"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.4 C
Trikala

Νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αίτημα στους θεσμούς για την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου που θα προστατεύει την κύρια ή τη μοναδική κατοικία από τους πλειστηριασμούς υπέβαλε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, σύμφωνα με το Έθνος, που αναφέρει ότι για να υπαχθούν στις διατάξεις, οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης θα πρέπει να καταβάλλουν ορισμένο ύψος μηνιαίας δόσης.

Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο από τους αρμόδιους συνεργάτες του υπουργού και έχει αποσταλεί στους δανειστές για τις παρατηρήσεις με στόχο να συμπεριληφθεί στο “πακέτο” των προαπαιτουμένων μέτρων που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη, μαζί με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Οι σχετικές αλλαγές είχαν γίνει επί κυβέρνησης Σαμαρά και περιλάμβαναν νέο καθεστώς και για τους πλειστηριασμούς.

Δικηγορικοί σύλλογοι είχαν καταγγείλει πως ο νέος κώδικας – μεταξύ άλλων – ενισχύει τα προνόμια των τραπεζών σε σχέση με τους οφειλέτες αλλά και σε σχέση με το Δημόσιο, θεσπίζει διαδικασίες εξπρές στα αναγκαστικά μέτρα με αποτέλεσμα να προσβάλλονται δυσκολότερα, αυξάνει τον αριθμό των κόκκινων δανείων και προβλέπει πλειστηριασμούς με πολύ μικρές εμπορικές αξίες, οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες για τους ιδιοκτήτες.

Τί προβλέπει το νομοσχέδιο

Οι ρυθμίσεις Σταθάκη προβλέπουν “πάγωμα” των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015, θέτοντας αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλλουν μηνιαία δόση στις τράπεζες, η οποία θα υπολογίζεται με συγκεκριμένους συντελεστές.

Για την υπαγωγή η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, ενώ το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα τα 30.000 ευρώ.

Επίσης, το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας (συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας) δεν πρέπει να ξεπερνά τα 270.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται και οι τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ.

Όσον αφορά τις δόσεις, το ποσό θα υπολογίζεται κλιμακωτά ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα, ξεκινώντας από τα 5.000 ευρώ, ανεβαίνοντας ανά 5.000 ευρώ ως το ανώτατο όριο των 35.000 ευρώ. Για παράδειγμα μια οικογένεια με εισόδημα 5.000 ευρώ θα πληρώνει 8 ευρώ, ενώ μια με εισόδημα 35.000 ευρώ, 833 ευρώ το μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης