"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Ο “ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ” για τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Με ευχολόγια δεν καταπολεμείται ο καταρροϊκός πυρετός»

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά… Αυτό είναι το συμπέρασμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με θέμα την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού στην περιοχή. Ο κ. Αγοραστός συγκάλεσε εκ των υστέρων μία σύσκεψη, περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα, αφού σε αυτήν (α) “ευλόγησε τα γένια του” για την κωνωποκτονία που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρειά μας, (β) περιορίστηκε στο να ζητήσει από το Υπουργείο, αποζημίωση για τα εντομοαπωθητικά που θα χρησιμοποιήσει ο κάθε κτηνοτρόφος και, (γ) έδωσε απλώς οδηγίες στους τελευταίους τί να κάνουν και τί να αποφύγουν, όταν ήδη στη Θεσσαλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξάνουν καθημερινά.

Χρήσιμες οι συμβουλές, αλλά δεν αρκούν. Ο ρόλος της Περιφερειακής Αρχής, κατά την αντίληψή μας, δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Η ίδια θα πρέπει καταρχήν να αναλάβει δράση και να προχωρήσει στην ακριβή καταγραφή του προβλήματος στην περιοχή μας (θάνατοι, άρρωστα ζώα, μολυσμένες εκτροφές). Επίσης, χρειάζεται από μέρους της συγκεκριμένη πίεση προς την κεντρική εξουσία, για μία σειρά ζητημάτων, όπως τα ακόλουθα:

  • Να επιδοτηθεί κατά 100% η αγορά σκευασμάτων εντομοκτονίας των χώρων και των οχημάτων μεταφοράς.

  • Να χορηγηθούν ζωοτροφές για τα ζώα που είναι σε χωρικό περιορισμό.

  • Να γίνει άμεση στελέχωση με προσωπικό όλων των Υπηρεσιών Κτηνοτροφίας. Είναι δεδομένο ότι με τις αρμόδιες υπηρεσίες υποστελεχωμένες και χωρίς σαφείς οδηγίες για τον τρόπο δράσης, είναι αδύνατον να καταγραφούν όλα τα περιστατικά, να διαπιστωθούν τα υγιή ζώα και να πιστοποιηθεί ο αριθμός των χαμένων ζώων.

  • Να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι (α) για την απώλεια εισοδήματος λόγω της μείωσης των παραγωγικών δυνατοτήτων των ζώων που νόσησαν, καθώς και (β) για τα θανόντα ζώα.

  • Να καταρτιστεί εθνικό σχέδιο δράσης –κάτι που έπρεπε ήδη να έχει γίνει- για τον περιορισμό και την εκρίζωση του προβλήματος.

Κλείνουμε με αυτό, απευθυνόμενοι τόσο στον κ. Περιφερειάρχη, όσο και προς την κυβέρνηση: με ευχολόγια, θεωρητικές προσεγγίσεις, και ημίμετρα δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε καν για τη διατροφική επάρκεια της χώρας, πόσο μάλλον για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα σε μοχλό ανάπτυξης. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ξεκάθαρη αγροτική πολιτική με όραμα, στρατηγική οργάνωση και σχέδιο.

Το Γραφείο Τύπου

Λάρισα, 5.9.2014

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης