"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.7 C
Trikala

Ομιλία Μικέλη Χατζηγάκη για το μέλλον της Ευρωπαικής Ένωσης στη Σχολή Διακυβέρνησης Κέννεντι του Χάρβαρντ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τις απόψεις του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέπτυξε σε ομιλία του στο πλαίσιο ημερίδας της Σχολής Διακυβέρνησης Κέννεντι του Χάρβαρντ, ο Μικέλης Χατζηγάκης.

Οι Αμερικάνοι παραμένουν αρκετά ανήσυχοι για την προοπτική της Ενωμένης Ευρώπης και θεωρούν καταλυτική χρονιά εξελίξεων, που μπορεί να φτάσουν και στο «τέλος της Ευρώπης όπως τη γνωρίζουμε», το 2017.

Ο Μικέλης Χατζηγάκης  εστίασε στο μέλλον της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας και στάθηκε στην ανάγκη εκδημοκρατισμού της, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι να ξαναβρούν την αγάπη τους για το «ευρωπαϊκό, κοινό, όνειρο».

Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ κινδυνεύει από λαϊκιστικά αντιδημοκρατικά ρεύματα και απο πολιτικούς όπως η Μαριν Λε Πεν στη Γαλλία ή ο Γκάμπορ Βόνα στην Ουγγαρία οι οποίοι διαρκώς αυξάνουν τα ποσοστά τους υποσκάπτοντας την δημοκρατία. Ο Μικέλης Χατζηγάκης αναφέρθηκε στην δημοκρατία ως «τον γάμο μεταξύ πολιτικών και ψηφοφόρων. Και για να είναι βιώσιμος αυτός ο γάμος και να λειτουργήσει καλά χρειάζεται τη συμμετοχή και την προσπάθεια και των δύο εταίρων – ψηφοφόρων και πολιτικών. Χρειάζεται αφοσίωση, εμπιστοσύνη και, ίσως το πιο σημαντικό, ίση κατανομή των ευθυνών και για τις δύο πλευρές». 

«Σήμερα στην Ευρώπη» κατέληξε «υπάρχει η πλήρης απαξίωση πολιτικών προσώπων και δημοκρατικών θεσμών και αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι που το έχει ξαναπάρει η Ευρώπη δύο φορές το τελευταίο αιώνα με πολύ αιματηρά αποτελέσματα».

Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τελικά αυτό το παιδί θα μας σώσει!
    Σίγουρα!
    Το είπε κι η καφετζου του χωριού !
    Σωτήρας από την Αμερική είπε η κυρα Χαλιμα.
    Περνά πόρτα μεγάλη είπε ,δηλαδή το Χάρβαρντ!
    Θα έρθει είπε από τον ουρανό ,δηλαδή θα πέσει αλεξιπτωτιστης στην πολιτική!
    Θα είναι νέος ,είπε, από μεγάλη γενιά και ξεκουραστος ….εεεε αυτός είναι!
    Η κυρά Χαλιμα είναι εγγύηση! Τα βρίσκει όλα!
    Τώρα της βάζω να πει και το δικό μου το φλιτζανι …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης