"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.3 C
Trikala

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές και μια πρόταση – του Γιώργου Λογιάδη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο Γιώργος Λογιάδης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με την παράταξη ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη

Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως όλους αυτούς που μου κάνουν την τιμή να μου προτείνουν να είμαι συνυποψήφιος μαζί τους στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα  να παρουσιάσω τις απόψεις – προτάσεις μου για το θέμα των δημοτικών εκλογών. Πολλά γράφονται, συζητιούνται και αναλύονται συνεχώς για τον τρόπο οργάνωσης και διεξαγωγής τους, και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Ποιοι θα είναι  υποψήφιοι δήμαρχοι, ποιοι θα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, με ποιον συνδυασμό   θα συμμετέχει ο κάθε υποψήφιος.

Με την δημιουργία όμως συνδυασμών, σε κοινωνικό επίπεδο η κάθε ομάδα αντιμάχεται την άλλη δημιουργώντας φαινόμενα διαίρεσης και έντασης. Θα υπάρχει επίσης προβληματισμός και διαίρεση και μέσα στις οικογένειες των υποψηφίων, διότι θα υπάρχουν μέλη οικογενειών που θα είναι υποψήφιοι με διαφορετικούς συνδυασμούς.

Αυτό οδηγεί ακριβώς στο αντίθετο από τον επιδιωκόμενο στόχο κάθε τοπικής κοινωνίας που θα πρέπει να είναι η σύμπνοια και η ομαδικότητα. Εάν μάλιστα λάβομε υπόψιν μας ότι είναι πιθανώς να γίνουν ταυτόχρονα και οι δημοτικές και περιφερειακές και εθνικές και πανευρωπαϊκές εκλογές τότε αντιλαμβανόμεθα πόσο δύσκολο συν τοις άλλοις  θα είναι να δημιουργηθούν οι απαραίτητες ομάδες για τις δημοτικές εκλογές.

Θα πρότεινα λοιπόν την δημιουργία μιας μοναδικής και ενιαίας λίστας με όλους όσοι θα ήθελαν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και μια άλλη μοναδική επίσης λίστα με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς   συμβούλους. Τη  δεύτερη Κυριακή οι δημότες να αποφασίσουν με την ψήφο τους βεβαίως ποιος από τους δυο πρώτους  θα είναι  ο νέος δήμαρχος και   από την κοινή  λίστα των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων οι πρώτοι σε αποδοχή ψήφους από τους πολίτες θα εκλεγούν για Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Έτσι θα μπορούσε ο κάθε πολίτης που επιθυμεί να καταθέσει την υποψηφιότητά του για δήμαρχος ή για δημοτικός σύμβουλος, και από την άλλη θα μπορούσε ο κάθε πολίτης ψηφοφόρος να επιλέξει άτομα ανεξάρτητα συνδυασμών και ομάδων. Βεβαίως αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η πρότασή μου δεν είναι συμβατή με τον τρόπο που έχουν θεσμοθετηθεί οι δημοτικές εκλογές, αλλά είμαι βέβαιος ότι μια τέτοια πρόταση θα ήταν ευρέως κοινωνικά  αποδεκτή.

Ο μέχρι σήμερα τρόπος διενέργειας του ύψιστου δημοκρατικού θεσμού των εκλογών αρχής γενομένης από τον Δήμο έχει διαιρέσει την κοινωνία και είναι η βάση όλων των επακόλουθων προβλημάτων, σε κάθε επίπεδο. Για να λύσομε χρόνια κοινωνικά πρωτίστως προβλήματα, πρέπει  να καινοτομήσουμε σαν κοινωνία και  να πρωτοστατήσουμε  σε νέους δρόμους, πρέπει να είμεθα ρηξικέλευθοι και να κάνoμε πράξη το “think out of the box”. Να πηγαίνουμε εκτός πεπατημένης.

Οι πολιτικές παρατάξεις σε εθνικό επίπεδο  (δεν χρησιμοποιώ σκόπιμα τη λέξη κόμμα, διότι το κόμμα  σαν έννοια διαιρεί –κομματιάζει), δεν χρειάζεται  να εμπλέκονται στις  αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά να στηρίζουν στην κάθε τοπική κοινωνία τον κάθε εκλεγμένο πολίτη, διότι ο δήμος, η πόλις είμαστε εμείς  και με αυτό τον τρόπο θα έδιναν στην κοινωνία ένα παράδειγμα συνεργασίας και σύμπνοιας, βασικές προϋποθέσεις ευημερίας και προόδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης