"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Ο δημόσιος υπάλληλος που έκανε κοπάνα… 24 χρόνια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Νέο Δελχί, Ινδία

Ξέραμε για κοπάνες και κοπάνες, αλλά αυτό που έκανε ένας Ινδός μηχανικός ξεπερνάει κάθε προηγούμενο: Ο Α.Κ. Βέρμα, μηχανικός στο Τμήμα Δημοσίων Έργων της Ινδίας εκμεταλλευόμενος το καθεστώς μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα του, πήρε άδεια από τη δουλειά του το Δεκέμβριο του 1990 και έκτοτε… δεν ξαναεμφανίστηκε!

Ωστόσο, λόγω της πολύ αυστηρής εργατικής νομοθεσίας στην Ινδία, και παρά το γεγονός πως απ’ το 1992 κιόλας είχε κριθεί ένοχος «για εσκεμμένη απουσία από το καθήκον του», χρειάστηκε να περάσουν άλλα 22 χρόνια για να απολυθεί…

Ο Βέρμα προσελήφθη στην υπηρεσία το 1980 και για μία δεκαετία εργάστηκε απρόσκοπτα, πριν πάρει άδεια τον Δεκέμβριο του 1990. Ωστόσο, μετά το πέρας της άδειάς του, ο μηχανικός δεν έδωσε ξανά σημεία ζωής στην υπηρεσία, η οποία ξεκίνησε έρευνα για το συμβάν τον Σεπτέμβριο του 1992.

Τελικά, το 2005, αφού πέρασαν περισσότερα από δεκατρία χρόνια (!), συντάχθηκε το κατηγορητήριο, ενώ τον Αύγουστο του 2007 εκδόθηκε το πόρισμα της έρευνας, με βάση το οποίο ο κ. Βέρμα κρίθηκε αδικαιολογήτως απών.  Και πάλι όμως η γραφειοκρατία της χώρας –που θεωρείται η χειρότερη σε όλη την Ασία- μεσολάβησε ώστε η απομάκρυνση του Βέρμα να γίνει επτά χρόνια μετά, το 2014.

Η εργατική νομοθεσία της Ινδίας καθιστά δύσκολη την απόλυση ενός δημοσίου υπαλλήλου για οποιονδήποτε λόγο πλην των ποινικών παραπτωμάτων –κι ο Ινδός μηχανικός είναι σαφές πως είχε υποπέσει σε… πλημμέλημα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, οι απουσίες από τον χώρο εργασίας στο δημόσιο τομέα της Ινδίας είναι τόσο συχνές που ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει επιβάλει έναν σαρωτή αποτυπωμάτων ώστε να κάνει πιο δύσκολες τις συνεχόμενες απουσίες. Μάλιστα οι έλεγχοι μέσα του σαρωτή είναι προσβάσιμοι στο κοινό, σε πραγματικό χρόνο, μέσω της ιστοσελίδας www.attendance.gov.in.

Newsroom ΔΟΛ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης