"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.2 C
Trikala

Νέα Κίνηση Πολιτών «Άρδην» στα Τρίκαλα – Η Διακήρυξη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Διακήρυξη Κίνησης Πολιτών Άρδην Τρικάλων

 Τα έξι χρόνια σαρωτικής εθνικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην χώρα μας υπήρξαν το επιστέγασμα μιας ολόκληρης περιόδου παρακμής, επιδεινώνοντας όλες τις αρνητικές πλευρές δύο αιώνων κρατικής υπόστασης της Ελλάδας.

Όλοι συναγωνίζονται ποιος θα διαψεύσει ταχύτερα τις προσδοκίες του λαού, µε αποκορύφωμα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Η πολιτική ηγεσία, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ αλλά και οι λοιποί – κατ’ εξοχήν η Αριστερά, σε νεολαία, Πανεπιστήμια, συνδικαλισμό, ΜΜΕ -, σύσσωμος ο «πνευματικός κόσμος», πλην ελαχίστων, καθώς και οι επιχειρηματικές ελίτ, βρίσκονται σε βαθύτατη κρίση. Ακόμα και η Εκκλησία αδυνατεί να παίξει ρόλο αποτελεσματικού αναχώματος.

Έτσι πορεύονται οι εκπρόσωποί µας, στην πλειοψηφία τους, φαύλοι, μεταπράτες, υπηρέτες ξένων εξουσιών. Και, δυστυχώς, όσοι δεν είναι διεφθαρμένοι, είναι βαθύτατα φθαρμένοι.

Η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, η «μεταπολίτευση», έχει εξαντληθεί οριστικά: Αφού έδωσε ό,τι θετικό είχε έως το 1989, ολοκλήρωσε τη μεταβολή της χώρας σε παρασιτική απόφυση της Δύσης και έρμαιο του τουρκικού νεο-οθωµανισμού, ενώ απειλεί, μέσα από την παρακμή, να οδηγήσει σε οριστική  έκλειψη έναν ιστορικό λαό.

Ποτέ άλλοτε, ακόμα και χωρίς ανεξάρτητο κράτος, δεν κινδυνεύαμε όσο σήμερα:Δημογραφική κατάρρευση, φυγή των νέων, οικονομική αποικιοποίηση, παραγωγικήαποσάθρωση, πολιτισμική παρακμή, απειλή αλλοίωσης της εθνικής φυσιογνωμίας της χώρας, αποσύνδεση της ορθόδοξης παράδοσης από την ταυτότητά µας, γλωσσικήαλλοτρίωση. Παράλληλα, ο νεοθωµανισµός – στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη – και οι τεράστιες γεωπολιτικές ανατροπές σε µία χώρα-σύνορο Ανατολής και Δύσης, µας απειλούν άμεσα. Προηγήθηκαν τρεις μεγάλες εθνικές καταστροφές, η Μικρασιατική Καταστροφή, η Κατοχή-Εμφύλιος, η Κυπριακή Τραγωδία. Και τώρα κινδυνεύουμε µε την οριστική απώλεια της δυνατότητας να επιβιώσουμε ως ανεξάρτητο ιστορικό υποκείμενο και ως  αυτόνομο κράτος.

Σήμερα, η πολιτική αυτο-οργάνωση είναι η δυσκολότερη επιλογή, απαιτεί πολλαπλάσιες προσπάθειες και κόπο: Να διαθέτεις οικονομική αυτοτέλεια· να διαθέτεις ένα όραμα, που το επεξεργάζεσαι διαρκώς, εμβαθύνοντας το πρόγραμμά σου· να πασχίζεις για την ιδεολογική και πολιτική αναβάθμιση όλων, για ουσιαστική δημοκρατία στο εσωτερικό της.

Ξεκινάμε ένα δύσκολο ταξίδι, έχοντας για εφόδια μια μακρά αντιστασιακή πρακτική, που µας έφερε ενάντια σε όλες τις καταστροφικές εξουσίες και με τη βαθιά πεποίθηση πως ο λαός, άσχετα από ιδεολογική προέλευση, βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, σε εκείνο το «τώρα ή ποτέ» που θα κρίνει το μέλλον του.

Απευθυνόμαστε σε όσους ήδη αποστασιοποιήθηκαν από την αθλιότητα της πολιτικής κατάστασης και ελπίζουμε πως θα πολλαπλασιαστούν όσοι θα αποτινάξουν αυταπάτες, δειλίες, μικροσυμφέροντα και θα σπουδάσουν τη νέα γραμματική της αλήθειας και της ευθύνης.

Ήρθε καιρός, όσοι μείναμε μακριά από τις σειρήνες της παρακμής να βρούμε τη δική µας έκφραση… Γι’ αυτό αποφασίσαμε, μετά από μακρόχρονο προβληματισμό, να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του πολιτικού κινήματος Άρδην. Άρδην – εκ θεμελίων.

Για µια εναλλακτική οικονοµική / κοινωνική στρατηγική

Τα τελευταία χρόνια, το «σύστημα» μετακύλησε το μεγαλύτερο μερίδιο της κρίσης και των θυσιών στα πιο ανυπεράσπιστα τμήματα της κοινωνίας µας, για να εξασφαλίσει τις μαφίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τη διαπλοκή, την κομματοκρατία. Έτσι εκφύλισαν το δημόσιο σε δυνάστη του ελληνικού λαού και δημιούργησαν ένα καθεστώς ιδιωτικής διαπλοκής που λεηλατεί το κράτος, τους εργαζόμενους, το περιβάλλον.

Για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες, θα πρέπει να απορριφθεί η πολιτική της λιτότητας και της φοροεπιδρομής:

  • Να πάψουν τα λαϊκά στρώματα να σηκώνουν τα βάρη της κρίσης και να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια µε θετικές πολιτικές παραγωγής, σε µια στρατηγική ενδογενούς, αυτόκεντρης ανάπτυξης.
  • Να διαχωρίσουμε, επιτέλους, το παρασιτικό κράτος των κομμάτων, από το δημόσιο, ώστε αυτό να καταστεί αρχιτέκτονας της πολιτιστικής και οικονομικής αναγέννησης του τόπου. Απαιτούνται ριζικά μέτρα, δημοκρατικοί θεσμοί αξιολόγησης και αναδιοργάνωση του κράτους, χρησιμοποιώντας και την εμπειρία των λίγων τομέων του Δημοσίου που καταφέρνουν ακόμα να λειτουργούν αποτελεσματικά.
  • Να ενισχυθεί η πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή, µε κίνητρα ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες εγχώριες επιχειρήσεις, που να μην επενδύουν μόνο στην τουριστική «μονοκαλλιέργεια». Η επιβολή ποιοτικών κριτηρίων και τοπικής ταυτότητας στα προϊόντα μπορεί να αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και των εξαγωγών.
  • Να ενισχυθούν οι συνεταιριστικές και συνεργατικές δραστηριότητες, που τόσο υπονομεύτηκαν από την κομματοκρατία, οι οποίες επέτρεψαν κάποτε στις κοινότητές µας να ανθήσουν, προτάσσοντας το κοινωνικό-παραγωγικό αποτέλεσμα και όχι την εκμετάλλευση των ανθρώπων και της φύσης.
  • Να χτυπηθεί, τέλος, αποφασιστικά ο αθηνοκεντρισμός, το καρκίνωμα του νεώτερου ελληνικού κράτους, που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της παρακμής και κύριος δίαυλος της εξάρτησης της χώρας, αποσαθρώνοντας την παραγωγή και την παράδοση μας, αναπαράγοντας τις ενδοτικές ελίτ.

Ένα καινούργιο γόνιμο ταξίδι

Αποφασίσαμε για όλους τους παραπάνω λόγους την ενεργό συμμετοχή μας στην συγκρότηση του πολιτικού κινήματος Άρδην.

Ο στόχος μας για μια κοινωνικά δίκαιη και απελευθερωμένη Ελλάδα,

  • Δεν συμβαδίζει προφανώς με την ήδη κυβερνώσα Αριστερά που κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην μείνει τίποτε όρθιο στην καθημαγμένη χώρα μας, ξεπερνώντας κατά πολύ σε ζήλο τις προηγούμενες κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές κυβερνήσεις.
  • Δεν συμβαδίζει με τους κάθε λογής «αντιπολιτευόμενους» που μοναδικό τους μέλημα είναι η συμμετοχή στην κυβερνώσα διαπλοκή, με αντίτιμο ένα κομμάτι από την διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
  • Πολύ περισσότερο, δεν παραχωρεί κανένα δικαίωμα στην συμμορία της Χ.Α. να ομιλεί για «πατριωτισμό» και άλλες βαρύγδουπες «αντιπολιτευτικές» κορώνες, την ίδια στιγμή που οι όλοι γνωρίζουν – και εξάλλου δεν το κρύβουν και οι ίδιοι – το ναζιστικό και χουντικό παρελθόν τους.

Από την μαχόμενη Κύπρο· µε τους Ποντίους, τους Μικρασιάτες και τουςΚωνσταντινοπολίτες, ενάντια στη γενοκτονία της μνήμης· µε την Κρήτη του Λούκαρι και του Θερίσσου· με τους Επτανησίους ριζοσπάστες, τους Σαμίους του Λογοθέτη και τουςΨαριανούς του Κανάρη· τις Σπέτσες της Μπουμπουλίνας, την Πελοπόννησο του Μυστρά και του Κολοκοτρώνη, τη Ρούμελη του Καραϊσκάκη και της Εθνικής Αντίστασης, την  Ήπειρο της Δέσπως Τζαβέλα, τη Β. Ήπειρο της Χιμάρας, τη Θεσσαλία του Ρήγα. Με τους αγωνιστές του Μακεδονικού αγώνα και της Θράκης, την Αθήνα του Μαραθώνα, της Κατοχής, του 114.

Πίσω µας βρίσκονται αιώνες και γενεές, από τον Λεωνίδα και τον Παλαιολόγο, μέχρι τηΘεσσαλονίκη του 1936, το Όχι του ’40, τον Γοργοπόταμο, τον Λαμπράκη και τονΠαναγούλη, μέχρι τον Καραολή, τον Σολωμό Σολωμού, και τον Λούη Τίκα.

Είναι καιρός όλα τα τμήµατα του λαού, όλες οι μνήµες μιας ιστορικής διαδρομής να ενωθούν – ξεπερνώντας διαιρέσεις και καταγωγές – σε ένα πρόταγμα Απελευθέρωσης,Δικαιοσύνης, Αξιοπρέπειας και Πολιτισμού.

Αυτοί µας εμπνέουν, αυτό είναι το πρόταγμά µας.

Κίνηση Πολιτών Άρδην Τρικάλων

Τηλ. επικοινωνίας: 6946498751 & 6972654982

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης