"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.5 C
Trikala

Ντοκιμαντέρ για το Μύλο Ματσόπουλο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μπορεί τα Τρίκαλα να διαθέτουν αξιοπρόσεκτη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μοναδική σε όλη τη χώρα πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, αλλά χρειάζεται και αποτύπωση. Πόσω μάλλον, όταν αφορά σε ένα εξαίρετο μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και χρήσης, όπως ο μύλος Ματσόπουλου. Το κτήριο που κοσμεί την πόλη και έγινε πανελληνίως γνωστό από τον «μύλο των ξωτικών», έχει ήδη αρχίσει να «δέχεται» τις παρεμβάσεις του εργολάβου για τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των αρχιτεκτονικών στοιχείων, καθώς και του περιεχομένου του ως μύλου. Οι συγκεκριμένες ενέργειες, όμως, αν δεν αποτυπωθούν και σε εικόνα, θα χαθούν. Ουδείς θα θυμάται, πώς ήταν ο μύλος, ούτε θα γνωρίζει, τι ακριβώς έγινε με το πολύ σημαντικό αυτό έργο. Για τον λόγο αυτό, ένα από τα υποέργα της πράξης «Αποκατάσταση και Μουσειολογική ανάδειξη του ιστορικού μηχανολογικού εξοπλισμού Μύλου Ματσόπουλου», αφορά στη δημιουργία ντοκιμαντέρ για τον μύλο (υποέργο 8 με ακριβή τίτλο: «Δημιουργία Ντοκιμαντέρ-video για τον Μύλο Ματσόπουλου»). Η δημιουργία του ανατέθηκε στον διακεκριμένο συμπολίτη μας σκηνοθέτη κ. Βασίλη Λουλέ.
Σκοπός των γυρισμάτων είναι η ενίσχυση της κοινής συλλογικής μνήμης και η ανάδειξη της ιστορίας του βιομηχανικού μνημείου. Η ανάδειξη αυτή θα πραγματοποιηθεί και με συνεντεύξεις προσώπων που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τον Μύλο, καθώς και μέσω της χρήσης αρχειακού υλικού (φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, κινηματογραφικά πλάνα, βιβλία, κ.λπ.).

Το βίντεο-ντοκιμαντέρ θα περιλαμβάνει επίσης στοιχεία σε σχέση με την ιστορική και αρχιτεκτονική αξία του Μνημείου, τόσο των κτηρίων, όσο και των μηχανημάτων. Θα γίνει αναδρομή και σύγκριση των διασωζόμενων μηχανημάτων του Μύλου Ματσόπουλου με τις ήδη καταγεγραμμένες παλαιότερες φωτογραφίες.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην καινούργια χρήση του κτηρίου ως βιομηχανικού μουσείου του Δήμου Τρικκαίων, για την προβολή και ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας της πόλης.

Στη διάρκεια αυτού του βίντεο – ντοκιμαντέρ θα καλυφθούν οι ακόλουθες καταγραφές:

  • Η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτηρίου του Μύλου Ματσόπουλου εσωτερικά και εξωτερικά καθώς και του περιβάλλοντα χώρου πριν την εγκατάσταση των εργολάβων αναδόχων συγκεκριμένων εργασιών. Αναλυτική και λεπτομερής καταγραφή τόσο του κτηρίου όσο και του εξοπλισμού του.
  • Οι διαδικασίες αποξήλωσης των προς επισκευή μηχανημάτων καθώς και οι διαδικασίες επιτόπιας συντήρησης τους. Τα γυρίσματα σε αυτή τη φάση θα γίνουν επί τόπου του έργου αλλά και στο μηχανουργείο, όπου θα μεταφερθούν κάποια μηχανήματα.
  • Οι ειδικές τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν για την πλήρη αποκατάσταση των μηχανημάτων στην αρχική τους μορφή. Στη φάση αυτή θα πρέπει να καταγραφούν τα μοντέλα, οι εικόνες, παλαιά εγχειρίδια και τα μηχανολογικά σχέδια παλαιότερων μηχανών τα οποία οι μηχανουργοί θα έχουν ως πρότυπο για την αποκατάσταση των μηχανημάτων. Θα καταγραφούν προφορικές μαρτυρίες και στοιχεία σχετικά με τα μηχανήματα, από παλιούς εργαζόμενους στον Μύλο ή από μελετητές που έχουν ασχοληθεί με το θέμα.
  • Οι εργασίες αποκατάστασης που θα γίνουν κατά τη διάρκεια υποέργων.
  • Η τοποθέτηση των μηχανημάτων στην τελική τους θέση και οι τελικές δοκιμές λειτουργίας τους.
  • Η ολοκλήρωση των εργασιών και η τελική διαμόρφωση όλων των επιπέδων στα προς επέμβαση κτίρια του Μύλου Ματσόπουλου καθώς και του περιβάλλοντα χώρου όλου του συγκροτήματος.
  • H εγκατάσταση του εποπτικού υλικού του και η μουσειολογική του ανάδειξη.
  • Η παράδοση του έργου και η αρχή της λειτουργίας του Μύλου.

Το ντοκιμαντέρ θα διαρκεί είκοσι λεπτά με πρωτότυπη μουσική, σε fullHdVideo, σε αντίτυπα στα ελληνικά, αλλά και με αγγλικούς υποτίτλους.

Ο Δήμος Τρικκαίων, προβάλλοντας ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα, πλέον, σημεία και αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων, επιθυμεί να συνεισφέρει και στη διαμόρφωση συνθηκών για την καταγραφή της ιστορίας της.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης