"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.5 C
Trikala

Μπατζίνα: Η «γυμνή» πίτα της Θεσσαλίας με κίτρινη κολοκύθα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η μπατζίνα είναι μια παραδοσιακή πίτα από τη Θεσσαλία, χωρίς φύλλο, εύκολη, γρήγορη και οικονομική. Ήταν η εύκολη λύση για τις αγροτικές οικογένειες του θεσσαλικού κάμπου και συγκεκριμένα της Καρδίτσας. Παραδοσιακά ψηνόταν σε ξυλόφουρνο και είχε πολύ λεπτή ζύμη για να είναι τραγανή. Είναι ιδανική για πρωινό και κολατσιό, τρώγεται όμως ευχάριστα όλες τις ώρες και αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Υλικά

500 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

Περίπου 500 γραμμάρια κίτρινη κολοκύθα (τριμμένη)

240 ml γάλα

2 αυγά

200 ml ελαιόλαδο

300-500 γραμμάρια τυρί φέτα

Προαιρετικά

Λίγο σουσάμι ή ηλιόσπορους για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά, βάζουμε το γάλα, το λάδι (όχι όλη την ποσότητα – κρατάμε λίγο για να αλείψουμε το ταψί και να περιχύσουμε από πάνω πριν βάλουμε την πίτα στο φούρνο)και λίγο αλατοπίπερο. Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα και τη φέτα τριμμένη με τα χέρια μας (όχι όλη – κρατάμε λίγη για το τέλος). Τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι λίγο – λίγο, ανακατεύοντας καλά. Θέλουμε να έχουμε έναν πηκτό χυλό γι ‘αυτό και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο γάλα ή λίγο αλεύρι ανάλογα με την πυκνότητα του μίγματος. Απλώνουμε το χυλό μας σε ένα μεγάλο (για να γίνει λεπτή) καλά λαδωμένο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνειά του με μια σπάτουλα. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φέτα που έχουμε κρατήσει και ραντίζουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε και το σουσάμι αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Ψήνουμε την πίτα μας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 40-50 περίπου λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.

ΒAΣΩ ΚΑΤΣΑΝΙΚAΚΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης