"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22 C
Trikala

Μπράβο Μαρία !!! – Η 17χρονη Καλαμπακιώτισσα νικήτρια του διαγωνισμού Νέων στην Ρητορική του οργανισμού Rostrum

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η 17χρονη Μαρία-Ειρήνη Μαγκούση – του γένους Νικολάου και Φωτεινής Μουλά – είναι η νικήτρια του διαγωνισμού Νέων στην Ρητορική του οργανισμού Rostrum (Ρόστρουμ), της πολιτείας της Βικτώρια –Μελβούρνης στην Αυστραλία. Επόμενος σταθμός στην πορεία της είναι ο Εθνικός Τελικός Διαγωνισμός της Αυστραλίας, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 28/7/2018 στο Perth – Δυτική Αυστραλία, αντιπροσωπεύοντας την Βικτώρια.
Διαγωνίστηκε παίρνοντας την πρωτιά ανάμεσα σε 200 μαθητές Λυκείων της Μελβούρνης καταφέροντας να είναι η μία από τους τελικούς νικητές ανάμεσα σε 2.000 μαθητές σε όλη την Αυστραλία.

Ως κριτήριο για την νίκη της ήταν η άριστη απόδοση κειμένου κι εκτέλεσης, των δύο λόγων που εκφώνησε. Ο πρώτος ήταν ο κύριος λόγος με αντικείμενο την Ανακύκλωση και ο δεύτερος, μικρότερος σε διάρκεια λόγος, την σημασία που πρέπει να δίδεται στην ανθρώπινη ζωή, ειδικά των νέων, ως αφορμή εσωτερικού διαλογισμού.
Η νεαρή Μαρία Ειρήνη γεννημένη στην Καλαμπάκα, μετανάστευσε σε ηλικία 5 χρόνων στην Μελβούρνη, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πατέρας της Μπιλ Μαγκούσης.
Διέπρεπε στο σχολείο της, από νεαρή ηλικία. Στα πιο πρόσφατα χρόνια της διακρίθηκε με το βραβείο της καλύτερης μαθήτριας του Γυμνασίου κι υπήρξε η πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου του.
Ως μαθήτρια της τελευταίας τάξεως του Λυκείου προετοιμάζεται για τις τελικές εξετάσεις που θα διεξανθούν τον Νοέμβριο αυτού του χρόνου.
Επιθυμεί να σπουδάσει διπλό Degree στην Νομική και στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Το Rostrum διοργανώνει διαγωνισμούς ρητορικής νέων από το 1975 καθιστώντας τον ως το πιο παλιό οργανισμό εν ενεργεία της Μελβούρνης. Οι φορείς του προσκάλεσαν ήδη την Μαρία Ειρηνη να πάρει μέρος στο συνέδριό τους, αρχές του ερχόμενου χρόνου, ως ομιλήτρια μπροστά σε 2.000-3.000 μέλη του οργανισμού.
Στον διαγωνισμό του Rostrum κατά την διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, κατάφεραν κι άλλοι μαθητές Ελληνικής καταγωγής να φτάσουν στον τελικό της Μελβούρνης, μα κανείς δεν κατάφερε να πρωτεύσει, παίρνοντας την νίκη! Η Μαρία Ειρήνη πήρε την πρωτιά και σε αυτό, μα δεν θεωρεί αυτή τη νίκη προσωπικό της και μόνο κατόρθωμα.
Την θεωρεί κατόρθωμα όλων των Ελλήνων. Των Ελλήνων που θα αντιπροσωπεύσει στον Εθνικό διαγωνισμό της Αυστραλίας ως Νικήτρια της Βικτώρια.
Αφιερώνει αυτήν την νίκη – κιαν είναι θέλημα Θεού και την επόμενη – ως νικήτρια σε όλους τους ΄Ελληνες της Μελβούρνης και της Αυστραλίας. Κατά την απογραφή που έγινε το 2001 τα στοιχεία έδειξαν πως στην Μελβούρνη ζει ο περισσότερος ΕλληνοΑυστραλέζικος πληθυσμός της Αυστραλίας -151.785 ή περίπου το 47% – κι έχει τον περισσότερο Ελληνικό πληθυσμό από οποιαδήποτε άλλη πόλη ανά τον κόσμο, εκτώς Ελλάδας.
Αφιερώνει αυτήν την νίκη με ιδιαίτερη συγκίνηση σε όλους τους ΄Ελληνες που ζουν στην Ελλάδα με την απέραντη αγάπη της κι ειδικά στους ανθρώπους που μοιράστηκαν μαζί της τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Τους συγγενείς της, τους φίλους της, τις δασκάλες της από το νηπιαγωγείο και τους ανθρώπους της Καλαμπάκας και των Τρικάλων, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους:
Η Ελλάδα είναι ακόμη Ζωντανή!
Ειδικά για την δική μας νέα γεννεά.
Εύχομαι να εμπνέω την νεότερη γεννιά των Ελλήνων
ώστε να είναι περήφανοι για την καταγωγή μας και να
μαθαίνουν, λαμβάνοντας ενεργά μέρος στην κουλτούρα του
λαού μας, μέσα από την παιδεία και την Αριστεία που διέπει
το Έθνος των Ελλήνων.
Ποτέ να μην ξεχνάμε από που προερχόμαστε και που
βρίσκεται η κληρονομιά μας.
Όσο εμείς η νέα γεννεά των Ελλήνων διαπρέπουμε δείχνοντας
πως το Ελληνικό πνεύμα είναι ζωντανό κι αήττητο ……….
θα δίνουμε κουράγιο και στην παλαιότερη γεννιά.
Η Ελλάδα δεν θα σβήσει ποτέ!

tameteora.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης