"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Ο Β. Κατσίβελος για το χρέος στο Δήμο Πύλης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αγαπητοί φίλοι – δημότες του Δ. Πύλης

Νιώθω την ανάγκη να κάνω κάτι το αυτονόητο διότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και ακούμε πάρα πολλές ανακρίβειες και αυτό είναι επικίνδυνο  διότι η μισή αλήθεια πολλές φορές είναι άκρως επικίνδυνη. 

Ακούσαμε από τον κ. Κουφογάζο και από κάποια «παπαγαλάκια»  πως μείωσαν το χρέος από 17 εκ ευρώ σε 4,5 σε 6,5 σε 8 και κάθε φορά ακούμε ο καθένας να λέει ότι του καπνίσει. Αλήθεια σε ποιους απευθύνονται;; Τόσο υποβαθμίζουν την νοημοσύνη όλων;

Αν πραγματικά ισχύει πως οι ίδιοι με την πολιτική τους μείωσαν το χρέος; Θα έπρεπε στον ισολογισμό κάθε έτους να έχουν πλεόνασμα περίπου 2,5 εκ ευρώ, ώστε αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν στη μείωση του χρέους, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Όντως το χρέος μειώθηκε όχι μόνο στο Δήμο Πύλης αλλά σε όλους τους δήμους της χώρας. 

Για να δούμε όμως με πιο τρόπο. Όλοι οι δήμοι μπήκαν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τους προμηθευτές, λαμβάνοντας ποσό πάνω από 2 εκ ευρώ. Για τον Δ. Πύλης αυτό το ποσό ανήλθε στα 2,6 εκ ευρώ, όπου για τα επόμενα 4,5 χρόνια θα έχουμε παρακρατήσεις 600.000 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή μεταφέρουμε τα προβλήματα στους επόμενους . Βεβαίως δεν υπήρχε  άλλη λύση. Όχι όμως να παρουσιάζουμε αυτή την οικονομική εξέλιξη ως επίτευγμα και προϊόν καλής οικονομικής διαχείρισης.  Άρα λοιπόν έφτασε το χρέος στα 4,5 εκ ευρώ. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος έχει 5 εκ. ευρώ δάνεια  στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων  και 2,7 εκ ευρώ  στην τράπεζα Πειραιώς .Τα 5 εκ ευρώ που είναι στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων έχουν  περίοδο χάριτος, όπου για 3 χρόνια πληρώνουμε μόνο τους τόκους και όπως καταλαβαίνετε όταν θα έρθει η ώρα αποπληρωμής θα τα  επωμιστεί η επόμενη δημοτική αρχή. Επίσης  2,6 εκ. ευρώ δάνειο  που πήραμε από τα ληξιπρόθεσμα όπου ο λογαριασμός θα έρθει και πάλι  στην επόμενη δημοτική αρχή. Οι ατιμολόγητες οφειλές είναι 1,5 εκ ευρώ ίσως και παραπάνω και  1,3 εκ ευρώ είναι το νέο χρέος που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2013. Επομένως  στο σύνολο είναι 13.100.000 εκ ευρώ.

  Αν υπολογίσουμε ότι έγιναν μειώσεις στους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων, μειώσεις στις αντιμισθίες των αιρετών, κατάργηση των αμοιβών στις παραστάσεις των δημοτικών συμβουλίων και των επιτροπών θα δούμε ότι προκύπτει εξοικονόμηση χρημάτων.  Άρα καταλαβαίνουμε ότι με βάση τα παραπάνω προκύπτει ένα σφικτό οικονομικό σοκ από την μνημονιακή πολιτική, κάτι που συμβαίνει σε όλους τους δήμους της χώρας και σαφώς και στον δικό μας δήμο , ασχέτως αν κάποιοι θέλουν να χρυσώσουν το ‘’χάπι’’. Επίσης δεν έγινε εντελώς τίποτα  όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική του δήμου μας ώστε να αξιοποιηθούν  οι πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες που έχουμε σαν δήμος, όπως το φράγμα Μεσοχώρας , το αιολικό πάρκο κλπ, όπου θα επέφεραν  έσοδα στο Δήμο Πύλης πάνω από 1,5 εκ ευρώ ετησίως.
 
Επιπρόσθετα, πρόσφατο δημοσίευμα εφημερίδας γράφει ότι αυτόν τον μήνα από τους ΚΑΠ στο Δήμο Πύλης μένουν μόνο 130.000 ευρώ και ότι δεν επαρκούν ούτε καν να πληρωθεί το προσωπικό  και αν συνυπολογίσουμε τις αθρόες μετατάξεις που κάνει τελευταία ο δήμαρχος ,με προφανή προεκλογικά ανταλλάγματα,  δυσχεραίνει περισσότερο τα πράγματα.
Η δημοτική αρχή  επικαλείται ότι ενέταξε έργα αξίας  25 εκ ευρώ. ¨ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ ¨. Αναλυτικά τα έργα έχουν ως εξής: 

1) 10 εκ ευρώ  αυτοκινητόδρομος Τρικάλων-Άρτας (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ)
2) 5 εκ. ευρώ δρόμος Πύλη-Μουζάκι  ΣΜΑ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ)
3) 3 εκ. γέφυρα Πύλη Αγ.Βησσαρίωνα (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ)
4) 1 εκ. γέφυρα Γκολφαρίου (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ)
Σύνολο 19 εκ. ευρώ από έργα της  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
5) 3,5 εκ. ευρώ έτοιμες μελέτες που παρέλαβαν από τον πρώην Δ.ΠΙΝΔΕΩΝ
6) 1 εκ. ευρώ έτοιμες μελέτες που παρέλαβαν από τον πρώην Δ.ΑΙΘΗΚΩΝ

Σύνολο 4,5 εκ. ευρώ από τους πρώην δήμους Αιθήκων και Πινδέων.

Από όλα αυτά μαζεύονται  έργα ύψους 23,5 εκ. ευρώ ενώ από τον  πρώην καποδιστριακό Δ. Πύλης όπου ο κ.Κουφογάζος ήταν Δήμαρχος  δεν υπήρχε καμία μελέτη. Τα μόνα έργα που έχουν την σφραγίδα της παρούσας Δημοτικής Αρχής  είναι 800,000 ευρώ η μεταφορά νερού από την Πύλη σε Παλαιομονάστηρο και Γόμφους , και η ύδρευση  στην Τ.Κ Ελευθεροχωρίου. Επίσης έγιναν και κάποια άλλα έργα από το πρόγραμμα Μπαλτατζής  όπως οι πλακοστρώσεις στην Πύλη και λοιπά.
Άρα από τα 25 εκ ευρώ μόνο 1,5 εκ είναι έργα αυτής της δημοτικής αρχής στα τρία χρόνια που πέρασαν. Δεν υπήρξε καμία αναπτυξιακή προοπτική αυτά τα 3 χρόνια στο δήμο μας, αντιθέτως έργα έτοιμα να δώσουν ζωντάνια και θέσεις εργασίας υπονομεύτηκαν.
Πρέπει άμεσα να ξεφύγουμε από την μίζερη αυτή κατάσταση και να αναδιπλώσουμε τις δυνάμεις μας με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, να αναδείξουμε τον τεράστιο σε έκταση και ομορφιά ορεινό όγκο και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε άμεσα στην παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα.   
Δυστυχώς η παρούσα δημοτική αρχή έχει απογοητεύσει τους πάντες .
Θέλετε να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο;

Θέλετε να αλλάξουμε μαζί σελίδα;

Κάνετε το μεγάλο βήμα στις εκλογές του Μάη.
Πάμε μαζί με συλλογικότητα, όπου στο επίκεντρο της πολιτικής μας  θα είναι  ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ για να ανατρέψουμε το παρελθόν και να αναδείξουμε την ΠΥΛΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
Ως χαρίειν εσί άνθρωπος αν  άνθρωπος  ει ( πρέπει πρώτα να είσαι άνθρωπος και έπειτα επιστήμον φιλόσοφος)  Μένανδρος 

 
Bύρων Κατσίβελος
αντιδημαρχος Πύλης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης