"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.4 C
Trikala

Ο Δήμος Τρικκαίων σε ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα για τις «Έξυπνες Πόλεις»

lafarm

Σχετικά άρθρα

PA PA
Την ένταξη του Δήμου Τρικκαίων σε ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα εταιρίας πληροφορικής, πέτυχε ο Δήμαρχος, κατά τη διάρκεια των εργασιών του τρίτου συνεδρίου για τις «Έξυπνες Πόλεις». Το τρίτο αυτό συνέδριο (3rd Smart Cities Conbference) διοργανώθηκε από το εξειδικευμένο περιοδικό Net Week. Μετείχαν άλλοι έξι Δήμαρχοι, αρκετοί αντιδήμαρχοι και πλήθος παραγόντων και στελεχών διεθνών εταιριών πληροφορικής και τεχνολογίας. Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου πέτυχε, ο Δήμος Τρικκαίων να είναι ένας από τους δύο Δήμους στη χώρα μας (μαζί με τον Δήμο Ηρακλείου) οι οποίοι θα αποτελέσουν τους εφαρμογείς για το ερευνητικό πιλοτικό πρόγραμμα πληροφορικής. Θα το υλοποιήσει η διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρία πληροφορικής Cisco, ειδικευμένη σε συστήματα «έξυπνων» – διασυνδεδεμένων συστημάτων. Αντικείμενό της θα είναι η διερεύνηση των αναγκών και των τρόπων εισαγωγής πληροφορικών «έξυπνων» εργαλείων, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις του 2020, με όραμα και στόχο το μέλλον.
Ουσιαστικά, ο Δήμος Τρικκαίων θα είναι τμήμα μιας έρευνας, για το πώς θα μπορεί ο κάθε Δήμος, η κάθε πόλη, να προωθεί και να χρησιμοποιεί έξυπνες πολιτικές, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Παπαστεργίου (ήταν ένας εκ των επίσημων ομιλητών):
«Όταν μιλάμε για καινοτομία και έξυπνες πόλεις, το ξεκαθαρίζω, δεν μιλάμε για ιπτάμενα αυτοκίνητα και ρομπότ αντί για δημοτικούς υπαλλήλους! Δεν πάμε να δώσουμε καθρεφτάκια σε ιθαγενείς».
Αντιθέτως, «μιλάμε στην ουσία για πόλεις με κεντρικό, ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό και σταθερά βήματα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Αυτές τις κατευθύνσεις, που έχουν επιλέξει με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής».
Δηλαδή, στόχος είναι η χρήση των εργαλείων, που θα επιτρέπουν τη βελτίωση της λειτουργίας του Δήμου, προς όφελος των πολιτών. «Έξυπνη» δεν είναι μόνο η πόλη με τη χρήση της πληροφορικής, αλλά και αυτή που χρησιμοποιεί σωστά και με προγραμματισμό τις υπηρεσίες της.
Ειδικά για τον Δήμο μας, ο κ. Παπαστεργίου, αφού παρουσίασε τις πρωτιές στον τομέα της τεχνολογίας (από το ασύρματο δίκτυο, μέχρι τις εφαρμογές στην τηλεϊατρική) ανέφερε το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα:
– Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για την υποδοχή του πρώτου λεωφορείου χωρίς οδηγό!
Το demo λεωφορείο έρχεται σε περίπου ένα μήνα προκειμένου να δοκιμαστεί και να προσαρμοστεί, τόσο αυτό όσο και η πόλη, ενώ τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται να τεθούν σε κυκλοφορία άλλα πέντε (5).
– Αναδιοργανώνουμε τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας, δίνοντας έμφαση στην έξυπνη πόλη, με στόχο την τυποποίηση των υπηρεσιών του Δήμου και ει δυνατό των έργων στην πόλη.
– Σχεδιάζουμε 10ετές πλάνο που έχει ως πολιτικές προτεραιότητες τις έξι διαστάσεις της έξυπνης πόλης: άνθρωποι, κυβέρνηση, οικονομία, μεταφορές, ποιότητα ζωής και περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε την εσωτερική μας οργάνωση γύρω από την έννοια της έξυπνης πόλης και πάνω σε αυτή να αναγνωρίζουμε ανάγκες και να παράγουμε έργο.

Από το γραφείο Τύπου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης