"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Ονοματοδοσία γεφυρών Ληθαίου

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

 

          Παρακολουθώ με ενδιαφέρον αυτές τις μέρες  την δημόσια αντιπαράθεση για την ονοματοδοσία των γεφυρών του Ληθαίου.  Θα προτιμούσα βέβαια να μας απασχολήσει πρωτίστως η μη αξιοποίηση και η προστασία του ποταμού  σ’ όλη την έκτασή του, από τις συνεχείς κακοποιήσεις και δευτερευόντως η ονομασία των  γεφυρών. Αλλά αυτό είναι ζήτημα που αφορά τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο όλων των παρατάξεων. Με την ευκαιρία θα πω, ότι αν εξαιρέσουμε την κεντρική γέφυρα της πόλης,  καμιά άλλη δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο κατασκευαστικό και αισθητικό ενδιαφέρον.

          Ο κ Α .Παππάς, μέλος της επιτροπής, υποστηρίζοντας  τη θέση του, αναφέρεται αναδρομικά στις  ελληνογαλλικές σχέσεις, κάνει ισοζύγιο και συμπεραίνει ότι  «έχουν θετικό πρόσημο. Οι καλές στιγμές, υπερέχουν συντριπτικά των γκρίζων».

Σεβαστή η άποψη, αλλά δεν έβαλε στη ζυγαριά και τη στάση των Γάλλων, «φίλων» και «συμμάχων», στη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία όλων των εποχών, τη Μικρασιατική καταστροφή!

Οι Γάλλοι,  από το 1921 υπογράφουν συμφωνία με τον Κεμάλ κι όχι μόνο μας εγκαταλείπουν, αλλά με την κατάρρευση του μετώπου (Αύγουστος του 22), η αναλγησία και η αδιαφορία τους, όταν οι ξεριζωμένοι θαλασσοπνίγονται,  ξεπερνά τα όρια  της απανθρωπιάς. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν, γιατί ντε και καλά «Ελληνογαλλικής φιλίας» κι όχι «Φιλίας των λαών» θα πρόσθετα…….

          Το δεύτερο που δεν κατανοώ είναι  το σκεπτικό για τη μετονομασία της γέφυρας της Γούρνας. Γιατί η γούρνα είναι  «κακόηχη και αδόκιμη» λέξη; Γιατί η Γούρνα, τοπωνύμιο της πόλης δεν έχει ιστορικό φορτίο;

Έχει και παραέχει  την ιστορική της  σημασία και μνήμη και θέση στην τοπική ιστορία η Γούρνα, όπως όλα τα τοπωνύμια και μην υποτιμάτε, «γούρνες λακκούβες στέρνες και μαγγανοπήγαδα….». Θεωρώ τουλάχιστον άστοχο το επιχείρημα της επιτροπής, ότι «θα είχε ιστορική σημασία εάν εκεί επί παραδείγματι οι οθωμανοί είχαν εκτελέσει διά πνιγμού κάποιον χριστιανό…..».

           Τέλος, τοποθεσίες Γούρνα και Γούρνες υπάρχουν ανά την Ελλάδα, πάρα πολλές, που  ο καθένας /α μπορεί να αραδιάσει και τις οποίες δεν διανοήθηκαν να τις μετονομάσουν. Εσείς γιατί τόσο ενοχλείστε;                                                                                                     

          Φαλαγκάρας Σταύρος, εκπαιδευτικός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης