"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Οργή στην Ευρώπη για την άγρια δολοφονία της Βουλγάρας δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η άγρια δολοφονία της δημοσιογράφου βουλγαρικού τοπικού τηλεοπτικού δικτύου στην πόλη Ρούσε της βόρειας Βουλγαρίας προκαλεί αποτροπιασμό και οργή στην Ευρώπη.

Το πτώμα της Βικτόρια Μαρίνοβα, 30 ετών, διοικητικής υπεύθυνης και παρουσιάστριας του τηλεοπτικού δικτύου TVN Ruse, ανακαλύφθηκε χθες σε πάρκο της πόλης, ανακοίνωσε ο τοπικός εισαγγελέας Γκεόργκι Γκεοργκίεφ.Η γυναίκα είχε χτυπηθεί στο κεφάλι και είχε στραγγαλιστεί, αφού προηγουμένως βιάστηκε, σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η έρευνα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, τόσο την προσωπική , όσο και την επαγγελματική ζωή της δημοσιογράφου. Παρουσίαζε εκπομπή αφιερωμένη σε κοινωνικά θέματα στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο της πόλης Ρούσε, σημαντικού λιμανιού στον Δούναβη , στα σύνορα με την Ρουμανία.

Στην τελευταία εκπομπή, στις 30 Σεπτεμβρίου, μεταδόθηκε συζήτηση με δύο γνωστούς ερευνητές δημοσιογράφους, τον Βούλγαρο Ντίμιταρ Στογιάνοφ και τον Ρουμάνο Ατίλα Μπίρο, που ερευνούν υποθέσεις ενδεχόμενης απάτης σχετικά με την διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την εμπλοκή επιχειρηματιών και πολιτικών.

Οι δύο δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί από την αστυνομία κατά την διάρκεια της έρευνας αυτής. Η υπόθεση είχε προκαλέσει την αντίδραση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Στην κατάταξη της οργάνωσης για το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου, η Βουλγαρία βρίσκεται στην 111η θέση μεταξύ 180 χωρών, η χειρότερη με απόσταση στην Ευρώπη, ενώ η χώρα καταγγέλλεται συστηματικά για ένα διεφθαρμένο περιβάλλον Τύπου που πλήττει την ελευθερία της ενημέρωσης.

Η ανησυχητική αυτή κατάσταση οδηγεί πλήθος παρατηρητών να συνδέουν την δολοφονία της Βικτόρια Μαρίνοβα με τις επαγγελματικές της δραστηριότητες.

Ο εκπρόσωπος αρμόδιος για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στον ΟΑΣΕ Αρλέμ Ντεζίρ δήλωσε «σοκαρισμένος» από την δολοφονία της δημοσιογράφου και ζήτησε «πλήρη και ενδελεχή έρευνα», με μήνυμά του στο Twitter.

Εθελόντρια δημοσιογράφος

Πλήθος δημοσιογράφων έγραψαν μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκλονισμένοι από την δολοφονία και υπενθυμίζοντας ότι είναι η τρίτη δημοσιογράφος που ασχολείται με υποθέσεις διαφθοράς που δολοφονείται στην Ευρώπη σε διάστημα ενός χρόνου. Προηγήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, στη Μάλτα, και τον Φεβρουάριο ο Σλοβάκος δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ.

Ricardo Gutiérrez@Molenews1
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάλεσαν τις βουλγαρικές αρχές «να ρίξουν φως σε αυτήν την αποτρόπαιη ενέργεια», ζητώντας να τεθούν υπό προστασία οι συνάδελφοι της Βικτόρια Μαρίνοβα. Το ίδιο αίτημα διατυπώθηκε από την ερευνητική ιστοσελίδα Bivol.bg, του Ντίμιταρ Στογιάνοφ, του δημοσιογράφου που παρουσιάσθηκε στην εκπομπή της.

«Είμαστε σε σοκ. Ποτέ δεν έχουμε λάβει απειλή υπό οποιαδήποτε μορφή», δήλωσε στο AFP δημοσιογράφος του TVN Ruse, συνεργάτης του θύματος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. Πρόσθεσε ότι οι συνάδελφοί του και ο ίδιος φοβούνται πλέον για την ασφάλειά τους.

Περιέγραψε την Βικτόρια Μαρίνοβα ως μία δημοσιογράφο «πειθαρχημένη, φιλόδοξη, που έφθανε μέχρι το τέλος και διακρινόταν από μεγάλο αίσθημα δικαίου».

Είχε δώσει τον λόγο σε ανθρώπους που υπέφεραν, που αντιμετώπιζαν προβλήματα συζυγικής βίας, αλκοολισμού, αναπηρίας.

Αστυνομικές πηγές επέμειναν να δηλώνουν αμφιβολία για την σχέση της δολοφονίας με το επάγγελμα του θύματος.

«Το κινητό της, τα κλειδιά του αυτοκινήτου της, τα γυαλιά της και ένα μέρος του ρούχων της εξαφανίστηκαν», επεσήμανε η τοπική εισαγγελία.

Σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, οι Βούλγαροι ερευνητές δημοσιογράφοι είναι εκτεθειμένοι «σε πολλές μορφές πίεσης και εκφοβισμού» και αντιμετωπίζουν «ολιγάρχες που ασκούν μονοπώλιο στην ενημέρωση και με αρχές που θεωρούνται ύποπτες για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα».

Σύμφωνα με την Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, με έδρα την Βουλγαρία, οι δημοσιογράφοι των τοπικών μέσων είναι εξαιρετικά εκτεθειμένοι.

Η συχνότητα των περιστατικών βίας κατά των γυναικών είναι επίσης ανησυχητικό φαινόμενο στην Βουλγαρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Twitter

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης