"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Μόσιαλος: Εμβόλιο μία φορά τον χρόνο το πιθανότερο σενάριο για το μέλλον του κορονοϊού

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στις επιδόσεις της Ελλάδας, σε σύγκριση με άλλες χώρες, αναφέρθηκε στην ομιλία του στο 1o Health Summit της εφημερίδας «Καθημερινή» ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ένας συνδυασμός στοιχείων, όπως ο αριθμός θανάτων ανά 1 εκατ. θανάτους, η συννοσηρότητα, τα συστήματα υγείας και άλλα επιδημιολογικά δεδομένα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην Ελλάδα, οι άνω των 65 ετών αποτελούν το 22% του πληθυσμού, ενώ στο Ισραήλ αποτελούν το 11%.

«Αν έκανε κανείς μία απλή σύγκριση, θα έλεγε ότι δεν τα πήγαμε και τόσο άσχημα. Εχουμε χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών από Γαλλία, Ιρλανδία και άλλες χώρες και μεγαλύτερα σε σχέση με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία κ.λπ.

Επομένως έχουμε καλά επίπεδα σε σχέση με αρκετές χώρες της Ευρώπης. Βέβαια, δεν έχουμε πείσει ένα σημαντικό ποσοστό ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων».

Ερωτηθείς για τα φάρμακα, ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι δεν αλλάζουν άμεσα το σκηνικό, σημειώνοντας ότι δύο είναι τα προβλήματα που υπάρχουν: το κόστος και το θέμα παραγωγής σε μεγάλες ποσότητες.

«Αν δεν επιταχυνθεί η παραγωγή, δεν θα είναι άμεσα ένα συμπληρωματικό όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας». Οσον αφορά τις μεταλλάξεις, χαρακτήρισε πάντα ανησυχητική την εμφάνιση νέων παραλλαγών και εξέφρασε την άποψη πως σίγουρα θα υπάρχουν.

Οπως είπε, «λογικά ο ιός θα γίνει πιο μεταδοτικός και λιγότερος επικίνδυνος. Ισως γίνει αυτό με ισχυρότερα εμβόλια και με τη φαρμακευτική αγωγή».

Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Τέλος, σε ό,τι αφορά πιθανή επιβολή lockdown, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας τόνισε ότι «δεν νομίζω να πάμε σε συνολικό lockdown, ωστόσο εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα, δεν αποκλείεται η επιβολή τοπικών περιορισμών.

Το lockdown δεν είναι λύση, θα μεταθέσει το πρόβλημα της επίλυσης 1-2 μήνες πιο πίσω. Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί και η χορήγηση της 3ης δόσης.

Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι αυτό που ξέραμε πριν από το 2020, ο ιός θα συνεχίζει να υπάρχει και θα πρέπει να κάνουμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις, το πιο πιθανό είναι οι ετήσιες δόσεις», κατέληξε. Πηγή: Protagon.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης