"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Ο Γ. Κυρίτσης για την εγκατάλειψη του Θεατρικού Μουσείου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συζητήθηκε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Τρικάλων, Γιώργου Κυρίτση, σχετικά με την εγκατάλειψη του «Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου -Θεατρικού Μουσείου» (Κ.Μ.Ε.Ε.Θ.).

Ο κ. Κυρίτσης περιέγραψε την εγκατάλειψη του Κ.Μ.Ε.Ε.Θ. και αναφέρθηκε στην πλήρη απαξίωση του φορέα και ιδιαίτερα του σπάνιου αρχείου του. Τόνισε δε ότι το Δ.Σ. του οργανισμού έχει κάνει πολλές προσπάθειες και συζητήσεις με το υπουργείο Πολιτισμού χωρίς αποτέλεσμα. Ο κ. Κυρίτσης μάλιστα υπενθύμισε ότι από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έχουν περάσει τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όσο και ο σημερινός πρωθυπουργός.Αντώνης Σαμαράς. Παλαιότερα στην ίδια θέση ήταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Κανένας από τους τρεις τους όμως δεν έχει ιδέα για το τι είναι αυτός ο φορέας και πόσο σημαντικό είναι το υλικό που διαθέτει. Ζήτησε λοιπόν από την υφυπουργό Πολιτισμού να εξηγήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διασωθεί το ανεκτίμητο αρχείο του Κ.Μ.Ε.Ε.Θ. από την φθορά που ήδη υφίσταται και να διασφαλιστεί η επαναλειτουργία του.

Η υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Άντζελα Γκερέκου, αναγνώρισε το σοβαρότατο πρόβλημα στο Κ.Μ.Ε.Ε.Θ. λέγοντας ότι «υπάρχουν συλλογές σπάνιας αξίας που καταστρέφονται στιγμή τη στιγμή» και ότι ούτε και η ίδια κατάφερε να επισκεφθεί τον χώρο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της αφού «ο χώρος πραγματικά αποτελεί άβατο».

Η ίδια, υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί νομική φόρμουλα με την οποία θα μπορέσουν να επιλυθούν τα προβλήματα του Κ.Μ.Ε.Ε.Θ., και ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει πραγματοποιήσει επαφές με μέλη του Δ.Σ. του Κέντρου αλλά και με εκπροσώπους ενδιαφερόμενων φορέων που έχουν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες εξετάζονται για να βρεθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση. Η μεταστέγαση πάντως του Κ.Μ.Ε.Ε.Θ. είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, όπως επεσήμανε.

Ο κ. Κυρίτσης έδωσε έμφαση στην ανάγκη άμεσης μεταστέγασης του Κ.Μ.Ε.Ε.Θ. λέγοντας μάλιστα ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα μπορούσε να δώσει ένα από τα κτήρια που έχει στην διάθεσή του και να προχωρήσει επιτέλους στην ενοποίηση όλων των συλλογών του Κέντρου δημιουργώντας ένα «σωστό Μουσείο», όπως συμβαίνει σε φορείς με συλλογές τέτοιου είδους. «Δεν μπορεί ένα τέτοιο Μουσείο με τόσο σημαντικό και πλούσιο αρχείο να είναι τόσα χρόνια σε ένα υπόγειο, στο πρώην νεκροτομείο!» είπε και κατέθεσε στα πρακτικά φωτογραφίες από την άθλια κατάσταση που είναι το Μουσείο. Τέλος, απαίτησε να είναι άμεσες οι όποιες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού καθώς η πολιτισμική μας κληρονομιά και η διαφύλαξή της είναι πάνω απ’ όλα υποχρέωση τους και σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για κανέναν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης