"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.1 C
Trikala

Οδοιπορικό από το Χαλίκι στο Μέτσοβο – Το ορεινό πέρασμα από τη Θεσσαλία στην Ηπειρο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Θοδωρής Αθανασιάδης

Αυτή η ταξιδιωτική μας πρόταση δεν είναι για όσους αποζητούν ένα χαλαρό διήμερο στη φύση. Οσοι ενδιαφέρονται να μας ακολουθήσουν σε αυτά τα ορεινά ταξιδιωτικά μονοπάτια, να είναι προετοιμασμένοι για συνεχές κλωθογύρισμα σε δρόμους που ανεβοκατεβαίνουν σαν ασανσέρ στη ράχη της Πίνδου.

Το σύνολο της διαδρομής που θα ακολουθήσουμε είναι ασφαλτοστρωμένο, όμως όσοι δεν είναι μαθημένοι να οδηγούν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες και με συνεχείς στροφές, μπορούν να έρθουν μέχρι κάποιο σημείο και να απολαύσουν τα ούτως ή άλλως θεσπέσια φθινοπωρινά τοπία της διαδρομής.

Η αφετηρία του οδοιπορικού μας θα είναι η πόλη της Καλαμπάκας και το τέλος της το θρυλικό Μέτσοβο, όπου και θα φτάσουμε διανύοντας περίπου 100 χιλιόμετρα που ξετυλίγονται στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου σε μέσο ύψος τα 1.000 μέτρα.

Στην αρχή θα χαθείς στη σκιά του αρχέγονου πλατανόδασους του Πηνειού. Στη συνέχεια θα περάσεις το ποτάμι και αμέσως θα ξεκινήσει ο χορός των στροφών που θα σε ανεβάσει στα πρανή των βουνών. Στροφή τη στροφή θα βλέπεις το τοπίο να μεταμορφώνεται, θα νιώθεις τον αέρα να γίνεται ψυχρότερος και τις μυρωδιές του δάσους αλλάζουν.

Τριάντα τέσσερα χιλιόμετρα μετά την Καλαμπάκα και σε ύψος 850 μέτρων συναντάμε την Καστανιά, ένα όμορφο κεφαλοχώρι όπου υπάρχουν δυνατότητες για διαμονή και φαγητό. Μην γελαστείτε όμως από τις μέχρι τώρα στροφές.

Από την Καστανιά και πάνω είναι που ξεκινά στην ουσία η ανάβαση! Διασχίζουμε το πανέμορφο δάσος οξιάς, αφού προσπεράσουμε γρήγορα τη δασική θέση «Κουκουφλί» με τα τρεχούμενα νερά και κατηφορίσουμε για τη θέση «Τρία Ποτάμια», ένα κομβικό σημείο για όσους ταξιδεύουν στην Πίνδο (60 χλμ. από Καλαμπάκα). Εδώ συναντάμε τον ποταμό Αχελώο, Ασπροπόταμο ή Ασπρο –σύμφωνα με την ντοπιολαλιά– και ολοκληρώνουμε το πρώτο σκέλος της προτεινομένης διαδρομής.

Ακολουθώντας πορεία βόρεια, οδηγούμε όπως δείχνουν οι πινακίδες προς Ανθούσα ή Χαλίκι, τα βορειότερα χωριά της περιοχής. Ο δρόμος πλέον αφήνει τις απόκρημνες πλαγιές των βουνών και με ήπιες στροφές ακολουθεί την κοίτη του ποταμού σε ένα προκλητικό παιχνίδι εναλλαγής με το δάσος και τα γρήγορα νερά. Κάθε τόσο, σύντομες ασφάλτινες παρακάμψεις ξεστρατίζουν από τον κεντρικό οδικό άξονα με κατεύθυνση προς τα ορεινά χωριά Καλλιρρόη, Κατάφυτο και Ανθούσα που δεσπόζουν πάνω από τη λεκάνη απορροής του ποταμού.

Χαλίκι, τέλος της διαδρομής Ή αφετηρία για νέες περιπέτειες;

Πλησιάζοντας στο Χαλίκι αξίζει μια σύντομη στάση για να επισκεφτούμε την εκκλησία της Παναγιάς της Γαλακτοτροφούσας, για αιώνες σημείο συνάντησης των κτηνοτρόφων, που βρίσκεται πολύ κοντά στον δρόμο μας. Χαμηλότερα στις όχθες του ποταμού απλώνει το καλοζυγισμένο βήμα του το πέτρινο δίτοξο γεφύρι του Μίχου που χτίστηκε το 1799. Σε μικρή απόσταση και λίγο πριν μπούμε στο Χαλίκι θα δούμε αριστερά το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, κτίσμα του 1835, να ποζάρει σιωπηλό και έρημο, χωρίς μοναχούς πια, διακριτικά κρυμμένο ανάμεσα στα πανύψηλα ελάτια και στις αιωνόβιες δρυς. Αξια αναφοράς είναι η γειτονική Ανθούσα με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια της, το γεφύρι της και το πανέμορφο δάσος οξιάς που αγκαλιάζει τις γειτονιές της.

Το δεύτερο μέρος της ορεινής μας περιπλάνησης ουσιαστικά τερματίζει στο βλάχικο χωριό Χαλίκι που το συναντάμε σε υψόμετρο 1.150 (73 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα). Περπατήστε ώς το κέντρο του Χαλικιού όπου θα δείτε την πετρόκτιστη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ενώ από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα είναι τα πέτρινα σπίτια του Δρόσου, του Δημάκη και του Ζιώζια. Στο Χαλίκι υπάρχουν δυνατότητες για διαμονή και φαγητό, καθώς το χωριό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφετηρία για πεζοπορικές διαδρομές προς το όρος Περιστέρι, αλλά και προς τις πήγες του Αχελώου που εντοπίζονται σε ύψος 1.800 μέτρων στη θέση Βερλίγκα κάτω από την κορφή Τσουκαρέλα (2.294 υψόμετρο).

Πρώτα θα ανέβουμε στο βουνό και μετά θα πάμε στο Μέτσοβο

Στα χνάρια των παμπάλαιων μονοπατιών που συνέδεαν το Χαλίκι με τα υπόλοιπα χωριά του Ασπροπόταμου, αλλά και με αυτά της Ηπείρου «πάτησε» ο νεότευκτος δρόμος που συνδέει σήμερα το Χαλίκι με το Μέτσοβο μέσω του αυχένα της Ρόνας. Μόνο που οι σύγχρονοι μηχανικοί δεν υπολόγισαν καλά τη δύναμη του βουνού και κάθε τόσο ο ζωτικής σημασίας οδικός άξονας αποκόπτεται από μεγάλης έκτασης και έντασης κατολισθήσεις. Συνολικά θα χρειαστεί να διανύσετε 30 χιλιόμετρα σε δρόμο ασφάλτινο μεν, που όμως κρύβει αρκετές παγίδες.

Κατ’ αρχάς, πριν ξεκινήσετε, πρέπει να ρωτήσετε στο Χαλίκι αν βγαίνει η διαδρομή, αφού το χιόνι, ο πάγος αλλά και η κατάρρευση τμημάτων του οδικού δικτύου είναι σχεδόν καθημερινά φαινόμενα από τα μέσα του Νοέμβρη και μετά.

Τους επίμονους ταξιδιώτες θα αποζημιώσει η θέαση των βουνοκορφών της Πίνδου που από κάποια σημεία είναι αεροπορικών διαστάσεων. Μικρές λίμνες, δάση από οξιές και έλατα, ορεινά λιβάδια που διασχίζουν γάργαρα ρυάκια θα μπαίνουν βήμα βήμα στο οπτικό σας πεδίο. Περίπου στο μέσο της διαδρομής θα δείτε τα ερειπωμένα κτίρια των τελωνειακών φυλακίων, καθώς εδώ βρισκόταν μέχρι το 1912 η μεθοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας. Το ψηλότερο σημείο της διαδρομής είναι ο αυχένας της Ρόνας (υψόμετρο 1.700). Στη συνέχεια ξεκινά η κατάβαση προς το χωριό Ανήλιο που θα γίνει όλη μέσα σε αειθαλές δάσος οξιάς.

Από το Ανήλιο, περνώντας τις νέες γέφυρες θα καταλήξετε στο Μέτσοβο όπου και θα ολοκληρωθεί η μικρή μας περιπέτεια στις ράχες της Νότιας Πίνδου. Από το Μέτσοβο, ακολουθώντας πλέον την Εγνατία Οδό, εύκολα θα συνεχίσετε προς Ιωάννινα (55 χλμ.), Θεσσαλονίκη (220 χλμ.) ή θα επιστρέψετε στην αρχική αφετηρία της διαδρομής μας, την Καλαμπάκα (65 χλμ.). Φυσικά στο Μέτσοβο υπάρχει πλήρης υποδομή για διαμονή και φαγητό και αξίζει αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας να διανυκτερεύσετε εδώ.

Πού θα μείνετε

 Καστανιά: Ξενοδοχείο «Μανάκος», τηλ. 24320-61070
 Τρία Ποτάμια: «Πύργος Μαντάνια», τηλ. 24320-87351
 Χαλίκι: Ξενώνας «Αnalto mounti». Στο ισόγειο λειτουργεί παραδοσιακή ταβέρνα. Τηλ. 698-0020676, κ. Δημήτρης
 Μέτσοβο: «Αρωμα Δρυός», τηλ. 26560-29008

 www.viewsofgreece.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης