"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Οι αγορές υποεκτιμούν τον πληθωρισμό

lafarm

Σχετικά άρθρα

Δημήτρης Τσάντος

Μερικοί από τους μεγαλύτερους asset managers του κόσμου όπως η BlackRock, η Fidelity Investmants και η Carmignac πιστεύουν ότι οι αγορές υποεκτιμούν τον πληθωρισμό και το πού θα κορυφωθούν τελικά τα αμερικανικά επιτόκια.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο καθώς η Wall Street υποεκτίμησε την τροχιά του πληθωρισμού το 2022 με αποτέλεσμα οι μετοχές παγκοσμίως να χάσουν 18 τρισ. δολ. σε κεφαλαιοποίηση και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ να υποστούν τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία.

Ωστόσο, οι προσδοκίες και πάλι είναι ότι ο πληθωρισμός θα είναι σχετικά ήπιος και θα υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% της Fed μέσα σε ένα χρόνο με τις αγορές χρήματος να προεξοφλούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Η εκτίμηση αυτή ομως θα φέρει αναταράξεις στις αγορές, εκτιμούν οι διαχειριστές της γαλλικής εταιρείας διαχείρισης περιουσίας Carmignac καθώς εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός «ήρθε για να παραμείνει και ότι οι κεντρικές τράπεζες μετά την κρίση πίστευαν ότι μπορούν να αποφασίζουν το επίπεδο των επιτοκίων. Ομως τα 2 τελευταία χρόνια αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν και οτι τα καθορίζει ο πληθωρισμός».

Ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα τιμολόγησης στις αγορές σήμερα είναι η προσδοκία ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,5% την επόμενη χρονιά, ενώ ο κόσμος έχει εισέλθει σε ένα μακροοικονομικό κύκλο που μοιάζει με αυτόν της περιόδου 1967-1980. Η περίοδος αυτή είδε τα ενεργειακά σοκ να οδηγούν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σε 2ψήφια νούμερα δύο φορές.

Πρόσφατα οι αξιωματούχοι της Fed επανέλαβαν τη διάθεση της κεντρικής τράπεζας με δηλώσεις που προσπάθησαν να αποκρούσουν τις ελπίδες για μια μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής. Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Philip Lane ήταν στο ίδιο μήκος κύματος, σχολιάζοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν υψηλές ακόμη και αν η έξαρση του ενεργειακού κόστους αποκλιμακωθεί.

Οι αναλυτές στην BlackRock εκτιμούν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα επιμείνει με μικρή πιθανότητα ότι μια ύφεση θα ωθήσει τη Fed σε μειώσεις επιτοκίων. Αντίθετα, εκτιμούν ότι η Fed θα μετριάσει το σκέλος των επιτοκιακών αυξήσεων όταν η επιβράδυνση της οικονομίας θα αρχίσει να γίνεται αισθητή.

Θεωρούν απίθανο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα σπεύσουν να διασώσουν τις αγορές με ταχείες μειώσεις επιτοκίων σε μια ύφεση που σχεδίασαν ώστε να πέσει ο πληθωρισμός στα επίπεδα που έχουν θέσει ως στόχο. Το συμπέρασμα είναι οτι τα παρεμβατικά επιτόκια μάλλον θα διατηρηθούν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι προσδοκούν οι αγορές. Η BlackRock είναι «underweight» στις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών και προτιμά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης.

Στη Fidelity Investments η εκτίμηση είναι ότι ο πληθωρισμός παραμένει ένα κύριο ρίσκο για τις αγορές, καθώς η Fed έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι θέλει να τον δει στο 2% και ότι δεν θα ικανοποιηθεί απλά με μια επιβράδυνσή του.

Ομως δεν συμφωνούν όλοι οι asset managers με την εκτίμηση αυτή. πχ.Στην ολλανδική Robeco με $246 δισ. υπό διαχείριση, η άποψη είναι ότι το 2023 θα είναι η χρονιά κορύφωσης των επιτοκίων, του δολαρίου και του πληθωρισμού. Ο οίκος προβλέπει ύφεση και ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν θα πετύχουν μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας και θα αναγκαστούν να μειώσουν τα επιτόκια τελικά.

Στην Carmagnac  εκτιμούν ότι οι ελπίδες των αγορών για μεταστροφή της Fed θα αποδειχτούν φρούδες και θα έρθει η στιγμή που οι επενδυτές θα καταλάβουν ότι ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από ό,τι νόμιζαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης