"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Ο θρυλικός Θύμιος Γάκης και η Βασιλοαρχόντισσα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στα 1884, στο Μέτσοβο, ο νεαρός Μεσολλογίτης που εργαζόταν στο ξακουστό Βλαχοχώρι με το όνομα Φλέγκας, πέρασε μπροστά στην εκκλησία του χωριού από το «Κουλτούκι», όπου κάθονταν μόνο οι προεστοί, ενώ κατά τη συνήθεια του τόπου έπρεπε, ως παρακατιανός, να λοξοδρομήσει και να μην περάσει μπροστά τους.

Επειδή το πέρασμά του αυτό θεωρήθηκε απρέπεια και περιφρόνηση, σηκώθηκε ένας απ΄ αυτούς, ο προύχοντας Νικόλας(Κουλάκης). Αβέρωφ, αδερφός του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου, ο οποίος τον χαστούκισε.

 Ο Φλέγκας, φέροντας βαριά την προσβολή, βγήκε στο κλαρί και ενώθηκε με την συμμορία του Θύμιου Γάκη. Για να εκδικηθεί, μαζί με τους ληστές στις 31 Ιουλίου 1884, πέρασαν τα τότε ελληνοθωμανικά σύνορα και απήγαγαν μαζί με μια ξαδέλφη της, τη θυγατέρα του Ν. Αβέρωφ, Ευδοκία (Δούκω) Τζοανοπούλου, η οποία για ταίριασμα του τραγουδιού φέρεται ως Βασιλαρχόντισσα (βασίλισσα και αρχόντισσα), την οποία και απελευθέρωσαν αργότερα με πληρωμή πλούσιων λύτρων.

Σύμφωνα με τη παράδοση στοίχισαν το βάρος της Δούκως σε χρυσά νομίσματα και της άλλης κοπέλας σε ασημένια. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος εκτός από τον αρχιληστή Θύμιο Γάκη, δωδεκαμελής συμμορία με τους ληστές Μήτσο Κουρκούτα και Μήτρο Γαλάνη από το Μυρόφυλλο Άρτας.Για την ιστορία, η πρώτη ηχογράφηση του διάσημου τραγουδιού έγινε στα studio της Columbia στην Νέα Υόρκη το 1923, με τους Σ. Στασινόπουλο, Ν. Ρέλλια και Λ.Ρασσιά.

Ο Γάκης που το πραγματικό του όνομα ήταν Βασίλης Αδάμος και κατάγοταν από τη Μεσούντα Άρτας, έζησε για δέκα ακόμα χρόνια ως παράνομος, μέχρι το 1894 που συνελήφθη και οδηγήθηκε σε δικαστήριο των Ιωαννίνων.

 Γλίτωσε τη θανατικήποινή χάρη στην ίδια τη Δούκω, η οποία κατέθεσε πως της είχε φερθεί άψογα κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας της. Τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος όταν του δόθηκε χάρη.

Μετά την αποφυλάκισή του, εγκαταστάθηκε τελικώς στο χωριό Παπασλή της Μ.Ασίας, όπου έζησε ως γαιοκτήμονας και παντρεύθηκε την κόρη του Έλληνα δημάρχου της περιοχής. Εκεί τον βρήκε το 1919 η Μικρασιατική εκστρατεία, κατά την οποία συγκρότησε με δικά του έξοδα ένα παραστρατιωτικό σώμα προς ενίσχυση του Ελληνικού Στρατού.

Σκοτώθηκε στη κατάρρευση του μετώπου, ενώ κρατούσε τις οπισθοφυλακές, μαζί με τη κόρη του(στη φώτο no 2 με τα αδέρφια της και το πατέρα της Θύμιο Γάκη), σύμφωνα με μαρτυρία(υπάρχει σχετική συνέντευξη στη “ΓΝΩΜΗ και ΓΝΩΣΗ” Καρδίτσας το 1985)του Γαρδικιώτη παρατηρητή πυροβολικού του ηρωικού 5/42 Συντάγματος Ευζώνων(Σχη Ν.Πλαστήρα), μετέπειτα μεγάλου κλαριντζή Χρήστου Μπανιάκα, ενώ η κόρη του πέθανε λησμονημένη και πάμφτωχη στα Τρίκαλα, πολλά χρόνια αργότερα. 

Κώστας Κουτσονάσιος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης