"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Μπορεί να γίνω δυσάρεστος με αυτό το κείμενο, αλλά δεν πειράζει…

lafarm

Σχετικά άρθρα

του Δημήτρη Πετσέτα

Μπορεί να γίνω δυσάρεστος και να μετρήσω πολλές διαγραφές με αυτό το κείμενο, αλλά δεν πειράζει… Προτιμώ να λέω αυτά που θεωρώ χρήσιμα, παρά να χαϊδεύω αυτιά και να λέω όσα ακούγονται ευχάριστα. Δεν συνηθίζω να κάνω υποδείξεις και δεν θα κάνω ούτε τώρα. Ο καθένας σκέφτεται με το δικό του μυαλό, αποφασίζει με τα δικά του κριτήρια και αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.

Σε τρεις εβδομάδες θα κληθούμε να αποφασίσουμε για το αύριο της πατρίδας και των παιδιών μας. Οι επιλογές μας φαίνονται να είναι πολλές, αλλά δεν είναι… Καλούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα στην κανονικότητα και στην αβεβαιότητα.

Κάποτε “η κάλπη ήταν γκαστρωμένη” και, μέχρι την ώρα του τοκετού, δεν ξέραμε σχεδόν τίποτα για το εκλογικό αποτέλεσμα. Τώρα ξέρουμε από πριν αρκετά πράγματα, αφού είναι ακόμα νωπό το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαΐου. Όπως όλα δείχνουν, το βράδυ της 7ης Ιουλίου θα έχουμε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή δεν θα έχουμε κυβέρνηση. Προσωπικά, δεν προτιμώ το πρώτο ενδεχόμενο αλλά, ταυτόχρονα, τρομάζω στη σκέψη ότι μπορεί να υπάρξει το δεύτερο.

Ειλικρινά, πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να ηγηθεί σε μία μονοκομματική κυβέρνηση, ξέροντας την ανθρωπογεωγραφία του κόμματός του. Νομίζω ότι θα προτιμούσε να έχει τη στήριξη ή τουλάχιστον την ανοχή των βουλευτών ενός σοβαρού και υπεύθυνου πολιτικού σχηματισμού, έστω και σαν μέσο για να κρατήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες, οι οποίες δεν είναι εύκολες και, φυσικά, δεν είναι καθόλου αυτονόητες. Ξέρει ότι “ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια” και ότι υπάρχουν γύρω του άνθρωποι με αντιλήψεις και με προθέσεις διαφορετικές από τις δικές του.

Μέχρι πρόσφατα, ήθελα να πιστεύω ότι υπήρχε και ένας άλλος σοβαρός πολιτικός σχηματισμός. Λυπάμαι που δεν μπορώ να το πιστεύω πλέον. Για να προλάβω τους βιαστικούς και τους καλοθελητές, θα πω ότι δεν υπήρξα ποτέ προσωπολάτρης, δεν πίστεψα ποτέ στους μεσσίες και στους αλάνθαστους. Προσπαθώ πάντα να κρίνω με βάση τις πράξεις και τις παραλείψεις του καθενός, όχι με βάση τα ονόματα και με τις ταμπέλες. Είμαι σταθερά αντίθετος σε κάθε μορφή λαϊκισμού, σιχαίνομαι τα ψέματα και απεχθάνομαι τους ψεύτες, αυτούς που λένε όμορφα λόγια και παρασύρουν τους αφελείς.

Τον Νοέμβριο του 2017 έγινε μία προσπάθεια, προκειμένου να εκφραστεί πολιτικά ένας κόσμος που έχει συγκεκριμένες απόψεις, ένας κόσμος που είναι σταθερός στις αξίες του και δεν πηγαίνει όπου φυσάει ο άνεμος. Δυστυχώς, το εγχείρημα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αφού αποδείχτηκε ακατόρθωτο να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές και οι προσωπικές αντιπάθειες που προϋπήρχαν στον χώρο.

Η Πρόεδρος κ. Φώφη Γεννηματά δεν κατάφερε να συνθέσει τις απόψεις και να ενώσει τον χώρο, ούτε ψυχικά ούτε πολιτικά. Αυτοί που είδαν φως και μπήκαν, έφυγαν ξανά… μαζί με άλλους, αφού είχαν – όπως αποδείχτηκε στην πορεία – προτεραιότητα να κοιτάξουν τον εαυτούλη τους και όχι την παράταξη. Με αυτά και με αυτά “τελειώσαμε και μείναμε μονάχοι”, όπως λέει και το τραγούδι. Και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πριν προκηρυχτούν οι εκλογές και χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στα πολιτικά όργανα, η κυρία Γεννηματά πήρε την καθοριστική απόφαση, η οποία οδηγεί τη χώρα στο χάος της αβεβαιότητας και της ακυβερνησίας, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Οι ιδεοληψίες και οι λαϊκισμοί είναι καταστροφικοί, πάντα ήταν… Δεν μπορώ να σας ακολουθήσω κυρία Γεννηματά, δεν έχω δικαίωμα να το κάνω, μου το απαγορεύει η συνείδησή μου. Νιώθω διωγμένος από τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκω και ελπίζω κάποια στιγμή να επιστρέψω, όταν αυτός θα έχει απαλλαγεί από τα συνθήματα και από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, όταν θα έχει να προτείνει ουσιαστικές λύσεις στα πολλά και σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας μας, όταν θα ασχολείται με την ουσία της πολιτικής, γυρίζοντας την πλάτη στην πολιτική αλητεία με την οποία φλερτάρετε, εσείς και όσοι επιδοκιμάζουν την απόφασή σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης