"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

” Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι “…και μπούρμουνας…..

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Ποιοι ήταν υπέρ της Clinton;

Οι τραπεζίτες, η Wall street, οι πολυεθνικές, οι χρηματιστές τύπου Soros, η πλουτοκρατία του Hollywood, όλοι οι αναγνωρίσιμοι star του κινηματογράφου, οι εκατομμυριούχοι τραγουδιστές, οι χορτασμένοι από δολάρια σταρ του NBA, σχεδόν όλα τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ, όλοι οι δημοσιογράφοι και πάει λέγοντας.

Διαβάζω:

“Ο κόσμος φαίνεται πως βαδίζει με ταχύτητα σε μια μεγάλη καταστροφή γιατί η Δύση που κρατούσε και κρατάει τα ηνία της παγκόσμιας σταθερότητας, αποσταθεροποιείται στο εσωτερικό της. Η Δύση αποσταθεροποιείται γιατί αδυνατεί να αποδεχτεί την αναπροσαρμογή του βιοτικού της επιπέδου χαμηλότερα. Επιδερμικά πολιτικά η υποβάθμιση αυτή εκφράζεται σαν διάσταση της κοινωνίας με την ελίτ.”

Βεβαίως και συμφωνώ. Έτσι είναι.

Όταν το 1% καρπούται πάνω από το 70% του πλούτου, και το 1% τα θέλει όλα οδηγώντας την Δύση στην φεουδαρχία (Ελλάδα θέλετε; Γερμανικό μοντέλο θέλετε; χώρες αποικίες χρέους θέλετε; κατάργηση της δημοκρατίας με γιαπίστικα όργανα τύπου Euro group θέλετε; Διατλαντική συμφωνία εμπορίου “ΤΤΙΡ” θέλετε; ……..), τότε θα έχουμε BREXIT, TRAMP, ΛΕΠΕΝ,……. Τότε οι κοινωνίες θα πιαστούν απ’όπου βρουν και…….μπούρμπουνας…..
Μήπως ” Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι …..;”

[ Αλιευθέν από το f/b του Θανάση Ευαγγελόπουλου . Και βέβαια το προφητικό και επίκαιρο μύνημα του άρθρου που είχαμε δημοσιεύσει πριν από ένα μήνα. ] 

Θανάσης Ευαγγελόπουλος:Η κόλαση του μεταλλαγμένου καπιταλισμού

 Θανάσης Ευαγγελόπουλος:Η κόλαση του μεταλλαγμένου καπιταλισμού

Θανάσης Ευαγγελόπουλος : 

O καπιταλισμός πέρασε από  τις δυο δημιουργικές και ευτυχισμένες γι’ αυτόν εκατονταετίες της βιομηχανικής επανάστασης στην εποχή του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού βοηθούμενος και ωθούμενος από την τεχνολογική αλλαγή της ηλεκτρονικής εποχής των ταχυτήτων και των μηδενικών αποστάσεων, από την παγκοσμιοποίηση.

Η εποχή αυτή, ήταν η εποχή της απαξίωσης της παραγωγικής διαδικασίας ,της όλο και λιγότερης ανακύκλωσης των «πλεονασμάτων», της wallstreet που ως παγκόσμιος Μινώταυρος απορροφούσε τα πλεονάσματα, και συγκέντρωνε σε όλο λιγότερους – σε ανώνυμα funds- όλο και περισσότερο ονομαστικό χρήμα. Από τις κερδοσκοπικές επιδρομές, το παιχνίδι των επιτοκίων,των παραγώγων, των διαφόρων CDO,CDsκ.λ.π   δημιουργήθηκε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική φούσκα που επέφερε την τελευταία κρίση.

merkel

Ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ εκτιμάται στα 60τρις δολ οι κυκλοφορούσες αξίες εκτιμώνται από 600 έως 900 τρις δολ. Η φούσκα έσκασε, ο Μινώταυρος πληγώθηκε και βρυχάται παρασύροντας τις κοινωνίες σε φτώχεια και ανασφάλεια. Ο πληγωμένος Μινώταυρος τρώει τις σάρκες του, οδηγώντας το βασικό μαζικό υποστήριγμα του καπιταλισμού, την μεσαίααστική τάξη, σε απαξία. Ο παγκόσμιος μινώταυρος πεθαίνει. Τι γεννιέται όμως;

Η νέα εποχή Οι θεωρητικοί και οι πολιτικοί μιλούν για την προσαρμοστικότητα τουκαπιταλισμού. Αυτό πράγματι συμβαίνει σε μικρές ή μεγαλύτερες κανονικές όμως κρίσεις.

Στις μεγαλύτερες (1929,2008) η προσαρμοστικότητα μετατρέπεται σεμετάλλαξη. Τότε ο καπιταλισμός τείνει να αντιγράφει μηχανισμούς του μαρξισμού.Μετά την κρίση του 29 , με τον κεϋνσιασμό και το  newdeal αντέγραψε βασικέςλειτουργίες του σοσιαλισμού, την εργασία και την ανακύκλωση του παραγόμενουπλούτου (ανακύκλωση πλεονασμάτων) μπαίνοντας στον πυρήνα του. Η κρίσηξεπεράστηκε έστω και με την «παραγωγική» συνδρομή  ενός παγκοσμίου πολέμου. Η παράταση στον κλασσικό καπιταλισμό εδόθη έως ότου η επόμενη μετάλλαξη του ,ο μινώταυρος , άρχισε να τρώει τις σάρκες του.

Έτσι περνάει στην εποχή της νέαςμετάλλαξης.Η νέα σχολή. Μετά την  περίφημη σχολή του Σικάγου, σήμερα μια νέα σχολή δημιουργείται αυτήτης Μέρκελ και του Σόϊμπλε, η νέα γερμανική σχολή (madein Germany).Η Μέρκελείναι ανατολικογερμανίδα και παλαιά μαρξίστρια.

Ως νέος οδηγός της νέας σχολής «αντιγράφει» μηχανισμούς του μαρξισμού χωρίς όμως  φυσικά να ενστερνίζεται τηνουσία του. Πειραματόζωο για την εφαρμογή της νέας μετάλλαξης η Ελλάδα.

MNIMONIO

Ας φέρουμε στην σκέψη μας με τα μνημόνια τι μεταρρυθμιστικά μοντέλα προωθούνται στην χώρα μας:

●Ισοπέδωση των μισθών και των συντάξεων.

●Αύξηση του ποσοστού της μισθωτής εργασίας λόγω της μεγάλης μείωσης τωνπροσόδων του ιδιωτικού τομέα στα επίπεδα της μισθωτής εργασίας πουδημιουργεί επιχειρήσεις και επαγγέλματα ζημιογόνα επιφέροντας  καίριοπλήγμα στους ελευθεροεπαγγελματίες και μικρομεσαίους (π.χ αμοιβέςγιατρών μέσω ΕΟΠΥΥ στα επίπεδα της μισθωτής εργασίας, αδυναμία τωνμηχανικών και δικηγόρων να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα στρεφόμενοιπρος αναζήτηση μισθωτής εργασίας, άνοιγμα των καταστημάτων τιςΚυριακές με συνέπεια να μην μπορούν να συντηρηθούν μικρομεσαίακαταστήματα κ.λ.π)

●Εμμέσως αναγκαστική απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας.

●Ενιαίος ασφαλιστικός (συνταξιοδοτικός) φορέας με ισοπεδωμένες παροχέςκαι κακή εφαρμογή του κρατισμού.

●Ομοίως ενιαία παροχή υγείας●Εξαφάνιση της μεσαίας και μικροαστικής τάξης.Η χαρά του Μαρξιστή θα πει κάποιος. Όλοι τα ίδια σε μια αταξική κοινωνία. Δενείναι όμως έτσι.Τα δέλεαρ του καπιταλισμού , η “βαθμίδα” και ο “λαχνός” δέχονται πλήγμα.Ο καπιταλισμός όντως επέδειξε έως σήμερα ιδιαίτερη αντοχή σε ότι αφορά τηνκοινωνική του αποδοχή ή ανοχή. Πέραν των λοιπών μεθόδων (εθνικισμός,αντικομουνισμός θρησκοληψία κ.λ.π) το βασικό του εργαλείο για την κοινωνική του αποδοχή ήταν το ότι υποσχόταν, έστω σε κάποιους λίγους, την επόμενη βαθμίδα.

mnimonio2

Υποσχόταν ότι με διαφόρους τρόπους  μπορείς να ανέβεις ατομικά  μια ήπερισσότερες βαθμίδες σε μια κλίμακα μεγαλύτερης ευημερίας και καταξίωσης. Δεναπέκλειε μάλιστα και την καλή τύχη ενός λαχνού. Έτσι η μεσοαστική τάξη–παραδόξως και όχι μόνο αυτή (και οι φτωχότεροι)- έγινε ο στυλοβάτης των αστικώνσυστημάτων.Η τάξη όμως αυτή, είναι σήμερα πρόβλημα και  βάρος στον νέο καπιταλισμό.

Ηstandard$ poor’s σε έκθεση της στην ευρωπαϊκή ένωση το 2009 υποδείκνυε:

●Η ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να μπορεί να ανταγωνιστεί τους ανταγωνιστές της(Κίνα, Ινδία κ.λ.π)

●Η ευρωπαϊκή ένωση έχει δυσβάστακτο κοινωνικό κράτος

●Η ευρωπαϊκή ένωση έχει πλεονάζοντα πληθυσμό, δηλ δημογραφικόπρόβλημα.Πεδίο πρώτης και πειραματικής εφαρμογής η Ελλάδα.

Έτσι ζούμε την δήθεν ανάκτηση  της ανταγωνιστικότητας με καταβαράθρωση των αποδοχών και τωνεργασιακών δικαιωμάτων. Εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους. Και για ναι κανοποιηθεί και ο τρίτος όρος της έκθεσης, γίνεται παράταση του εργασιακού βίου και λόγω των γενικότερων  επιπτώσεων των νέων μέτρων  μείωση του μέσου όρου ζωής.

mnimonio

Το επόμενο βήμα φυσικά είναι η εφαρμογή του σχεδίου αυτού στη όλη την Ευρώπη.Ο νέος μεταλλαγμένος καπιταλισμόςΗ αντιμετώπιση των τριών θεμάτων της έκθεσης της standard$ poor’s λειτουργεί ως οδηγός στην νέα γερμανική σχολή. Η εφαρμογή αυτού του μοντέλου θέτει τα κίνητρα του κλασσικού καπιταλισμού, δηλαδή την βαθμίδα και τον λαχνό,  στοπεριθώριο. Το νέο δόγμα αντιγράφει μηχανισμούς από τον μαρξισμό, ισοπεδώνονταςόμως προς τα κάτω την κοινωνία.

Έτσι αυτή δεν θα  συμμετέχει όχι μόνο στοοικονομικό γίγνεσθαι αλλά  και στις  αποφάσεις μεταλλάσσοντας με διάφορατεχνάσματα και την δημοκρατία  Η νέα τάξη των πτωχών, που κάποιοι εξ αυτών θαβαπτίζοντα  νέοι πλούσιοι ,θα αποτελεί το 95% της κοινωνίας.

Αυτό προσομοιάζεισε αταξική κοινωνία.

Το υπόλοιπο 5% θα αποτελεί το  l’ etatc’ estmoia (το κράτοςείμαι εγώ).Ο καπιταλισμός δείχνει να θέλει να επιστρέψει στις ρίζες του, στηνφεουδαρχία. Το νέο σύστημα, χάνοντας με την ισοπέδωση των πολλών, το δέλεαρ της βαθμίδας και του λαχνού, χάνοντας την ευκαιρία,  χάνει και τα κοινωνικά του στηρίγματα. Έτσι όμως δεν μπορεί να σταθεί.  Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ανοχή.Αυτή  θα την εξασφαλίσει με νέες μεθόδους προπαγάνδας και ψυχολογικού καταναγκασμού με στόχο τον φόβο που οδηγεί στην υποταγή.

Το παιχνίδι με τοένστικτο της αυτοσυντήρησης θα είναι επιστημονικού επιπέδου. Αυτό το πείραμα της κοινωνικής χειραγώγησης εφαρμόζεται  στην Ελλάδα με θετικά για το νέο δόγμα

–αρνητικά δυστυχώς γι εμάς- αποτελέσματα. Όπως έχω αναφερθεί σε προγενέστερο κείμενο μου με τίτλο “Η λεπτή κόκκινη γραμμή”  η εφαρμογή του δόγματος του ΣΟΚ και του κοινωνικού αυτοματισμού έχει ως στόχο να  οδηγήσει το άτομο σε παραίτηση από το όνειρο, από το αύριο και την κοινωνία σε παράλυση και υποταγή σε έναν άδηλο εχθρό.

IMF Managing Director Lagarde, Luxembourg's PM and Eurogroup chairman Juncker and European Economic and Monetary Affairs Commissioner Rehn address joint news conference in Brussels

Όπως όμως συνήθως συμβαίνει σε κάθε αντιγραφή, έτσι και αυτή (η αντιγραφή μαρξιστικών εργαλείων) είναι επιλεκτική , ελλιπής και θα είναι κακή αντιγραφή. Έτσι η μετάλλαξη θα οδηγήσει σε  καρκίνο.Οι συνέπειες  Αντιγράφω στο σημείο αυτό τμήμα κειμένου από την “λεπτή κόκκινη γραμμή”.<Όταν ξεπεραστεί η λεπτή κόκκινη γραμμή, υπάρχει ο κίνδυνος ουργουελικής  εξέγερσης των καταραμένων που ως ζόμπι  λόγω του κοινωνικού αυτοματισμού θα είναι εμφυλιακή και κατά πάντων, κατά το “οφθαλμόν αντί οφθαλμού” και οδόντα αντί οδόντος.

Ο πολιτισμός της Ευρώπης θα πληγεί βαθιά και αυτό θα οδηγήσει σε ρεύματα που θα την αποσταθεροποιήσουν οικονομικά και κοινωνικά, με κίνδυνο γενικευμένου πολέμου.

Ας ευχηθούμε ότι θα επικρατήσει η σοφία και δεν θαεπιβεβαιωθεί η ιστορία ,ότι τελικά οι κρίσεις ξεπερνιούνται με πόλεμο.>Ο επίλογοςΟ καπιταλισμός προφανώς  δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιγράψει τον σοσιαλισμό.Χρησιμοποιεί απλώς κάποια από τα εργαλεία του.

Δεν θέλει προφανώς διότι μετά δεν θα έχει λόγο ύπαρξης να μπει στον πυρήνα του σοσιαλισμού, που είναι η καθολική εργασία, η άνοδος της ευημερίας δια της συνολικής ανόδου και η λαϊκή κυριαρχία.Το νέο δόγμα θα περάσει από κύματα. Η κοιτίδα του καπιταλισμού,  η Αμερική, δεν δείχνει να εγκαταλείπει το “αμερικανικό όνειρο”.

Europe

Εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τονπαλιό, αλλά δοκιμασμένο μηχανισμό του newdeal Δεν είναι όμως και απίθανο ναέχουμε για ένα διάστημα δυο μοντέλα. Το παραδοσιακό και την θυγατρική.

Επειδή λοιπόν η κόλαση του μεταλλαγμένου καπιταλισμού και ο πανευρωπαϊκός καρκίνος απειλεί κοινωνίες, κράτη, υπερεθνικές οντότητες και την ειρήνη, μήπωςήρθε η ώρα της πανευρωπαϊκής άρνησης στην νέα υποταγή, της πανευρωπαϊκήςαντίδρασης;

Θανάσης Ευαγγελόπουλος

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης