"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Μ. Σαράντης: 87 – 90 λεπτά η δίκαιη τιμή για το καλό γάλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε μια συνέντευξη (ypathros.gr) που  θαπροκαλέσει συζητήσεις, ο εκ των εμπνευστών της πρωτοβουλίας για τη φέτα, Μιχάλης Σαράντης, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία» (σ.σ. ΟΛΥΜΠΟΣ) καταθέτει τις σκέψεις του και απαντά σε καυτά ερωτήματα που απασχολούν την ελληνική αιγοπροβατοτροφία. Ο ίδιος σημειώνει ότι αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες γιατί η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο και δηλώνει ότι θα υποβάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, με τις προϋποθέσεις όμως που ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να διέπουν την Οργάνωση.

Κύριε Σαράντη, κάποιοι θα ρωτήσουν γιατί προχωράτε τώρα σε αυτή την πρωτοβουλία, ενώ μέχρι σήμερα φαινόταν να απέχετε.

Ασχολούμαι με το γάλα 40 χρόνια και πλέον αποφάσισα να ασχοληθώ για να συμμαζευτούν τα πράγματα, γιατί δεν πάει άλλο. Από τη μία, οι παραγωγοί έχουν πρόβλημα, από την άλλη οι τυροκομικές εταιρείες που κάνουν φέτα κλείνουν η μία μετά την άλλη. Η Διεπαγγελματική δεν θα σώσει τη φέτα ως διά μαγείας. Η Διεπαγγελματική γίνεται για να αυξήσει τις πωλήσεις της φέτας στο εξωτερικό.

Να αυξηθεί η επιρροή της φέτας, η γνώση, τα χρήματα που λιμνάζουν στον ΕΛΓΟ να αξιοποιηθούν. Εμείς ως όμιλος, Όλυμπος, Ροδόπη και με τα εργοστάσια που έχουμε στο εξωτερικό, σε Ρουμανία και Βουλγαρία, κάνουμε διαφήμιση και ξέρουμε να κάνουμε αυτήν τη δουλειά.

Δηλαδή, τι άλλαξε κι εσείς αποφασίσατε να μπείτε σε αυτό το εγχείρημα;

Ως εταιρεία, έχουμε δεχτεί πολλή λάσπη και επειδή εν πάση περιπτώσει και εγώ και ο αδερφός μου δεν έχουμε καμία διάθεση να ασχοληθούμε με τα κοινά… Eίχε βγει, λοιπόν, πριν από δύο χρόνια αυτός ο απίστευτος ο περιφερειάρχης και είχε πει «βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Για οτιδήποτε γίνεται φταίει ο Σαράντης. Ο Σαράντης, λοιπόν, μαζεύει 70.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα, φέτος πάμε για πάνω από 80.000 τόνους.

Είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία που εισκομίζουμε ελληνικό γάλα και όχι μόνο δεν κάνουμε εισαγωγές, αλλά λέμε και στην ανακοίνωση ότι «εργοστάσιο που κάνει ΠΟΠ απαγορεύεται να φέρνει εισαγόμενο γάλα. Τέλος!». Επομένως, ο πρώτος λόγος που πήρα αυτή την πρωτοβουλία είναι επειδή καθυστέρησε η Διεπαγγελματική και ο δεύτερος ότι διαφωνώ με όποιες μεθοδεύσεις έγιναν με ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τη φέτα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι για ανεξήγητο λόγο δεν προχώρησε η Διεπαγγελματική. Θεωρείτε ότι έχουν γίνει λάθος χειρισμοί;

Για εμένα, αυτό που έπρεπε να κάνει ο ΣΕΒΓΑΠ το έκανε. Ο κ. Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας και ένα άτομο υψηλής ηθικής. Δεν υπάρχουν τέτοια άτομα στην Ελλάδα, το λέω αν και δουλεύει σε ανταγωνιστική εταιρεία. Ο ΣΕΒΓΑΠ εξουσιοδότησε τον Γιάννη Βιτάλη για τις διαπραγματεύσεις και ο κύριος Βιτάλης δεν τα κατάφερε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επομένως, δεν υφίσταται κανένα θέμα. Ο ΣΕΒΓΑΠ λειτουργεί μια χαρά και προχωράει όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Συμφωνώ απόλυτα με τους χειρισμούς και τον τρόπο που δουλεύει ο ΣΕΒΓΑΠ με πρόεδρο τον κύριο Αποστολόπουλο. Εγώ δεν ψάχνω φαντάσματα, αυτό που λέω είναι ότι ενάμιση χρόνο δεν προχώρησε η Διεπαγγελματική. Πήρα τηλέφωνο και τον Γιάννη τον Βιτάλη μία εβδομάδα πριν από τη συγκέντρωση στα Τρίκαλα και του είπα: «Γιάννη, να με συμπαθάς, αλλά θα ξεκινήσω μια πρωτοβουλία για πολλούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν έχει γίνει η Διεπαγγελματική, ο δεύτερος ότι εγώ δεν θέλω Διεπαγγελματική με ΣΕΚ, ΠΕΚ κ.λπ., αλλά με παραγωγούς τυροκόμους φέτας και παραγωγούς γάλακτος που έχουν ΑΦΜ. Δηλαδή, με σφραγίδες και με ονόματα και με ίντριγκες…».

Ελληνοποιήσεις και νοθεία γαλακτοκομικών

Τελικά, πού βρίσκεται κατά τη γνώμη σας το πρόβλημα με τη φέτα; Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες στην «ΥΧ» στην πρόσφατη Anuga πωλείτο «φέτα» 3,90 ευρώ/κιλό. Είναι, τελικά, φέτα το τυρί αυτό;

Δεν μπορώ να ξέρω σε τι τιμές πουλάνε μερικοί, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι χάνουμε δουλειές από μικρά τυροκομεία που με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο παίρνουν αυτές τις δουλειές με πολύ χαμηλές τιμές. Βεβαίως, κάποια μικρά τυροκομεία ρίχνουν την τιμή πώλησης για να μας ανταγωνιστούν.

Εντέλει, ελληνοποιήσεις και δρομολόγια φορτηγών σε χωματόδρομους υπάρχουν;

Επειδή εγώ δεν κάνω εισαγωγές και επειδή τόσα χρόνια κοιτάω τη δουλειά μου, σας λέω ότι δεν ξέρω. Αυτοί, όμως, που σας τα λένε αυτά, ας σας πουν τι νούμερο έχει αυτό το όχημα, σε ποιο εργοστάσιο πήγε; Το σωστό ερώτημα για μένα είναι γιατί η φέτα έφτασε εδώ; Γνώμη μου είναι ότι την περίοδο της κρίσης και ιδιαίτερα την τριετία 2016 – 2018 είχαμε υπερπαραγωγή γάλακτος που οδήγησε αντίστοιχα σε μεγάλη παραγωγή φέτας. Με πρόχειρους υπολογισμούς εκτιμώ ότι το πλεόνασμα της φέτας αυτή την περίοδο ανήλθε σε 75.000 – 80.000 τόνους. Αυτή η υπερπαραγωγή είναι που δημιούργησε το πρόβλημα και έπεσε η τιμή φτάνοντας εκεί που έφτασε.

Θα γνωρίζετε ένα έγγραφο που είχε δημοσιευθεί πριν από μερικούς μήνες στα ΜΜΕ από την ελληνική πρεσβεία στη Ρουμανία, αναφέροντας ότι σε εργοστάσιο θυγατρικής σας παρασκευάζεται με ρουμανικό γάλα γιαούρτι που πωλείτο ως ελληνικό. Τότε, η «ΥΧ» είχε ζητήσει ένα σχόλιο από την εταιρεία σας, αλλά δεν πήραμε κάποια απάντηση.

Αν δεν είχε δοθεί απάντηση, κακώς δεν δόθηκε, προσωπικά το πληροφορούμαι τώρα. Στη Ρουμανία είμαστε εδώ και 20 χρόνια. Φέτος, η εταιρεία μας θα κάνει τζίρο 75 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ και χρόνια είχε βγει η Danone και έλεγε «greek yogurt» κι εμείς κακώς γράψαμε «greek yogurt». Πριν από 7, 8, 5 χρόνια, δεν θυμάμαι ακριβώς, το τμήμα marketing της Ρουμανίας είχε βάλει τον όρο «greek yogurt». Με το που ενημερώθηκα μέσα στο καλοκαίρι είπα «αλλάξτε το άμεσα» και το έβγαλαν και βάλαμε «greek recipe yogurt», δηλαδή με ελληνική συνταγή. Σιγά το πρόβλημα! Αν σας στείλω πόσα «greek yogurt» κυκλοφορούν στην Ευρώπη… το αλλάξαμε και τελείωσε το θέμα.

Όπως και αυτό που έγινε με τη LIDL εδώ και έναν μήνα. Η LIDL έχει δικές της ετικέτες και σε ένα λευκό τυρί δεν αναγραφόταν η προέλευση του γάλακτος. Έγραφαν διάφορα δημοσιεύματα «φέτα!», «φέτα!». Καμία σχέση με ΠΟΠ προϊόν, ένα λευκό τυρί ήταν που δεν έγραφε ότι ήταν με γάλα ευρωπαϊκής ένωσης. Έγινε η τρίχα, τριχιά. Να πάμε, όμως, και στο διά ταύτα. Αλήθεια, με όλα αυτά που γίνονται, δεν έπρεπε να έχω θέματα με δικαστήρια, να έχω εκκρεμότητες; Ο ΕΛΓΟ έρχεται σε όλα τα εργοστάσια και ελέγχει για εβδομάδες. Είμαι πεντακάθαρος.

Τιμές και συμβόλαια

Ποια είναι μια δίκαιη τιμή που πρέπει να πάρει ένας κτηνοτρόφος που έχει καλό γάλα; Πώς βλέπετε το παραγωγικό μοντέλο για το μέλλον του κλάδου;

Αν και δεν επιτρέπεται να πω τιμή, θεωρώ ότι για έναν νοικοκυραίο που έχει πάνω από 100 τόνους και έχει πολύ καλό γάλα για τη χρονιά που ξεκινά, θεωρώ ότι μια δίκαιη τιμή είναι από 87 έως 90 λεπτά. Εμείς έχουμε παραγωγούς που τους παίρνουμε το γάλα 75 και παραγωγούς που το παίρνουμε 90. Όταν κάποιος έχει 50 και 100 ζώα, και χρυσάφι να βγάζουν τα μαστάρια του ζώου, δεν βγαίνει. Θα πρέπει να μείνουν νέα παιδιά, οικογένειες που θα μπορούν να παράγουν ποσότητες. Εμείς συνεργαζόμαστε με 1.850 παραγωγούς αιγοπρόβειου. Όταν μιλάμε για 100 τόνους, μιλάμε για κοπάδια των 600 – 700 προβάτων.

Πρόσφατα, κτηνοτροφικοί σύλλογοι εξέδωσαν ανακοίνωση με αίτημα να υπογράφονται ετήσιες συμβάσεις μεταξύ αγοραστών γάλακτος και κτηνοτρόφων, με ρητή αναφορά στην τιμή και στα κριτήρια που την καθορίζουν. Συμφωνείτε με αυτό;

Αυτό δεν γίνεται. Οι διαπραγματεύσεις μας για τα συμβόλαια με τις εταιρείες του εξωτερικού ξεκινούν από την 1η Οκτωβρίου και λήγουν τέλος Ιανουαρίου. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνουν πρώτα τα συμβόλαια της φέτας και μετά να πάω εγώ και να δώσω συμβόλαιο και να πω πληρώνω το γάλα τόσο. Αυτό όμως είναι σε αναντιστοιχία με την πραγματικότητα. Το πρόβειο γάλα ξεκινάει όπου να ’ναι. Τι συμφωνία να κάνω εγώ;

Να τολμήσουμε μια πρόβλεψη; Θα βάλετε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Διεπαγγελματικής;

Ναι, ναι, όταν θα έρθει η ώρα. Όμως, εγώ θέλω να είμαι πρόεδρος και την πρόταση για την προεδρία, εκτός από τους μεταποιητές, να την κάνουν οι κτηνοτρόφοι. Προέρχομαι από την οροσειρά της Πίνδου, με παππού που είχε 2.500 πρόβατα. Δεν είμαι μακριά από αυτές τις οικογένειες. Ξέρω τον πόνο, ξέρω τον μόχθο που έχουν.

Πηγή: Ypathros.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης