"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Ξεσηκώνονται οι οικονομολόγοι για το myData!!!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (Π.Δ.Σ.Ο.) έχει επισημάνει πολλές φορές ότι θεωρεί πολύ περίεργη την βιασύνη, τόσο του αρμόδιου Υφυπουργού (θυμίζουμε την δήλωση του… ότι τον πιέζουν οι μεγάλες εταιρείες για την άμεση εφαρμογή των myData), όσο και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, για την εδώ και τώρα εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  ο Τρικαλινός οικονομολόγος Σταύρος Τραγάνης
Σταύρος Τραγάνης

Ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε αναφανδόν υπέρ του ψηφιακού μετασχηματισμού κάθε μορφής διοίκησης, πόσο μάλλον της φορολογικής, με κατανοητό – σταδιακό και σταθερό βηματισμό, που θα δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση να διορθώνει τις όποιες αστοχίες της και στους πολίτες, με την όποια ιδιότητά τους (λογιστές, επιχειρήσεις κ.λ.π.), να κατανοήσουν και να εισέλθουν στη νέα εποχή αξιοποιώντας τις δυνατότητες που αυτή δίνει.

Κάτι τέτοιο θα έχει αυτονόητα αμοιβαίο όφελος τόσο για τη φορολογική διοίκηση και τα δημόσια οικονομικά όσο και για τις επιχειρήσεις και τους ασκούντες το λογιστικό επάγγελμα. Ρεαλιστικά το δρόμο αυτό δείχνει η διεθνής εμπειρία και επιτάσσει η κοινή λογική.

             Αντίθετα λοιπόν, τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών όσο και η ηγεσία της φορολογικής διοίκησης (ΑΑΔΕ) και εν μέσω πανδημίας προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν τη λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων (myData) χωρίς να τους ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στους λογιστές φοροτέχνες από την άμεση επιβολή αυτού του εγχειρήματος, που παγκοσμίως κάτι ανάλογο δεν τυγχάνει αντίστοιχης εφαρμογής.

Είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο ότι το εγχείρημα βασίζεται σε μη δημοσιοποιημένη (υπαρκτή άραγε ή όχι;) μελέτη σκοπιμότητας, μέσω της οποίας θα αναδεικνύονται τα οφέλη για το σύνολο της οικονομίας. Επιπλέον δεν αντιλαμβάνονται τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που οι επιχειρήσεις και οι λογιστές βιώνουν και δεν τους απασχολεί το πρόσθετο κόστος που τους επιβάλλουν με την εμοννική τους στάση και συμπεριφορά.

Πώς και ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος απόκτησης ή αναβάθμισης σε μηχανολογικό και λογισμικό εξοπλισμό των επιχειρήσεων και των λογιστικών γραφείων, την προσαρμογή και τη συντήρησή του; Μήπως τελικά οι μόνοι κερδισμένοι από το εγχείρημα θα είναι κάποιες εταιρείες και χαμένοι όλοι οι άλλοι;

Το απίστευτο όμως είναι ότι ενώ η ΑΑΔΕ επιβάλλει την άμεση εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων ταυτόχρονα δηλώνει ότι δεν είναι έτοιμη για το… οραματικό εγχείρημά της.

Μήνυμα από την ΑΑΔΕ η οποία είναι πανέτοιμη για το myData!!!

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αγαπητέ χρήστη του REST API στο myDATA,
Λόγω προσωρινής δυσλειτουργίας του συστήματος, παρακαλούμε να διαβιβάσετε εκ νέου παραστατικά και χαρακτηρισμούς, που τυχόν στείλατε με κλήσεις REST API, από 20/01/2022 έως και 21/01/2022 ώρα 19.00 μ.μ.
Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση και ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.
Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ./Δ.Α.Φ.Ε.

Όπως φαίνεται και μετά λοιπόν την ασφυκτική πίεση για άμεση εφαρμογή των myData, η ΑΑΔΕ αποφάσισε αυτά να εφαρμόζονται… διπλά! Προφανώς είτε πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας, κατά τα πρότυπα της ασκήσεων ετοιμότητας της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΔΑ» με τα γνωστά για την κοινωνία αποτελέσματα (οπότε και γίνεται αντιληπτό ποιο θα είναι και το αποτέλεσμα του εγχειρήματος), είτε  απλά μας θεωρούν όλους λογιστές και επιχειρήσεις αργόσχολους. Έτσι λοιπόν μετά την «ΕΛΠΙΔΑ» είμαστε χωρίς ελπίδα… και η Διοίκηση αποφάσισε ότι, αφού δεν συμμορφωνόμαστε προς τις υποδείξεις, πρέπει να μας θυμίσει με τιμωρητική διάθεση ότι υπάρχει και η επανάληψη που είναι η μητέρα της μάθησης!

Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιθύνοντες ότι όταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες και όποιος βιάζεται σκοντάφτει!

                                                                                 27-01-2022

                                                                                  Η Γραμματεία της ΠΔΣΟ – ΠΑΣΚΟ & Σ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης