"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Οι παράγοντες για την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συντάκτης:
Μανόλης Γ. Δρεττάκης

Στο τελευταίο άρθρο μας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τονίσαμε το ρόλο που θα παίξει το πραγματικό ποσοστό αποχής στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών της 25.1.15 (βλέπε φύλλο της 13.1.15). Θα πρέπει εδώ να προσθέσουμε ότι στο ύψος του ποσοστού αποχής ρόλο θα παίξουν: το κόστος μετάβασης στις εκλογικές τους περιφέρειες των ετεροδημοτών που δεν γράφτηκαν στους ειδικούς καταλόγους για να ψηφίσουν στο τόπο κατοικίας τους, οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν την ημέρα των εκλογών, η ηλικία εκείνων που θα απέχουν και οι διαφορές στα ποσοστά αποχής ανάμεσα στις 56 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Το ποσοστό, όμως, και οι έδρες που θα πάρουν τα κόμματα, και ειδικότερα το αν θα επιτύχει την αυτοδυναμία που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Θα εξετάσουμε ορισμένους από αυτούς με βάση το μέσο όρο των ποσοστών που δίνουν στα 6 κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή (κατά σειρά ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΟΤΑΜΙ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, Κ.Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ) 17 δημοσκοπήσεις και τις έδρες που παίρνουν τα κόμματα αυτά, και το μέσο όρο των ποσοστών που δίνουν στα 7 κόμματα (τα 6 συν τους ΑΝΕΛ) που μπαίνουν στη Βουλή με βάση 6, από τις πιο πρόσφατες από τις 17 δημοσκοπήσεις.
pinakas_0

Στην 1η στήλη του Πίνακα δίνεται το ποσοστό που πήραν τα 7 κόμματα που μπήκαν στη Βουλή στις εκλογές του Ιουνίου 2012 (Β.12) (στην 3η θέση είναι το ποσοστό που πήρε η ΔΗΜΑΡ), στη 2η ο μέσος όρος των ποσοστών των 6 κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή (στην 3η θέση είναι το ΠΟΤΑΜΙ) με βάση τις 17 δημοσκοπήσεις και στην 3η οι έδρες που παίρνουν τα κόμματα αυτά. Στην 4η στήλη δίνεται ο μέσος όρος των ποσοστών των 7 κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή με βάση 6 από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και στην 5η οι έδρες που παίρνουν τα κόμματα αυτά.

Από τη σύγκριση των ποσοστών της 2ης, δηλαδή στην περίπτωση που μπαίνουν στη Βουλή μόνο 6 κόμματα, με εκείνα της 1ης στήλης του Πίνακα (των Β.12) φαίνεται ότι:

– Τα δύο πρώτα κόμματα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αλλά με αντεστραμμένη τη σειρά (στη Β.12 πρώτη ήταν η Ν.Δ., ενώ και στις 17 δημοσκοπήσεις τη πρώτη θέση καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ). Το άθροισμα, όμως, των ποσοστών τους είναι παρόμοιο (56,6% στις Β.12 και 56,1% ο μέσος όρος των ποσοστών τους στις 17 δημοσκοπήσεις).

– Ο μέσος όρος των ποσοστών του κόμματος ΠΟΤΑΜΙ στις 17 δημοσκοπήσεις είναι παρόμοιος με το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ στις Β.12 (η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μένει εκτός Βουλής) και δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στο ποσοστό του Κ.Κ.Ε. στις Β.12 σε σχέση με το μέσο όρο του στις 17 δημοσκοπήσεις.

– Ο μέσος όρος, όμως, των 17 δημοσκοπήσεων για το ΠΑΣΟΚ είναι ίσος με το ένα τρίτο του ποσοστού που πήρε στις Β.12.

Από τη σύγκριση των ποσοστών της 4ης στήλης, δηλαδή στην περίπτωση που θα μπουν στη Βουλή 7 κόμματα, με εκείνα της 2ης στήλης του Πίνακα φαίνεται ότι τα ποσοστά των 6 πρώτων κομμάτων είναι λίγο αυξημένα (ίσως επειδή αυτά προκύπτουν από τις 6 πρόσφατες δημοσκοπήσεις με μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους), ενώ ο μέσος όρος του ποσοστού των ΑΝΕΛ (που μπαίνει οριακά στη Βουλή) είναι δυόμισι φορές μικρότερος από το ποσοστό που πήραν στις Β.12.

Το αν, επομένως, επιτευχθεί ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για αυτοδυναμία, εκτός από την αποχή και τα όσα προαναφέρθηκαν γι’ αυτήν, θα εξαρτηθεί και από το αν θα μπουν στη Βουλή 6 ή 7 κόμματα και τα ποσοστά τους (οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ από 145 αυξάνονται σε 149 αν αντί για 7 μπουν μόνο 6 κόμματα στη Βουλή, πάντοτε με βάση τις δημοσκοπήσεις), το ύψος των ποσοστών των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝΕΛ (αν θα ξεπεράσουν το 3,0%) και από το συνολικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής. Κρίσιμο ρόλο στο να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας πριν κλείσουν οι κάλπες θα παίξει και το ρεύμα που θα δημιουργηθεί από τη μαζική ψήφο υπέρ του κόμματος αυτού των εκατομμυρίων πολιτών που έχουν πληγεί από τα μέτρα των Μνημονίων.

* πρώην: Αντιπρόεδρος της Βουλής, Υπουργός και Καθηγητής της ΑΣΟΕΕ.
** Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης