"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Ξεριζωμένοι και καταφρονεμένοι

lafarm

Σχετικά άρθρα

metanastes nekroi

Η εφημερίδα των Τρικάλων «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» στις 12 Ιανουαρίου 1902 έχει πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «ΜΙΣΟΞΕΝΙΑ». Γράφει μεταξύ των άλλων ο συντάκτης: «Λυπηρόν φαινόμενον παρατηρείται από τινος χρόνου παρά τη ημετέρα κοινωνία…διότι εξ ανοήτων τινων κεφαλών ηκούσθη και ακούεται ενίοτε το αυθάδες δόγμα «Έξω οι ξένοι».
Ένας αιώνας και πλέον πέρασε από τότε και το άρθρο σχετίζεται άμεσα με το παρόν. Οι ίδιες προθέσεις και τα ίδια συναισθήματα απέναντι στους ξένους, σαν να μην άλλαξε τίποτα. Βέβαια, οι ξένοι της εποχής δεν ήταν αλλοδαποί που έρχονται να «μας παίρνουν το ψωμί», τις δουλειές», «μας φέρνουν αρρώστιες και εγκληματικότητα», ήταν ομοεθνείς Ηπειρώτες και Μακεδόνες που εγκαθίστανται στην πόλη, φεύγοντας από τις τουρκοκρατούμενες τότε περιοχές τους.
Στο διαδίκτυο επίσης κυκλοφόρησε εκτενές κείμενο 78 πανεπιστημιακών, που αναφέρεται στο «λαθρομεταναστευτικό». Είναι αξιοπρόσεκτο ότι οι υποκριτικά και όψιμα αντιδρώντες, εκτός των άλλων, αποφεύγουν επιμελώς να κάνουν αναφορά στο γιατί φεύγουν μαζικά αυτοί απελπισμένοι συνάνθρωποί μας. Ποιοι δημιουργούν πολεμικές, αφόρητες συνθήκες επιβίωσης αυτών των ανθρώπων στη χώρα τους και ποιοι επενδύουν στη δυστυχία και την εξαθλίωσή τους, ώστε τους αναγκάζουν να ξεριζώνονται από τις εστίες τους.
METANASTES  A
Αν μετά και τον προχθεσινό πνιγμό των 800 ψυχών στη Λαμπετούζα, κοντά στις χιλιάδες που πνίγηκαν τα δυο τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο, και την τραγική εικόνα της Ρόδου, εξακολουθούμε να υιοθετούμε απόψεις περί «ξέφραγων συνόρων, μεταφορά ασθενειών και τζιχαντιστών».
Αν υιοθετούμε γελοιότητες πολιτικών του τύπου: «Ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ; Μπόνους ένας λαθρομετανάστης σπίτι σου».
Αν συμφωνούμε με την ακατανόητη και αδικαιολόγητη αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης για την περίθαλψη αυτών των καταφρονεμένων της γης σε στρατόπεδα ή κατασκηνώσεις των περιφερειών τους και δεν οργιζόμαστε όταν επικαλούνται και λόγους τουριστικούς, ενώ δεν βλέπουν το δικό τους αντιτουριστικό χάλι με την έλλειψη πινακίδων πληροφόρησης, τα σκουπίδια, τις λακκούβες….
Αν αποδεχόμαστε την τακτική της αντιπολίτευσης που πριν από τρεις μήνες κυβερνούσε..αντιμετώπισε αποτελεσματικά το πρόβλημα και τώρα επιδίδεται σε μικροπολιτική εκμετάλλευση να μας πείσει ότι φταίει η παρούσα κυβέρνηση..
Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι το σοβαρό και δυσεπίλυτο αυτό ζήτημα, είναι πρόβλημα (και) ανθρωπιάς και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής, των ξεριζωμένων και καταφρονεμένων.
Τότε ας συλλογιστούμε όλοι μας, πόσο συντηρητισμό και ρατσισμό κρύβουμε μέσα μας. Και ας αναρωτηθούμε, αν αυτοί είμαστε άνθρωποι, παραφράζοντας τον τίτλο του υπέροχου βιβλίου του Ιταλο-εβραίου Πρίμο Λέβι, ο οποίος μαρτύρησε και επέζησε από τον εφιάλτη του Άουσβιτς.

Φαλαγκάρας Σταύρος, εκπαιδευτικός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης