"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Τρίκαλα – ‘’Ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη κεφαλαιοποιούνται πολιτικά;’’

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το τελευταίο διάστημα φιλοξενήθηκε στην πόλη μας ένας μικρός αριθμός προσφύγων, για λίγες μέρες, αρκετές όμως ώστε να καταδείξουν τον πολιτισμό, τις αξίες και την ηθική μιας κοινωνίας.

Αυτής, που με ανοιχτή καρδιά και μυαλό, προσέφερε, σεβάστηκε, αποδέχτηκε το διαφορετικό, το “ξένο” και αναγνώρισε το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να προστατεύει τη ζωή των παιδιών και τη δική του.

 

diktyo_al

Δοκιμάστηκε όμως ο πολιτισμός και οι αξίες όσων από “δικαιολογημένο” φόβο, αλλά απολύτως αδικαιολόγητο ρατσισμό και ξενοφοβία, γύρισαν την πλάτη, γκρίνιαξαν, έβρισαν συνανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, αγανακτώντας μάλιστα μ’ εκείνους που στάθηκαν αλληλέγγυοι δίπλα τους.

Στην πρόκληση αυτή ανταποκρίθηκε επάξια η Δημοτική αρχή της πόλης, έχοντας το γενικό συντονισμό, με τη βοήθεια των έμμισθων υπαλλήλων των κοινωνικών δομών και με τη στήριξη του κρατικού μηχανισμού που εξασφάλισε τη σίτιση και τη βασική περίθαλψη των προσφύγων.

Όλα τα ‘’υπόλοιπα’’ οφείλονται στην ανιδιοτελή προσφορά δεκάδων ανώνυμων εθελοντών και αλληλέγγυων Τρικαλινών πολιτών, που με συλλογική ή ατομική διαθεσιμότητα δήλωσαν το παρόν στο κάλεσμα της ιστορίας.

Είναι λυπηρό ν’ αμαυρώνεται αυτή η εικόνα, όταν γίνεται προσπάθεια πολιτικής κεφαλαιοποίησης, αν όχι πολιτικής εκμετάλλευσης. Αναρωτιέται κανείς, με ποια διαδικασία και ποια κριτήρια έγινε η επιλογή για τη συνάντηση και ‘’ακρόαση’’ των εθελοντών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν δημόσια, ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος δήλωσε πως δεν καλέστηκαν μόνο αντιπρόσωποι των εθελοντών του Δήμου και των δομών του.

ethelontes paulopoulos

Μόνον, που “ξέχασε” (τυχαία άραγε;) να προσκαλέσει τα μέλη του δικτύου “Αλληλεγγύη για όλους”, που από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή της παραμονής των προσφύγων, με καθημερινή παρουσία, προσωπική εργασία, μέριμνα για την όσο γίνεται καλύτερη σίτισή τους, ήταν εκεί. Ήμασταν εκεί γιατί το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που δεν το ανακαλύψαμε τώρα, με την προσέλευση των προσφύγων στην πόλη μας.

Ως δίκτυο ‘’αλληλεγγύη για όλους” δεν επιζητούμε “βραβεία”. Αρνούμαστε όμως να καρπώνονται άλλοι την ανιδιοτελή προσφορά και παρουσία μας.

Η αλληλεγγύη είναι στάση ζωής, αναδεικνύει πανανθρώπινες, διαχρονικές αξίες και γίνεται χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη, με την προσδοκία, κανείς μας να μη νοιώθει μόνος και ανυπεράσπιστος σε δύσκολες περιόδους και όχι μόνο.

Προ πάντων, ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Γι αυτό, καλούμε τη Δημοτική Αρχή σε συνεργασία, για την αναζήτηση χώρων φιλοξενίας με όρους και προϋποθέσεις όπου δημότες και πρόσφυγες θα νοιώθουν ασφαλείς αλλά και άνθρωποι.

Επίσης, καλούμε τους συνδημότες μας να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, στη δράση “χωρίς μεσάζοντες” που θα γίνει το Σάββατο 16 Απριλίου, στο χώρο του 6ου ΚΑΠΗ Τρικάλων (απέναντι από Α’ Νεκροταφείο) για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και υγιεινής (όχι ρουχισμού) που θα διατεθούν στους πρόσφυγες.

 

                             Δίκτυο ‘’αλληλεγγύη για όλους” στα Τρίκαλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης