"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Οι 300 «άθλιοι» της Λάρισας

lafarm

Σχετικά άρθρα

LARISA
Tου Κ. Γκιάστα – Είναι άτομα που ζουν μέσα στην εξαθλίωση. Σύμφωνα με τον νόμο ορίζονται ως άστεγοι. Κάποιοι χωρίς στέγη ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα δίχως να μπορούν να εξασφαλίσουν καθημερινά το φαγητό τους. Βγαλμένοι από το μυθιστόρημα –πόσο επίκαιρο άλλωστε- του Β. Ουγκώ, περιμένουν τα βασικά. Λίγο ψωμί και ένα πιάτο φαγητό.Με αυτήν τη λογική υλοποιείται και το έργο «παροχή τροφίμων σε αστέγους και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες στέγης που δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής» όπως ονομάζεται, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και γίνεται μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το ποσό που αντιστοιχεί στη Θεσσαλία φτάνει στις διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (221.238,93 ευρώ + 28.761,076 ΦΠΑ = 250.000 ευρώ) και είναι χρήματα που αφορούν στη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 με τον νόμο 4254/14.Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» στον νομό της Λάρισας υπάρχουν περίπου 300 τέτοιες περιπτώσεις που έχουν επισήμως καταγραφεί (πρόκειται για την πρώτη επίσημη καταγραφή μέσω των δήμων), ενώ συνολικά για την Περιφέρεια της Θεσσαλίας ο αριθμός αγγίζει τις 900. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως το ποσό που αντιστοιχεί για τον κάθε, εξ ορισμού, άστεγο κυμαίνεται από 250 -300 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό φυσικά δεν θα δοθεί με χρηματική μορφή αλλά σε είδος. Μακαρόνια, ρύζι, γραβιέρα, κοτόπουλα, λάδι, γάλα εβαπορέ, ελιές και χαλβάς είναι τα είδη.Η Περιφέρεια Θεσσαλίας λαμβάνει στοιχεία των χαρακτηρισμένων αστέγων από τους Δήμους καθώς αυτοί γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στα μέρη τους και στη συνέχεια αυτοί είναι που θα αναλάβουν τη διανομή των τροφίμων.

Η παράδοση του συνόλου των τροφίμων από τον προμηθευτή στον Δήμο, θα γίνει εφάπαξ εκτός από τα ευπαθή προϊόντα.Για τον σκοπό αυτό, η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Θεσσαλίας μετά από έγγραφη επικοινωνία με τους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων, συγκέντρωσε τον αριθμό και τα λοιπά στοιχεία των δικαιούχων ανά Δήμο. Στη συνέχεια διαβιβάστηκε πρωτόκολλο συνεργασίας προς τους δήμους σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την υλοποίηση του έργου.Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως το 50% των δήμων περίπου έχει πάρει αποφάσεις μέσω των δημοτικών του συμβουλίων χωρίς ωστόσο να έχει υπογραφεί καμία προγραμματική συμφωνία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας –κάτι που θα γίνει συνολικά στη διάρκεια πανηγυρικής συνάντησης της Περιφερειακής Αρχής με τους δημάρχους της Θεσσαλίας.Αξίζει να τονίσουμε πως πολύ άσχημη είναι η εικόνα που καταγράφεται μέχρι στιγμής για τις περιοχές της Δυτικής Θεσσαλίας αναλογικά με τους τοπικούς πληθυσμούς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στους Νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων.ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΕν τω μεταξύ στις 5 Μαΐου συνήλθε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η Οικονομική Επιτροπή και ήρθε προς συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα με εισηγητή τον κ. Ζήγρα που είναι διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. Αποφασίστηκε η έγκριση διενέργειας ανοικτού διεθνή ηλεκτρονικού διαγωνισμού προμήθειας τροφίμων, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή για την υλοποίηση του έργου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης της από 7-11-2014 προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η αναλογούσα δαπάνη θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας.ΠΟΙΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΑΣΤΕΓΟΙΣύμφωνα με το άρθρο 29 του νόμου 4052/12 ως άστεγοι ορίζονται όλα τα άτομα που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, τα οποία στερούνται πρόσβασης ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη κατοικία που πληροί τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και διαθέτει τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Στους άστεγους περιλαμβάνονται ιδίως αυτοί που διαβιούν στον δρόμο, σε ξενώνες, αυτοί που φιλοξενούνται από ανάγκη προσωρινά σε ιδρύματα ή άλλες κλειστές δομές, καθώς και αυτοί που διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης