"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.4 C
Trikala

Ο Κουβέλης δεν συναινεί στην εκλογή Προέδρου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Από το βήμα του 3ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, τις εργασίες του οποίου άνοιξε με την ομιλία του, ο Φώτης Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν θα συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, όσο ακολουθείται η σημερινή πολιτική.

«Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κυριαρχηθεί από κομματικά παιχνίδια. Τίποτα δεν κατισχύει των θεσμών και η εκλογή πρέπει να γίνει στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο.

Ο επικαθορισμός των πολιτικών εξελίξεων από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ήδη επιχειρείται, θα επιφέρει μια προεκλογική διελκυστίνδα που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα. Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατα ζητήματα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015», είπε.

Αντιθέτως ανέφερε ότι θα επιδιώξει την αποδρομή της σημερινής κυβέρνησης με την διεξαγωγή εκλογών και το σχηματισμό κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας και αντέκρουσε την επιχειρηματολογία ότι διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα.

Ο Φ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε διαδικασία συναλλαγής με την κυβέρνηση για την απόσπαση κομματικού οφέλους και σχετικά με τον προσωπικό του ρόλο επανέλαβε με έμφαση ότι δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Η καταψήφιση εκ μέρους μας οποιασδήποτε πρότασης καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την Προεδρική εκλογή, πρέπει να θεωρείται με αυτές τις παραμέτρους δεδομένη.

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, από τις αρχές του χρόνου επαναλαμβάνω ότι είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ενδιαφέρομαι για την ολική της επαναφορά στην πολιτική ζωή της χώρας. Ενδιαφέρομαι για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού», υπογράμμισε.

Αυτοκριτική

Σχετικά με την πορεία της ΔΗΜΑΡ από την ίδρυση της τον Ιούνιο του 2010 μέχρι σήμερα, ήταν αυτοκριτικός παραδεχόμενος λάθη, καθυστερήσεις, ανεπάρκειες και αδυναμίες ωστόσο τόνισε ότι πρόσφερε αρκετά στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ειδική αναφορά έκανε στους λόγους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες μπήκε η ΔΗΜΑΡ στη κυβέρνηση και στις αιτίες που εξήγησαν στην αποχώρησή της.

«Δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε τη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής και τη λήψη άδικων μέτρων. Δεν καταφέραμε να λειτουργήσουμε ως επιταχυντής για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων… Η αποχώρησή μας από την κυβέρνηση προέκυψε ακριβώς διότι τα πράγματα κινήθηκαν σε διαφορετική κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση συνεργασίας σταδιακά μετατράπηκε σε μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και υπήρξε σαφής συντηρητική στροφή η οποία συνοδεύτηκε με συστηματική απόρριψη των προτάσεων της ΔΗΜΑΡ. Η αποχώρησή μας από την κυβέρνηση έγινε πράγματι χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η Δημοκρατική Αριστερά, σε πείσμα όσων εύχονται τη διάλυσή της ή προεξοφλούν τη διάχυσή της σε άλλους πολιτικούς φορείς, διατηρεί την πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης