"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Ν . Τρικάλων – «Ξεριζώνονται» τσάι και ρίγανη!

lafarm

Σχετικά άρθρα

tsai
Του Αποστόλη Ζώη: Για αλόγιστη ληστρική και καταστροφική συλλογή με αναφορά κυρίως στο τσάι του βουνού και της ρίγανης που είναι στην κορυφή της προτίμησης του πληθυσμού με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση και του κινδύνου της εξαφάνισης γενικότερα των αρωματικών, μελισσοτροφικών και φαρμακευτικών βοτάνων από περιοχές του νομού Τρικάλων, κάνει λόγο ο διευθυντής Δασών Τρικάλων κ. Χρήστος Κουτσονάσιος, καθώς βρισκόμαστε στην περίοδο της ωρίμανσής τους.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας, στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νομού Τρικάλων φύεται ένας μεγάλος αριθμός αρωματικών φυτών και φαρμακευτικών βοτάνων, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των χειλανθών, οικογένεια στην οποία ανήκουν περί τα 4.000 είδη που εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο και από αυτά πάνω από 250 είδη, τα συναντάμε στη χώρα μας και αποτελούν σημαντικότατο κομμάτι της χλωρίδας μας.

Τα πιο πολλά είδη της οικογένειας των χειλανθών που αναφέραμε πιο πάνω, σημειώνει ο κ. Κουτσονάσιος, δεν είναι χρήσιμα μόνον ως αρωματικά, αλλά και ως φαρμακευτικά, καλλωπιστικά και μελισσοτροφικά.

Τα πιο γνωστά σε όλους μας αρωματικά φυτά, διευκρινίζει ο κ. Κουτσονάσιος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που συναντώνται αυτοφυώς στις περιοχές του νομού μας είναι: η ρίγανη, το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, ο άγριος δυόσμος, η λεβάντα κ.α. Η οικολογική τους αξία είναι πολύ μεγάλη και συμμετέχουν στην οικονομία των περιοχών που φύονται με τις προσφορές τους όπως π.χ. με τη συμβολή τους στη μελισσοκομία.

Τονίζουμε ιδιαίτερα, προσθέτει, ότι όπως όλοι οι ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι, έτσι και τα αρωματικά – μελισσοτροφικά φυτά και τα φαρμακευτικά βότανα, πρέπει να διαχειρίζονται ορθολογικά στοχεύοντας στην αειφορική κάρπωση. Δυστυχώς, κάποια από τα παραπάνω φυτά και ιδίως σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, τα οποία βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης του πληθυσμού και αναφερόμαστε κυρίως στη ρίγανη και το τσάι του βουνού, τείνουν, όπως επισημαίνει ο κ. Κουτσονάσιος, προς εξαφάνιση από περιοχές που παλαιότερα αφθονούσαν, λόγω της αλόγιστης και καταστροφικής συλλογής των με σκοπό την παράνομη εμπορία τους.

Επειδή το τσάι και η ρίγανη είναι πολυετή φυτά, αναβλαστάνουν κάθε χρόνο από το ρίζωμά τους αλλά και με σπόρους θα πρέπει κατά τη συλλογή τους – όταν αυτή επιτρέπεται – να αποφεύγεται αφ’ενός η καταστροφική εκρίζωση των μητρικών φυτών και αφ’ ετέρου να μην κόβονται όλα τα ανθοφόρα στελέχη τους, τα οποία παράγουν τους σπόρους από τους οποίους θα προκύψουν τα νέα φυτά.

Όσον αφορά τη συλλογή του τσαγιού και της ρίγανης που κινδυνεύουν περισσότερο με εξαφάνιση, από τις παραπάνω διατάξεις προβλέπονται τα παρακάτω:

– Επιτρέπεται η συλλογή του τσαγιού από τα μέσα μηνός Ιουλίου έως και τα μέσα του μηνός Σεπτεμβρίου.

– Επιτρέπεται η συλλογή της ρίγανης, πάντα κατά την περίοδο της ανθοφορίας όπως βέβαια για το τσάι και για όλα τα αρωματικά φυτά, κατά το χρονικό διάστημα από 10 Αυγούστου έως και τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου.

– Ενδεικτικά, επιτρέπεται συλλογή κατ’ άτομο, ποσότητα 1-2 κιλά/ημέρα και μόνο για προσωπική χρήση.

– Η συλλογή επιτρέπεται μόνο με κοπή και σε καμιά περίπτωση με εκρίζωση.

Επειδή πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της υπερκάρπωσης και της καταστροφικής εκρίζωσης του τσαγιού και της ρίγανης κυρίως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υπόστασή των, είναι γνωστό σε πολλούς και υπάρχει η σχετική ευαισθησία ζητάμε τη συνδρομή όλων στην προσπάθειά μας για την προστασία τους, καταλήγει ο διευθυντής Δασών Τρικάλων.
εφημερίδα
Η ΕΡΕΥΝΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης