"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Ξαφνικό ρήγμα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ

lafarm

Σχετικά άρθρα

0000000000000000000000000
Ανηφορική αποδεικνύεται αίφνης η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την πραγματοποίηση των Διαρκών Συνεδρίων των δύο κομμάτων. Οι δύο πλευρές εχθές το βράδυ βρέθηκαν σε αδιέξοδο, καθώς αντί να επιταχυνθεί η σύγκλιση, οι διαπραγματευτές βρέθηκαν σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες προβληματισμός υπήρξε στην Αγίου Κωνσταντίνου μετά τις επισημάνσεις του Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα κατά την ομιλία του στον Κεραμεικό σε σχέση με τις συνεργασίες του κόμματος εν όψει εκλογών. Ο κ. Τσίπρας τόνισε, χωρίς ειδικές αναφορές, πως οι συνεργαζόμενοι δεν θα μετέχουν σε εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, εκπλήσσοντας όλους εκείνους που θεωρούσαν ότι ο Φώτης Κουβέλης είχε ήδη κλείσει μια θέση εκεί, ακόμα και ως επικεφαλής.

Σήμερα, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Τσίπρα σε συνέντευξή του στον ρ/σ Παραπολιτικά έγινε πιο συγκεκριμένος. Δήλωσε πως ο κ. Κουβέλης θα συμμετέχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ που απαιτούν σταυρό προτίμησης. Η δήλωση αυτή προκάλεσε εκνευρισμό στην Αγίου Κωνσταντίνου, αφού όπως σημείωναν συνεργάτες του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί και, άρα, με αυτή την κίνηση προκαταλαμβάνονται οι όροι της υπό διαμόρφωση συμφωνίας. Αμέσως μετά, το απόγευμα της Τρίτης, ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μίλησε τηλεφωνικά με τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα. Εκεί διαπιστώθηκε εκ νέου διάσταση απόψεων, τόσο για τις δηλώσεις του κ. Παππά, όσο και για το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί η συμφωνία.

Πληροφορίες από την Αγίου Κωνσταντίνου τόνιζαν ότι στην Κουμουνδούρου δεν δέχονται την υπογραφή μιας προεκλογικής συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ αντιτάσσει το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» ως βάση της συμφωνίας, κάτι που στην Αγίου Κωνσταντίνου δεν το δέχονται.

Επιπλέον ένα ακόμα αγκάθι των συζητήσεων είναι και αυτό της αυτονομίας της Δημοκρατικής Αριστεράς. Από την Κουμουνδούρου έχει επισημανθεί στην Αγίου Κωνσταντίνου πως είναι προβληματικό οι βουλευτές που θα προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ να μην αναφέρονται στα κομματικά Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε ένα άλλο κόμμα. Οι συνεργάτες, όμως, του κ. Κουβέλη επιμένουν ως προς αυτό. Υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μια απόφαση του συνεδρίου, ενώ θεωρούν αδιαπραγμάτευτη την οργανωτική αυτοτέλεια του κόμματος.

Έτσι το απόγευμα της Τρίτης ο Χρήστος Μαχαίρας, εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, προέβη στην εξής δήλωση:

«Η Κεντρική Επιτροπή και το Διαρκές Συνέδριο του κόμματός μας συνεδριάζουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να προσδιορίσουν την εκλογική τακτική της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Η όποια τακτική επιλεγεί – είτε δηλαδή κατέλθουμε αυτόνομα είτε συνεργαζόμενοι με άλλα κόμματα και κινήσεις – οφείλει να υπακούει σε δύο βασικές προϋποθέσεις που έχουμε θέσει: η μία είναι η ύπαρξη προγραμματικών συμφωνιών και η δεύτερη η κατοχύρωση του αυτοτελούς χαρακτήρα του κόμματός μας, δηλαδή η πολιτική και οργανωτική του αυτονομία. Όλα τα υπόλοιπα έπονται…»

Μετά από αυτές τις εξελίξεις οι αναλύσεις στην Δημοκρατική Αριστερά για το μέλλον του κόμματος έχουν πυκνώσει. Μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα το μεσημέρι, οπότε και προκηρήχθησαν οι εκλογές, είχε επικρατήσει κλίμα ευφορίας στην Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς θεωρούσαν ότι οι επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την επίμονη στήριξη του κ. Κουβέλη στη γραμμή του «παρών» στις τρεις ψηφοφορίες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βαίνουν καλώς. Ωστόσο πολύ γρήγορα το κλίμα άλλαξε, αφού τέθηκαν επί τάπητος όλα τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα.

Έτσι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει καλέσει εκτάκτως σήμερα το πρωί στις 10:30 τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στα γραφεία του κόμματος, προκειμένου να τα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις. Συνεργάτες του κ. Κουβέλη αναφέρουν πως σε κάθε περίπτωση το Διαρκές Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, αφού τα μέλη που συμμετέχουν σε αυτό θα πρέπει να αποφασίσουν για το πώς θα πορευτούν.

Οι επιλογές που έχουν μπροστά τους είναι τρεις:
– Να δεχτούν τους όρους του ΣΥΡΙΖΑ και να μπουν στα ψηφοδέλτια του
– Να απορρίψουν τους όρους του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχουν αυτόνομα στις εκλογές
– Να απορρίψουν τους όρους του ΣΥΡΙΖΑ και να επιδιώξουν συνεργασίες «χαμηλών πτήσεων»

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την αρνητική τροπή που πήρε το θέμα για τη Δημοκρατική Αριστερά, οι συνομιλητές του κ. Κουβέλη επέμεναν έως αργά εχθές το βράδυ πως υπάρχουν ακόμα περιθόρια συμφωνίας.

Σάκης Παπαθανασίου: Δεν θα πάρουμε…

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, στην ημιεπίσημη ενημερωτική ιστοσελίδα της ΔΗΜΑΡ badiera.gr, αναρτήθηκε άρθρο το κομματικού στελέχους και ενός εκ των πλέον στενών συνεργατών του κ. Κουβέλη, Σάκη Παπαθανασίου, με το οποίο εξαπολύει σφοδρή επίθεση σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παπαθανασίου αφήνει να εννοηθεί ότι αφ´ ενός βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν, ως προϋπόθεση για τη συνεργασία, μεταμέλεια από τη ΔΗΜΑΡ για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ότι αφ´ ετέρου, στην Αγίου Κωνσταντίνου, κλείνουν προς την κατεύθυνση να διακόψουν τις συζητήσεις με την Κουμουνδούρου.

Σε ύφος που θύμισε μέρες της τρικομματικής κυβέρνησης, όταν η ΔΗΜΑΡ βρισκόταν σε ανοιχτή σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαθανασίου προϊδεάζει για το “ναυάγιο” γράφοντας:

“Εσχάτως κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενοι στη ΔΗΜΑΡ της ζητούν «να κάνει δημόσια αυτοκριτική για τις επιλογές της το προηγούμενο διάστημα» ως προαπαιτούμενο για μια ενδεχόμενη συνεργασία της με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ζητούν ανανήψαντες σε λάθος πολιτικό χώρο και σε μια πολιτική συγκυρία που θέτει άλλα πολιτικά προτάγματα .
Όσοι σήμερα παραμένουν στη ΔΗΜΑΡ έχουν δώσει τις εξετάσεις τους μέσα από δοκιμασίες. Τη δοκιμασία να είσαι αριστερός και να μετέχεις σε μια κυβέρνηση για να βοηθήσεις τη χώρα σου να παραμείνει στον ευρωπαϊκό δρόμο. Τη δοκιμασία να δίνεις μάχη μέσα σε μια κυβέρνηση με αρνητικούς συσχετισμούς για να προωθηθεί η γραμμή της επαναδιαπραγμάτευσης των επαχθών όρων του μνημονίου. Τη δοκιμασία να αποχωρείς από την κυβέρνηση όταν διαπιστώνεις ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια παρέμβασης σου και να επιχειρείς την επανατοποθέτηση σου χωρίς τη λογική του άσπρου μαύρου. Τη δοκιμασία να υφίστασαι την ανοίκεια επίθεση των μεγάλων συμφερόντων με χλεύη, συκοφαντία και υπονόμευση όταν με τις επιλογές σου αμφισβητείς την πολιτική σταθερότητα που τους εξυπηρετεί. Τη δοκιμασία να υφίστασαι μια συντριπτική εκλογική ήττα και να μην το βάζεις στα πόδια, ούτε να οδηγείσαι σε συμβιβασμό αλλά αντίθετα να συμβάλλεις με τη στάση σου στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε η χώρα να οδηγείται σε εκλογές, παρά τις δυσμενέστατες συνθήκες για το κόμμα σου.
Όσοι ζητούν δηλώσεις μεταμέλειας από τη ΔΗΜΑΡ δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που απασχολεί τον κόσμο της ΔΗΜΑΡ δεν είναι η ενσωμάτωση στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι όροι με τους οποίους θα γίνει δυνατή μια βιώσιμη πολιτική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση, ζήτημα που αποτελεί το πρόταγμα της παρούσας πολιτικής περιόδου. Είναι εγκλωβισμένοι σε μια ψυχολογία πολιτικής επιβεβαίωσης και προσκολλημένοι σε ιδεολογικά στερεότυπα. Συμπεριφέρονται ως κριτές που περιμένουν στη γωνία τους μεταμεληθέντες για «να τους βάλουν στο σωστό πρόγραμμα».
Απαντούμε:
Δε θα πάρουμε. Ούτε μεταμέλεια για τις επιλογές μας ούτε μετάνοια «για ανανέωση του βαπτίσματος». Τον δρόμο που θα βαδίσουμε θα τον διαλέξουμε εμείς. Και εκεί που θα φτάσουμε, εάν φτάσουμε, θα υπάρχουν κάποιοι με τους οποίους θα σφίξουμε τα χέρια και όχι κάποιοι για να μας τα δέσουν”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης