"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.9 C
Trikala

«Ναι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στη ΜΠΕ της Μεσοχώρας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΔΕΗ για το Υδροηλεκτρικό Έργο στη Μεσοχώρα.

Η Μονάδα, όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είναι ολοκληρωμένη κατά 90%, με εγκατεστημένο όλο τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την παραγωγή ρεύματος,  με  έτοιμη  τη σήραγγα προσαγωγής μήκους 5 χλμκαι  κατασκευασμένο το φράγμα,ύψους 135 μέτρα και χωρητικότητας τεχνητής λίμνης 350 εκατ. κυβ. μέτρων. Υπολείπονται η μεμβράνη στεγάνωσηςτου φράγματος και οι απαλλοτριώσεις του οικισμού.  

Η Μονάδα της Μεσοχώρας έχει ισχύ 160 MWγια την παραγωγή  σε ετήσια βάση 380γιγαβατώρων  (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας. Για κάθε χρόνο που παραμένει εκτός λειτουργίας υπολογίζεται πως η ετήσια απώλεια εσόδων για τη ΔΕH ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια ευρώ. 

Η Μεσοχώρα μπορεί να παράξει ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης ενός νησιού στο μέγεθος της Κέρκυρας για ένα χρόνο, ενέργεια ίση με το 10% της συνολική παραγόμενης ενέργειας όλων των Υδροηλεκτρικών έργων της χώρας.

Το έργο, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης  στοίχισε στον ελληνικό λαό απώλεια εσόδων άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια εποχή που η Ελλάδα χρειάζεται να ενισχύσει την  ενεργειακή της αυτονομία  και να ανταποκριθεί στο αίτημα των πολιτών για φθηνή ενέργεια αλλά και στην δέσμευση της απέναντι στην Ευρώπη για παραγωγή ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον. Η δέσμευση της Κυβέρνησης συνολικά και της ΔΕΗ για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Έργου, εναρμονίζει τη χώρα με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρώπης για μετάβαση από τον λιγνίτη στην παραγωγή  ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Η Μεσοχώρα είναι  ένα ώριμο και σχεδόν έτοιμο έργο, με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στηρίζουμε την εθνική οικονομία, στηρίζουμε το οικογενειακό εισόδημα,  προστατεύουμε το περιβάλλον, αποδίδουμε στον ελληνικό λαό  ένα έργο  χρήσιμο και λειτουργικό, εκεί που τα τελευταία  χρόνια υπάρχει ένα έργο-φάντασμα. Σε μια εποχή που αναζητούνται τρόποι για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το έργο της Μεσοχώρας αποτελεί απαραίτητο, μεγάλο, καθαρό, ενεργειακό έργο» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης