"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Ο περιβόητος Σακαφλιάς ήταν ο Θωμάς Καβλιάς από το Καλλιφώνι Καρδίτσας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου «Ο θρυλικός Σακαφλιάς», Δημήτρη Τσιγάρα, ο Σακαφλιάς ήταν ο Θωμάς Καβλιάς από το Καλλιφώνι της Καρδίτσας και επικαλείται προς τούτο, άρθρο της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ της 6-7-1924, όπου στην σελίδα 5 καταγράφεται με λεπτομέρειες ένα φονικό που έγινε στην περιοχή.


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΣΑΚΑΦΛΙΑ

Ιστορικά στοιχεία για τον περιβόητο ΣΑΚΑΦΛΙΑ
(Ποιος πραγματικά ήταν και ποιοι τον σκότωσαν)


του Δημήτρη Τσιγάρα
Αναζητώντας την ιστορικότητα του θρυλικού ΣΑΚΑΦΛΙΑ, τον ήρωα του ομώνυμου τραγουδιού του Βασίλη Τσιτσάνη, με το οποίο συνδέθηκαν και έγιναν γνωστά τα Τρίκαλα στο Πανελλήνιο, προέκυψαν διάφορα στοιχεία και αναφορές οι οποίες στηρίζονταν μόνο σε προφορικές διηγήσεις, εικασίες, αντικρουόμενες και αμφιλεγόμενες απόψεις.
Όλα αυτά αποτέλεσαν την ύλη του βιβλίου μου με τίτλο «Ο θρυλικός Σακαφλιάς» που εκδόθηκε το 2008.
Η Απάντηση όμως για το ποιος πραγματικά ήταν ο Σακαφλιάς ήρθε μετέπειτα, όταν συνεχίζοντας την έρευνά μου, ανακάλυψα ένα άρθρο στην εφημερίδα ΣΚΡΙΠ, της εποχής του 1924, το οποίο αποτελεί κατά τη γνώμη μου το πιο ισχυρό ντοκουμέντο για την απόδειξη της ιστορικότητας του Σακαφλιά.
Ποιος πραγματικά ήταν ο Σακαφλιάς, ποιοι, πότε και γιατί τον σκότωσαν;

Παραθέτω παρακάτω το άρθρο της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ της 6-7-1924, όπου στην σελίδα 5 καταγράφεται με λεπτομέρειες ένα φονικό που έγινε στην περιοχή μας.

ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΗ ΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΝ ΧΩΡΙΟΝ
ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΜΕΝΗ ΕΝΩ ΕΚΟΙΜΑΤΟ
ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙΣΑΝ ΕΝ ΤΡΙΚΑΛΟΙΣ ΔΙΚΗΝ

Η Θεσσαλία ολόκληρος προ ολίγων μηνών συνεταράχθει από μίαν τραγωδίαν ομοίαν της οποίας δεν συναντώμεν εις τα εγκληματολογικά χρονικά της χώρας μας.
Μια οικογένειεα αποτελούμενη από τον πατέρα, την μητέρα και δυο κορίτσια, εκοιμήθησαν το βράδυ δια να μην εξυπνήσουν πλέον. Όταν την πρωίαν η ώρα είχε περάσει και η θύρα της οικίας όπου συνέβη το ζήτημα δεν ήνοιξε, οι κάτοικοι του χωρίου Καλλιφωνίου της Καρδίτσης την διέρρηξαν και εισήλθον.
Και είδον…,
1) Τον αρχηγόν της οικογενείας Θωμάν Καβλιάν, φέροντα σφαίραν εις την κεφαλήν και τέσσαρες εως πέντε μαχαιριές εις το στήθος.
2) Την σύζυγόν του, Μαγδαληνήν, με σφαίραν εις την κεφαλήν και με 4 μαχαιριές εις το στήθος, άλλας εις τους βραχίονας και άλλας εις τας χείρας.
3) Την θυγατέραν των Βασιλικούλαν, ετών δέκατριών, με σφαίραν εις την κεφαλήν και τέσσαρας μαχαιριές επί του σώματος και άλλων εις τον ομφαλόν. Εκ της πληγής ταύτης, εχέθησαν τα έντερα του θύματος.
4) Την μικροτέραν κόρην της οικογενείας Χρυσούλαν, δεκαετή μόλις με σφαίραν εις την κεφαλήν. Και τραύματα δια μαχαίρας εις το σώμα και τον ομφαλόν.
Φυσικόν ήτο η θέα τον αιμορφύτων και κρεουργημένων πτωμάτων, το ξεκλήρισμα μιας ολοκλήρου οικογενείας να σκορπίσει την φρίκην εις τους ειρηνικούς κατοίκους του γραφικού χωριού του Θεσσαλικού κάμπου. Και αμέσως μετά την φρίκην, η απορία: Ποιος είχε τόσο μίσος εναντίον του δολοφονηθέντος, και να μην αρκεσθή εις τον φόνον του αλλά να δολοφονήση και την γυναίκα του, αλλά να δολοφονήση και τη γυναίκα του, και τα μικρά του παιδιά;

ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ Η ΣΠΑΤΑΛΗ
Όλοι οι Καλιφωνίται συνεφώνησαν εις το ότι ο δράστης, της στυγεράς δολοφονίας ήτο κάποιος εικοσιπέντε χρονών, εις τον εκ του χωριού Γουλόπουλος ονόματι.
Και επειδή αυτός ήτο στραβολαίμης – το χωρίον ολόκληρον μια φωνή έλεγε: φονιάς είναι ο στραβολαίμης.
Αλλ’ αυτός ο στραβολαίμης, ο έχων ψυχήν θηρίου, τι ήτο; Όπως κατετέθη εις την δίκην – η οποία εγένετο προ δεκαημέρου εν Τρικάλλοις – ήτο τύπος σπατάλου και εκβιαστού.
Ο εξάδελφος του θύματος Γ. Καβλιάς, κατέθεσε περί του βίου και της πολιτείας του ανδρός, τον οποίον βλέπεται εις την φωτογραφίαν, ληφθείσαν ενώ ούτος ευρίσκετο εις την φυλακήν, τα εξής:
Ο Γουλόπουλος γύριζεν χωρίς να εργάζεται και ένα μήνα προ του εγκλήματος πωλήσας τα καπνά των οικείων εσπατάλησε 10.000 – 11.000 δραχμές εις γλέντια και καφεσαντάν. Έπερνε δανικά και δεν τα έδιδε. Ο φονευθείς τον εδάνεισε πολλάκις συνέτρεχε δε και την οικογένειά του. Επήρε και από τον εξ Αμερικής ελθόντα εξάδελφόν του 1000 δραχμές τας οποίας εσπατάλησεν εις τα καφωδεία. Τας τελευταίας ημέρας προ του εγκλήματος, λόγω των σχέσεών του με το θύμα εγνώριζεν, ότι τούτο είχε 30.000 δραχμάς εκ πωλήσεως καπνού. Και προέβη εις το έγκλημα δια να τας πάρη.
Τα της σπατάλου ζωής του Γουλοπούλου, διαπιστούνται και παρ’ άλλων μαρτύρων.
-Αυτός και για χίλιες δραχμές θα σκότωνεν άνθρωπο, κατέθετεν εις μάρτυρας.
Και δια του στόματος πάντων των μαρτύρων, παρελαύνει ο βίος του Γουλοπούλου, σπαταλώμενος μαζί με τα χρήματα της οικογενείας του και των φίλων του παρ’ ων εδανείζετο μεταξύ των καφωδείων και των ταβερνείων.

ΚΑΙ Ο ΙΣΑΞΙΟΣ ΒΟΗΘΟΣ ΤΟΥ

Ο μάρτυς Γαλάνης, χωρικός εκ Καλιφωνίου κατέθεσε τούτο εις το δικαστήριον με την προσθήκην ότι τον φόνον τούτον επληροφορήθη από τον γαμβρόν του Γουλοπούλου άλλοτε, ο οποίος θαυμάζων την εξυπνάδα του ανδρός, έλεγεν ότι τα κατάφερε και δεν ανεκαλύφθη.
Αλλά και άλλη μια δολοφονία είχε γίνει εις τα Σαράγια της Θεσσαλίας πέρυσι τη βοηθεία του γαμβρού του τούτου. Πιστός και αφοσιωμένος λέγουν οι μάρτυρες εις τον φονηά.
-Τόσο πιστός του ήτο ώστε και άνθρωπον, εσκότωνε αν του έλεγεν ο Γουλόπουλος.
Ο αδελφός του θύματος, καταθέτει περί αυτού τα εξής:
-Εις άνθρωπος ήτο αδύνατον να διαπράξη το έγκλημα και συνέπραξεν ασφαλώς ο Τριγώνης με το μαχαίρι.

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Κατά την πρόοδον της δίκης αποκαλύπτονται και άλλοι άθλοι του Γουλοπούλου. Άθλοι εγκληματιών δηλαδή.
Ελέχθη ότι ο τρομερός εγκληματίας όταν ευρίσκετο εις Αθήνας είχε συνδεθή με μίαν γυναίκα. Φαίνεται ότι ήτο κόρη την είχε αποπλανήση – αυτό δεν κατέστη δυνατόν να διευκρινισθή. Το βέβαιον είναι ότι η γυναίκα αυτή έπαυσε να είναι πλέον αρεστή εις τον Γουλόπουλον, και απλούστατα την εξέκαμε.
Αλλά το έγκλημα ημπορούσε να το διαπράξη μόνος ο Γουλόπουλος;
Το ερώτημα αυτό ήλθεν αυθόρμητον. Τα θύματα ήσαν τέσσαρα. Πως λοιπόν θα επρόφθασε το έργον του, χωρίς κατά την ώραν του φρικιαστικού εγκλήματος να προδοθή από τας φωνάς των μελοθανάτων οίτινες τυχόν θα εξύπνουν εκ του θορύβου και των πυροβολισμών που ερρίπτοντο μέσα εις το σπίτι;
Αλλά ο Γουλόπουλος ένα μόνον φίλον είχε. Τον Τριγώνην τον βλέπατε και εις χωρικός ευρέθη δολοφονημένος και ο δράστης δεν ανεκαλύφθη.
Ο μάρτυς Καβλιάς, αδελφός του Θύματος ερωτώμενος αν θεωρεί ενόχους τον Γουλόπουλον και τον Τριγώνην καταθέτει ότι εθεωρεί ικανούς δια το διαπραχθέν αποτρόπαιον έγκλημα, βεβαιοί δε ότι ήκουσεν ενταύθα ότι αυτοί είναι οι δράσται και της δολοφονίας εις Σαράγι πέρυσι διαπραχθείσης της οποίας δεν συνελήφθησαν οι δράσται.


ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ ΤΟΥ
Εν τούτοις παρ΄ όλα όσα εξεθέσαμεν ανωτέρω και τα οποία κατετέθησαν κατά την δίκην, οι κατηγορούμενοι, ίσως θα διέφευγον. Αληθές είναι ότι αι σφαίραι, ως έφερον τα θύματα ήσαν πιστολίου Γκολτς. Και ο Γουλόπουλος την προηγουμένην του εγκλήματος απεκαλύφθη ότι είχε πάρει το όπλον του αδελφού του, ομοίου συστήματος. Αλλά βεβαίως μόνος ο Γουλόπουλος, δεν είχε πιστόλιον Γκολτς.
Αλλά ο από μηχανής θεός έρχεται να ρίψη άπλετον φως εις την υπόθεσιν.
Οι φόνοι των μελών της οικογενείας Καβλιά, διεπράχθησαν την νύκτα της Δευτέρας 3-4 Μαρτίου. Εις τας πέντε το πρωί ο Γουλόπουλος ευρέθη εις την Καρδίτσαν. Προφανώς είχεν αλλάξει τα ρούχα του και ήτο βέβαιος ότι το άλλοθι αρκούντως θα τον εβοήθει, αφ΄ού τόσον πρωί θα εθεάτο εις την πόλιν. Αλλά ελησμόνησε να αλλάξη τα παπούτσια του. Εις το σκότος, εις την κατάστασιν όπου εβρίσκετο μετά το έγκλημα δεν παρετήρησεν ότο ήτο κατασπιλωμένα από αίμα. Και εκάλεσεν ένα υποδηματοκαθαριστήν να τα διορθώση. Αυτός είδε το αίμα και ωμολόγησεν κατόπιν.
Ιδού τι κατέθεσε προ του Δικαστηρίου. Ονομάζεται Καραντώνης, το όργανον αυτό της Νεμέσεως, το οποίον εξασκεί το ταπεινόν αλλά έντιμον επάγγελμα του υποδηματοκαθαριστού:
-Το πρωί εις τας 5 ο Γουλόπουλος μ΄εφώναξε έξω από το μεγάλο καφενείο να του γιαλίσω τα παπούτσια και είδα ότι ήσαν γεμάτα αίματα. Αίματα πολλά. Τον Γουλόπουλον τον εγνώριζα. Εφοβήθην να τον ερωτήσω από τι είναι τα αίματα διότι δεν ήτο κανείς άλλος έξω εις το πεζοδρόμιον. Αν ήτο εντός του καφενείου θα εφώναζα χωροφύλακα, διότι μου εκινήθη η περιέργεια με τα αίματα. Ο Γουλόπουλος έφυγεν αμέσως. Την Τετάρτην έμαθα τους φόνους.
Εξετάζεται κατ΄αντιπαράστασιν προς τον Γουλόπουλον και επιμένει βεβαιών, ότι τον αναγνωρίζει, ενώ ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι δεν ήτο αυτός ευρισκόμενος, ως λέγει, εις Τρίκαλα.
Ο μάρτυς καταθέτει ότι προ τινών ημερών ο Γουλόπουλος μεταφερόμενος ενταύθα τον ηπείλησε να τον φονεύση μόλις εξίλθη των φυλακών.
ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ (Στρατ.) Ερωτά τον μάρτυρα τι χαρακτηριστικά έδωκεν εις την ανάκρισιν τι άνθρωπος ήτο εκείνος του οποίου τα παπούτσια ήσαν γεμάτα αίματα;
ΜΑΡΤΥΣ. Είπα είναι κοντός με στραβό το λαιμό.
Όντως τέτοιος είναι ο Γουλόπουλος.
Ο Καραντώνης ήτο η αιτία της συλλήψεώς του. Ο Καραντώνης και αιτία της καταδίκης του. Διότι πράγματι ουδείς τον είδε να διαπράττει τους φόνους.


ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ
Εις την αποδεικτικήν διαδικασίαν εξηκριβώθη επίσης ότι ο Γουλόπουλος είχεν τακτικήν συναναστροφήν με τους χωροφύλακας, της καταδιώξεως μάλιστα.
Την επομένην του εγκλήματος ο Γουλόπουλος εθεάθη συντρώγων με δύο χωροφύλακας και επλήρωσε και τα έξοδα, εφαίνετο δε ηρεμώτατος.
Επίσης ο μάρτυς χωροφύλαξ Παληός βεβαιοί ότι έκαμνε παρέαν με τον φονέα και ότι την είδησιν του φόνου την έμαθεν από τον Γουλόπουλον το πρωί της Τετάρτης, ενώ το έγκλημα εγνώσθη εις Τρίκαλα επισήμως το βράδυ της ιδίας ημέρας εκ τηλεγραφήματος της αστυνομίας Καρδίτσης.
Ο χωροφύλαξ Ιωακείμ, βεβαιοί ότι το έγκλημα επληροφορήθη από τον υπενωματάρχην Λάντζαρην, εις τον οποίον το είχεν ανακοινώση ο Γουλόπουλος, είχε διεμορφώσει την γνώμην ότι ούτος ήτο ο φονεύς.
Και όταν ηρωτήθησαν όλοι οι χωροφύλακες, διατί τους συναστρέφετο ο Γουλόπουλος αυτοί απάντησαν.
Ήθελε να μη, μας δίδη υποψίας δια τας πράξεις του.

ΤΟ «ΑΛΛΟΘΙ»
Αλλά εις ότι μεγάλην προσοχήν έδοσεν ο Γουλόπουλος, ήτο να δημιουργήση το «άλλοθι».
Την 3 Μαρτίου – την νύκτα της ημέρας αυτής διέπραξε τον φόνον – μετέβη εις το εν Τρικάλοις ξενοδοχείον «Πετρούπολις» και παρήγγειλε να του κρατήσουν κρεββάτι. Αλλά το βράδυ δεν μετέβη να κοιμηθή. Ενεφανίσθη την εννάτην πρωινήν και εκοιμήθη καθ΄όλην την ημέραν. Εφεξής εκοιμάτο εκεί. Και ο Τριγώνης τον επισκέπτετο συχνά.
Επίσης προσεπάθει να πείση τους χωροφύλακας της καταδιώξεως, ότι διεσκέδασε μαζί των την νύκτα της Δευτέρας (καθ΄ ήν διεπράχθη ο φόνος) και όχι την νύκτα της Τρίτης.
Εν τω μεταξύ αυτός αφ΄ού παρήγγειλε να του κρατήσουν το κρεβάτι εις το ξενοδοχείον, – 2.30 μ.μ. – έφυγε το απόγευμα εις τας 7 δια Καρδίτσαν, μετέβη εις Καλλιφώνιον.
Την πρωίαν της Τρίτης εθεάθη εις Καρδίτσαν και εις τας 9 ενεφανίσθη πάλιν εις Τρίκαλα ότι και εκοιμήθη εις το Ξενοδοχείον.
Μετά την αποκάλυψιν του δρομολογίου του φονέως το «άλλοθι» κατέπεσε παταγωδώς.

ΑΙ ΑΠΟΛΟΓΙΑΙ
Οι κατηγορούμενοι εις τας απολογίας των ηρνήθησαν την ενοχήν των.
Ο Γουλόπουλος ηγκυροβολημένος εις το «άλλοθι», επέμεινεν ότι την Δευτέραν την νύκτα καθ΄ήν διεπράχθη το έγκλημα εις Καλιφώνιον, ήτο εις Τρίκαλα, εκοιμήθη δε εις το ξενοδοχείον το πρωί, διότι διασκέδαζε την νύκτα. Ηρνήθη ότι ενέχεται εις το έγκλημα και απέδοσε το ότι κατηγορείται παρά των Καλιφωνιτών εις το ότι δεν κατάγεται εκ τοιούτου χωρίου.
Ο έτερος κατηγορούμενος Τριγώνης, ο οποίος εφρόντισε μετά το έγκλημα να μεταβή εις το χωρίον Στεφανωσιαίς και να κοιμηθή εις το σπίτι της αδελφής του επικαλείται τούτο, ίνα αποδείξη την αθωότητά του. Δικαιολογεί τον τραυματισμόν του εις την χείρα και λέγει, ότι προήλθε καθ΄ήν ώραν ούτος ετρόχιζε κάποιον πέλεκυν.

ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ
Το Δικαστήριον μετά διάσκεψιν ημισείας ώρας, εξέδοσε την απόφασίν του.
Αμφότεροι οι κατηγορούμενοι, Γουλόπουλος και Τριγώνης, εκηρύχθησαν ένοχοι επί ληστεία και φόνω. Και κατεδικάσθησαν εις θάνατον.
Ατάραχοι ήκουσαν την καταδίκην των.
Αμφότεροι διεμαρτύροντο ότι είναι αθώοι και ότι αδίκως κατεδικάσθησαν εις θάνατον.
Αλλά η διαταγή του επί κεφαλής της φρουράς των αξιωματικού όπως μεταφερθώσι οι κατηγορούμενοι εις την φυλακήν διέκοψε τας διαμαρτυρίας των περί αθωότητός των.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΞ
Ως μας γράφουν εκ Τρικάλλων, η τελευταία νυξ των δύο καταδίκων υπήρξεν ήρεμος.
Εις το ίδιον κελλί δεν εκοιμήθησαν. Εκάπνιζαν διαρκώς και συνωμίλουν σιγά – σιγά.
Κανείς δεν ηθέλησε να τους διακόψη, ούτε καν να ακούση τας διαλέξεις των. Όσον και ήσαν ένοχοι, ήσαν μελλοθάνατοι.
Το πρωί ήλθεν ο ιερεύς να τους κοινωνίση των αχράντων Μυστηρίων. Ολίγον ακόμη και δεν θα υπήρχον εις την ζωήν. Εκοινώνησαν. Μετά την μετάληψιν, ο Γουλόπουλος είπεν εις τον σκοπόν.
-Φώναξε τον γραμματέα της Επιστασίας των φυλακών Γεωργιάδην.
Όταν ούτος μετέβη ο Γουλόπουλος είχε χάσει την ψυχραιμίαν του.
-Φώναξε του λέγει τον Επίτροπο. Θέλω να ομολογήσω το έγκλημά μου. Εγώ διέπραξα τους φόνους αλλά ο Τριγώνης είναι αθώος.ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΣ
Η γενναιοψυχία αυτή του Γουλόπουλου, ουδόλως ωφέλησε τον Τριγώνην. Ο άθλιος δολοφόνος, βλέπων, ότι έφθασεν η ώρα του θανάτου του και μετανοήσας ίσως, διότι παρέσυρε και άλλον εις το έγκλημα, ηθέλησε να τον σώση, αποθνήσκων αυτός μόνον.
Αλλά η Φρουρά ήτο έτοιμος, χρονοτριβή δεν εχώρει με τον μελοθάνατον, δεμένοι από τας χείρας, εβάδιζαν μαζί εις τον θάνατον, μαζί εσκόρπισαν τον θάνατον εις ένα ολόκληρο σπίτι.
Μετ΄ ολίγον δεν υπήρχον πλέον. Αι σφαίραι του στρατιωτικού αποσπάσματος εξεδικήθησαν τα θύματά των.
ΑΝΔΡ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑΡΡΟΣ
Για το έγκλημα του Καλλιφωνίου πολλά στοιχεία μας δίνει και η τοπική εφημερίδα της εποχής “ΘΑΡΡΟΣ” των Τρικάλων, η οποία κάλυπτε τα γεγονότα την εποχή του εγκλήματος, κατά καιρούς.
Παραθέτουμε παρακάτω όλα τα δημοσιεύματα που γράφτηκαν στην εφημερίδα «Θάρρος» των Τρικάλων για το έγκλημα του ΚΑΒΛΙΑ (ΣΑΚΑΒΛΙΑ).

Στο φύλο της 5 Μαρτίου 1924, στη σελίδα 2 η εφημερίδα «Θάρρος» γράφει την είδηση για το έγκλημα στο Καλλιφώνι.


Τρομακτική ληστεία
Εις το χωρίων Καλλιφώνι της Καρδίτσης άγνωστοι εισελθόντες εις την οικίαν του Θωμά Καβλιά ταμίου της Κοινότητος κατέσφαξαν αυτόν, την σύζυγόν του και τας δύο θυγατέρας του ηλικίας 10 και 13 ετών και ετράπησαν εις φυγήν. Αφού αφήρεσαν όλα τα χρήματά του. Προ ημερών ο Καβλιάς είχεν εισπράξει αρκετά χρήματα εκ πωλήσεως καπνού.

Στο φύλο της 8 Μαρτίου 1924, στη 1 σελίδα, η εφημερίδα «Θάρρος» γράφει την είδηση για τη σύλληψη του φονιά.


Σύλληψις φονέως
Συνελλήφθη χθες εις το χωρίον Στεφανοσαίους ένθα κατέφυγε καταδιωκόμενος ο εκ Φλαμουλίου Στέφανος Τριγώνης, κατηγορούμενος δια τον προ ημερών τετραπλούν φόνον του Καλλιφωνίου. Τον συνέλαβεν ο Γραμματεύς του Αστυνομικού Τμήματος Τρικκάλων υπενωματάρχης Μαντζάρας μετά του γραφέως Σπύρου και των εφίππων χωροφυλάκων Κονταξή και μασουλετζή.

Στο φύλο της 7 Ιουνίου 1924, στη 1 σελίδα, η εφημερίδα «Θάρρος» γράφει την είδηση για την εκδίκαση της υποθέσεως ΚΑΒΛΙΑ.


Το Στρατοδικείον
Σήμερον το ενταύθα Στρατοδικείον έχει δικάσιμον. Είναι προσδιορισμένη μια ληστεία. Την προσεχή εβδομάδα θα προσδιορισθή η δίκη κατά του παραδοθέντος ληστού Ταμπουρά συντρόφου των Γκρίμπα και Νιαβή. Ο Ταμπουράς κατηγορείται δια την κατακρεούργησιν της Πόρτας και ως εκτούτου η υπόθεσις προκαλεί εξαιρετικόν ενδιαφέρον. Επίσης μετ’ εξαιρετικού ενδιαφέροντος αναμένεται ο προσδιορισμός του στυγερού εγκλήματος του Καλλιφωνίου, όπου οι συληφθέντες κακούργοι εκρεούργησαν ολόκληρον οικογένειαν εκ τεσσάρων ατόμων.

Στο φύλο της 17 Ιουνίου 1924, στη 2 σελίδα, η εφημερίδα «Θάρρος» γράφει την είδηση για την εκδίκαση της υποθέσεως ΚΑΒΛΙΑ.


Το Στρατοδικείον
Το ερχόμενο Σάββατον θα εκδικασθή ενώπιον του ενταύθα εκτάκτου στρατοδικείου το μυσερόν και αποτρόπαιον έγκλημα του Καλλιφωνίου καθ’ ο κατεσφάγη κατά τον ειδεχθέστερον τρόπον ολόκληρος οικογένεια.
Λόγω του ενδιαφέροντος την δίκην αυτήν θα την παρακολουθήσωμεν με πρακτικά.

Στο φύλο της 20 Ιουνίου 1924, στη 1 σελίδα, η εφημερίδα «Θάρρος» γράφει την είδηση για τη εκδίκαση της υποθέσεως ΚΑΒΛΙΑ.


Το έγκλημα Καλλιφωνίου
Αύριον ενώπιον του Στρατοδικείου εκδικάζεται το μυσαρόν έγκλημα του Καλλιφωνίου. Πρόκειται περί ληστείας μετά τεσσάρων φόνων. Οι κατηγορούμενοι είναι δύο. Ο Γ. Γουλόπουλος ή Μπίξιας κάτοικος Καλλιφωνίου ετών 25 και ο Στέφανος Τριγώνης ετών 24 κάτοικος Φλαμούλι των Τρικάλων. Κατηγορούνται ότι την νύκτα της 3ης προς την 4ην παρελθόντος Μαρτίου μετέβησαν εις την οικίαν του Θωμά Καβλιά, Προέδρου του Συνεταιρισμού Καλλιφωνίου και δια να ληστεύσουν αυτόν έχοντα 12-13.000 δρχ. εκ πωλήσεως καπνού τον εφόνευσαν και όχι μόνον αυτόν αλλά και την σύζυγό του και τας δύο θυγατέρας του εξοντόσαντες ούτο ολόκληρον την οικογένειαν, δια περιστρόφων και μαχαιριών.
Συνήγοροι των κατηγορημένων θα παρίστανται οι κ. Δημήτριος Αναγνωστιάδης και Στέφανος Πελέκης.

Η εφημερίδα «ΘΑΡΡΟΣ» των Τρικάλων στο πρωτοσέλιδο φύλλο της 22 Ιουνίου 1924 γράφει σχετικά με το θέμα του ΚΑΒΛΙΑ.

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΦΩΝΙΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΕΣΣΑΡΕΣ ΦΟΝΟΙ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΙΑ
Αρκετός κόσμος πλημυρίζει την αίθουσαν του Στρατοδικείου όπου επρόκειτο να εκδικασθή το τρομερόν έγκλημα του Καλλιφωνίου. Η εξόντωσις ολοκλήρου οικογένειας, ο Θωμάς Καβλιάς, η σύζυγός του και δύο θυγατέρες του τα θύματα. Κατηγορούμενοι ο εκ Καλλιφωνίου Γουλόπουλος 25ετής και έγγαμος προ έτους και ο εκ Φλαμουλίου 26ετής Τριγώνης άγαμος. Ξανθοί αμφότεροι, φρεσκοξυρισμένοι, με στριμένο μουστάκι και σχεδόν ατάραχοι. Ο Γουλόπουλος είχε το ιδιαίτερον χαρακτηριστικόν ότι είναι στραβολαίμης. Καλοθρεμμένοι και οι δυό τους και ροδαλοί δεν φαίνονται να έχουν πιάσει ποτέ τους χειρολάβα, καίτοι ισχυρίζονται ότι είναι γεωργοί.
Την 9 π.μ. άρχεται η συνεδρίασις. Πρόεδρος του Στρατοδικείου ο Εισαγγελεύς κ. Γραφάκος και Στρατοδίκαι οι Ταγματάρχοι κ. Γαλής και Παπαγεωργίου, ο μοίραρχος κ. Λαγογιάννης και ο λοχαγός κ. Παπακυριαζής. Επίτροπος ο κ. Μοσχούλας γραμματεύς ο κ. Παμπούκας. Ο Γουλόπουλος δεν έχει συνήγορον και διορίζεται εξ επαγγέλματος ο ανθυπίλαρχος κ. Αργυρόπουλος, συνήγοροι του Τριγώνη παρίστανται οι κ. Δ. Αναγνωστιάδης και ο Θ. Κριεμάδης.
Εκφωνούνται τα ονόματα των 29 μαρτύρων εξ ων απουσιάζουν 4 άρχεται η διαδικασία.
Ο κ. Πρόεδρος απευθύνει συστάσεις προς τους κ. συνηγόρους να είναι σύντομοι και σαφείς, δια να μη κατακρίβεται χρόνος.
Καλείται πρώτος ο μάρτυς ο Γ. ΚΑΒΛΙΑΣ, εξάδελφος του παθόντος. Αφηγείται ότι επληροφορήθη τους φόνους την πρωίαν της Τρίτης 4 Μαρτίου εις Καρδίτσαν, όπου μετά πλείστων άλλων συγχωριανών του είχε μεταβή εκδικαζομένων των φορολογικών ενστάσεών του. Όλοι οι Καλλιφωνίται υπέθεσαν αμέσως ότι το έγκλημα διεπράχθη από τον Γουλόπουλον του οποίου τονίζει τον σπάταλον και ρέποντα προς τας εκβιάσεις χαρακτήρα. Ο Γουλόπουλος γύριζε χωρίς να εργάζεται και ένα μήνα προ του εγκλήματος πωλήσας τα καπνά των οικείων εσπατάλησε 10-11.000 δρχ. εις γλέντια και καφεσαντάν. Έπερνε δανεικά και δεν τα έδιδε. Ο φονευθείς τον εδάνεισε πολλάκις συνέτρεχε δε και την οικογένειάν του. Επήρε και από τον εξ Αμερικής ελθόντα εξάδελφόν του 1000 δρχ. Είχε παρακολουθήσει τον παθόντα ότι είχε περί τας 30.000 δρχ. εκ πωλήσεως καπνών ιδικών του και του συνεταιρισμού. Πείθεται ότι ο Γουλόπουλος εφόνευσεν όλην την οικογένειαν διότι ήτο γνωστός και δια να μην αποκαλυφθή. Φαντάζεται ότι η οικογένεια εκοιμάτο, εφόνευσε πρώτα τον Θωμάν και έπειτα τους άλλους. Όλα τα πτώματα έφεραν σφαίρας εις τας κεφαλάς και μαχαιριές. Αι σφαίραι αναγνωρίσθησαν, ότι ήσαν του πιστολίου του Γουλοπούλου, όπερ έφερε πάντοτε μαζί του, ο παθόν ήτο ήσυχος νοικοκύρης προ τινων δε ημερών εκ πωλήσεως καπνών του είχε πληρωθεί 12.000 δρχ. ο παθών πολλάκις παρεπονείτο ότι έδιδε εις τον φονέα ανά 100 – 200 δρχ. υπό το πρόσχημα θαλασσοδανείου και είχε βρη τον μπελλά του.
Έμαθε ότι ο παθών επήρε το βράδυ του εγκλήματος κρασί από το μπακάλικο, όπως πολλάκις άλλοτε.
Φρονεί δεν είναι δυνατόν να διέπραξε ένας μόνος το έγκλημα, ο Γουλόπουλος έλεγεν ότι έχει εμπιστευμένον φίλον τον Τριγώνην, όστις χάριν αυτού εσκότωνε και την μάννα του. Ο Τριγώνης επήγαινε ενίοτε εις Καλλιφώνι. Η κοινή γνώμη του χωριού θεωρεί φονέα τον Γουλόπουλον δια τον Τριγώνην είχε ενδιασμούς, εικάζει όμως ότι ο δεύτερος θα ήτο ο Τριγώνης διότι ο Γουλόπουλος δεν είχεν εμπιστοσύνην εις άλλον. Οι οικείοι του Γουλόπουλου είναι άποροι και τον έχουν εγκαταλείψει μετά το έγκλημα.
ΜΟΣΧΟΥΛΑΣ, επίτροπος. Ερωτά και ο μάρτυς αφηγείται πως έμαθε τα της ανευρέσεως των πτωμάτων.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΑΔΗΣ (συνήγορος) Ερωτά αν ο ετεροθαλής αδελφός του παθόντος Παναγιοτόπουλος εξέφρασε την υπόνοιαν, ότι είναι δυνατόν να συνέπραξε εις το έγκλημα ο Μπουγιώτης.
ΜΑΡΤΥΣ. Δεν φαντάζεται.
ΚΡΙΕΜΑΔΗΣ. (συνηγ.) ερωτά πως ο παθών έκαμε παρέα τον Γουλόπουλον αφού τον εγνώριζε κακής διαγωγής και αν εκ των παραθύρων της οικίας του θύματος οι ένοικοι ήσαν ορατοί υπό των διαβατών.
Ο κ. Πρόεδρος παρατηρεί ότι δεν πρέπει να υποβάλονται άσκοποι ερωτήσεις και προκαλείται επεισόδειον διευθετούμενον δι εξηγήσεων.
Καλείται ο μάρτυς.
ΒΟΓΙΑΔΙΔΗΣ, διευθυντής ξενοδοχείου Πετρουπόλεως ενταύθα. Καταθέτει ότι ο Γουλόπουλος έμεινεν εις το ξενοδοχείον του από της 1ης Μαρτίου. Την 3 Μαρτίου ημέραν Δευτέραν την 2.30΄ μ.μ. του είπε να του κρατήσει πάλιν κρεβάτι, αλλά την νύκτα δεν επήγε να κοιμηθεί, την επομένην το πρωί 8-9 επήγε και επλήρωσε και εδήλωσε ότι θα μένει και το βράδυ προπληρώσας. Το μεσημέρι επήγε και εκοιμήθη, έδωκε εντολήν να τον εξυπνήσουν εις τας 6. Επήγε ο ίδιος να τον εξυπνήσει, αλλά εκοιμάτο βαθειά και δεν εσηκώθη, εις τας 7 τον εξύπνησε ο συνέταιρός του.
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ. Τον εζήτησεν κανείς εις το ξενοδοχείον;
ΜΑΡΤΥΣ. Την Κυριακήν το πρωί ο Τριγώνης, συνομίλησαν επ’ ολίγον. Προ καιρού είχαν μείνει δυο ημέρες αμφότεροι εις το ξενοδοχείον. Ο Γουλόπουλος επήγαινε να κοιμηθή πάντοτε αργά εις τας 2-3 το πρωί.
Καλείται ο μάρτυς κ. πωπώλης κ. Ν. ΣΤΑΙΚΟΣ. Την Τρίτην (επομένην του εγκλήματος, συνήντησε τον Γουλόπουλον εις το ξενοδ. Μίγκα όπου συνέτρωγε μετά του Πρασσά και δύο χωροφυλάκων. Εκείθεν επήγαν προς το καφωδείον Πρασσά. Καθ. Οδόν ο Γουλόπουλος απεχωρίσθη προς στιγμήν και ήλθεν εις το καφωδείον μετ’ ολίγον, επιστρέψας είπεν, ότι επληροφορήθη ότι εδολοφονήθη κάποια οικογένεια εις Καλλιφώνι και είναι περίεργος να μάθει ποια οικογένεια είναι. Εις το καφωδείον ένειναν μιάμιση ώρα και επήγαν εις το άλλο και εκείθεν εις τον πατσιά, παντού επλήρωσεν ο Γουλόπουλος όστις εφαίνετο ήρεμος. Είχε την εντύπωσιν και από άλλες φορές ότι ήτο άνθρωπος που ξοδεύει παράδες. Εσχημάτισε την ιδέαν, ότι αυτός θα είναι ο δράστης διότι προσεπάθει ν’ αποδείξη δι’ αυτού ότι η 4 Μαρτίου που ήσαν μαζί ήτο η Δευτέρα που έγινε το έγκλημα. Έμαθε ότι το πρωί της Τρίτης εις Καρδίτσαν όταν εκαθάριζε τα παπούτσια του ο λούστρος τα είδε που είχαν αίματα.
ΚΡΙΕΜΑΔΗΣ. Ποιους συνανεστρέφετο εδώ.
ΜΑΡΤΥΣ. Τον έβλεπα πάντοτε με τους χωροφύλακας της καταδιώξεως.
Ο μάρτυς ΠΡΑΣΑΣ. Αφηγείται ότι προ μηνός ο Γουλόπουλος με τον Τριγώνην και άλλους επήγαιναν εις το καφωδείον του και «χάλαγαν λεπτά». Την Τρίτην μεσημέρι βράδυ έφαγαν μαζί και επλήρωσεν ο Γουλόπουλος. Βεβαιοί και αυτός ότι η ημέρα που έφαγαν μαζί ήτο Τρίτη 4 Μαρτίου (επομένη του εγκλήματος).
Γίνεται μικρά διακοπή.
Καλείται ο μάρτυς ξενοδόχος κ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ. Επαναλαμβάνει όσα και ο προηγούμενος ξενοδόχος, ότι δηλαδή ο Γουλόπουλος ενώ του είχε κρατηθεί κλίνη δεν μετέβη να κοιμηθή την Δευτέραν το βράδυ κλπ. Το τελευταίον δεκαήμερον του Φεβρουαρίου εκοιμήθη μαζί με τον Τριγώνην. Την Κυριακήν τον επισκέφθη ο Τριγώνης και συνωμίλησαν. Την Τρίτη το πρωί εσημείωσε εις το δελτίον της Αστυνομίας ότι δεν εκοιμήθη την νύκτα.
Ο μάρτυς ΧΡ. ΚΑΒΛΙΑΣ, αδελφός του δολοφονηθέντος. Εξιστορεί τα του εγκλήματος, το πρωί της Τρίτης του ανηγγέλθη, ότι εις το σπίτι του αδελφού του έχουν την λάμπαν αναμένην και κοιμώνται, τα δε ζώα μένουν κλεισμένα.
Αφηγείται την φρικίασιν την οποίαν ησθάνθη όταν είδε τα πτώματα. Βεβαιοί, ότι όλοι οι χωριανοί από της πρώτης στιγμής υποψιάσθησαν τον Γουλόπουλον, όστι, σπαταλήσας εις Τρίκαλα όσα έλαβεν εκ της πωλήσεως καπνού του της οικογένειάς του έμεινε κρυπτόμενος εις το χωρίον του και έλαβεν γνώσιν, ότι το θύμα είχε χρήματα εκ της πωλήσεως καπνού του συνεταιρισμού και ιδικού του.
Έχει πεποίθησιν ότι ο Γουλόπουλος εφόνευσε με το πιστόλι και ο Τριγώνης με το μαχαίρι. Προ δεκαημέρου περίπου ο Γουλόπουλος φεύγων από το Καλλιφώνι επήρε 23 τ. καπνό και το πιστόλι του αδελφού του ήρθεν εις Τρίκαλα. Φρονεί ότι εις άνθρωπος ήτο αδύνατο να κάμει το έγκλημα και συνέπραξεν ασφαλώς ο Τριγώνης με το μαχαίρι. Φαντάζεται ότι το έγκλημα ήτο προμελετημένο δια να πάρουν τα 30.000 δρχ. Φαίνεται ήλθον εις το σπίτι αθόρυβα. Ο φονευθείς αφ εσπέρας είχε πάρει μισή οκά κρασί και 100 δρ. ούζο. Ο Τριγώνης ήρχετο κατ’ επανάληψιν εις το χωριό. Η γενική εντύπωσις εις το χωριό και των συγγενών ακόμη του Γουλόπουλου, ότι αυτός είναι ο διαπράξας το έγκλημα. Επαναλαμβάνει τα περί σφαιρών ότι ήταν του περιστρόφου του Γουλόπουλου.
Εις τας 5 το πρωί της Τρίτης ο λούστρος εις τον οποίον εγυάλισε τα παπούτσια του ο Γουλόπουλος τα είδε γεμάτα αίματα. Φαντάζεται, ότι εις Τρίκαλα ήλθε να συνεννοηθεί δια το μελετηθέν έγκλημα και μόνον με τον Τριγώνην ήτο δυνατόν να συνεννοηθή.
Ερωτώμενος περί της διαγωγής των κατηγορουμένων βεβαιοί ότι τους θεωρεί ικανούς δια το διαπραχθέν αποτρόπαιον έγκλημα, βεβαιοί ότι ήκουσεν ενταύθα ότι αυτοί είναι οι δράσται και της δολοφονίας εις Σαράγια πέρυσι, της οποίας δεν συνελήφθησαν οι δράσται.
Εις το σημείον τούτο γίνεται την 1.30΄ μ.μ. διακοπή δια την 4 μ.μ.
Το απόγευμα η διαδικασία εξ ίσον αν όχι και περισσότερον ενδιαφέρουσα. Το ακροατήριον πολυπληθέστερον.
Το απόγευμα μάλιστα παρακολούθησαν την συνεδρίασιν και Κυρίαι και Δεσποινίδες.
Η συνεδρίασις όμως βραδύνει ν’ αρχίσει διότι δεν προσήχθησαν εγκαίρως οι κατηγορούμενοι. Την 5 παρά 20 επαναλαμβάνεται. Καλείται εις συμπληρωματικήν ανάκρισιν ο Καβλιάς.
Απαντά εις ερώτησιν του κ. Μοσχούλα βεβαιεί, ότι το σπίτι του παθόντος κείται έξω του χωριού μεμονωμένον. Επαναλαμβάνει τα της ασώτου ζωής του Γουλοπούλου του οποίου η οικογένεια επένετο.
Ο μάρτυς Καραπέλης, καπνοπαραγωγός αφηγείται ότι την νύκτα του εγκλήματος ήκουσε κατά τας 2 – 2.30 π.μ. τους 4 πυροβολισμούς πεσόντας ανά διάστημα 2-3 λεπτών της ώρας. Δεν ήκουσε τίποτε ποιος διέπραξε το έγκλημα. Ο Γουλόπουλος ήτο άνθρωπος «του πιοτού», δεν εργάζετο αυτός αλλά η οικογένειά του.
Η μάρτυς Μαρία Καραπέλη σύζυγος του ανωτέρω αφηγείται και αυτή πως ήκουσε τους πυροβολισμούς και υπέθεσε ότι θα είναι εις τα μανδριά. Δεν είδε ποιος τους εφόνευσε. Εις το χωριό λέγουν, ότι τους εσκότωσαν να τους πάρουν τα λεπτά. Ποιος όμως δεν γνωρίζει. Δια τον Γουλόπουλον βεβαιοί, ότι είναι καλός άνθρωπος, καλλίτερος δεν γίνεται.
ΚΑΡΑΚΑΝΤΩΝΗΣ. Λούστρος εις Καρδίτσαν. Αφηγείται πως την Τρίτην το πρωί εις τας 5 ο Γουλόπουλος τον εφώναξε έξω από το μεγάλο καφενείο να του γυαλίσει τα παπούτσια και είδε, ότι ήσαν γεμάτα αίματα. Αίματα πολλά. Τον Γουλόπουλον τον εγνώριζε. Εφοβήθη να τον ερωτήσει από τι είναι τα αίματα διότι δεν ήτο κανείς άλλος έξω εις το πεζοδρόμιον. Αν ήτο εντός του καφενείου θα εφώναζε χωροφύλακα, διότι του εκινήθη η περιέργεια με τα αίματα. Ο Γουλόπουλος έφυγεν αμέσως. Την Τετάρτην έμαθε τους φόνους. Εξετάζεται κατ’ αντιπαράθεσιν προς τον Γουλόπουλον και επιμένει βεβαιών, ότι τον αναγνωρίζει ενώ ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι δεν ήτο αυτός ευρισκόμενος, ως λέγει, εις Τρίκαλα.
Ο μάρτυς καταθέτει ότι προ τινών ημερών ο Γουλόπουλος μεταφερόμενος ενταύθα τον ηπείλησεν να τον φονεύσει μόλις εξελθή των φυλακών.
ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ (Στρατ.) Ερωτά τον μάρτυρα τι χαρακτηριστικά έδωκεν εις την ανάκρισιν τι άνθρωπος ήτο εκείνος του οποίου τα παπούτσια ήσαν γεμάτα αίματα;
ΜΑΡΤΥΣ. Είπα είναι κοντός με στραβό λαιμό.
Όντως τέτοιος είναι ο Γουλόπουλος.
Ο μάρτυς ΠΑΛΗΟΣ (τότε χωροφ.) Καταθέτει τα της σπάταλου ζωής του Γουλοπούλου εις τα καφωδεία και τον έκαμε φιλικάς παρατηρήσεις. Την Δευτέραν έδωκε πρόχειρον δάνειον εις αυτόν 50 δρχ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας κατά τας 2.30΄ είδε τον Τριγώνην με τον αδελφόν του και έναν γέροντα εις την πλατείαν Τρικάλων και παρ αυτούς αναμένοντα τον Γουλόπυλον. Έμαθε από τον Σουλιώτην ότι την Δευτέραν το απόγευμα είδε τον Γουλόπουλον εις τον σιδηρόδρομον μεταβαίνοντα εντεύθεν εις Καρδίτσαν. Τον Γουλόπουλον από το απόγευμα της Δευτέρας τον ξαναείδε την Τρίτην εις τας 10 π.μ. και του είπε ότι εις το Καλλιφώνι εφονεύθη ο θειός του. Επίσης είπε και τον Μαντζάρα. Η είδησις του φόνου εγνώσθη εδώ από τον Γούλόπουλο το πρωί και το βράδυ ήλθε τηλεγράφημα εις την Αστυνομίαν εκ Καρδίτσης.
Ο μάρτυς χωροφύλαξ ΙΩΑΚΕΙΜ. Εγνώρισε τους κατηγορούμενος ένα μήνα προ του εγκλήματος. Επαναλαμβάνει τα τα του ασώτου βίου. Ο Μαντζάρας είχε μορφώσει γνώμην, ότι το έγκλημα το διέπραξεν ο Γουλόπουλος. Καταθέτει τα αυτά όπως και οι άλλοι χωροφύλακες ότι ο Γουλόπουλος προσπαθεί να τους πείσει ότι το βράδυ που γλεντούσε εις τα καφωδεία ήτο Δευτέρα και όχι Τρίτη, όπως εξηκρίβωσε ο μάρτυς συζητήσας το πράγμα και με τους άλλους.
Η μάρτυς Χαρίκλεια Κατσιάκου χωρική εκ Καλλιφωνίου δεν λέγει σχεδόν τίποτε, λόγω της ηλατωμένης διανοητικότητός της.
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ. (γεωργός Καλλιφ.) Βεβαιοί, ότι οι χωρικοί από της πρώτης στιγμής του εγκλήματος εξέφρασαν υπόνοιας κατά των κατηγορουμένων. Επαναλαμβάνει όσα γνωστά, ότι είχε χρήματα ο φονευθείς και ότι αι σφαίραι ήσαν του πιστολίου Γουλοπούλου συστήματος Γκόλτς. Συμπεραίνει ότι οι δράσται θα ήσαν δύο.
Ο 13της Μπανιάς καταθέτει ασήμαντα τινά και συγκεχυμένα.
Ο χωροφύλαξ ΒΑΛΤΑΔΟΡΟΣ. Είχε γνωρίσει και αυτός από τον υπεν. της καταδιώξεως Μαντάραν τον Γουλόπουλον και αντελήφθη τον σπάταλον βίον του. Όταν συνελήφθη ο Γουλόπουλος προσεπάθησε να τον πείσει, ότι τον είχεν ιδεί την Τρίτην. Φρονεί ότι έκαμε παρέα στους Αστυνομικούς δια να τους παραπλανήση δια το άλλοθι. Την Τετάρτην το βράδυ είδε εις το ουζοπωλείον Μπουργόλια και τον Τριγώνην.
Μεθ’ ο την 8 εσπερινήν διακόπτεται η συνεδρίασις δια να επαναληφθή σήμερον την 8 π.μ. Υπολείπονται 3-4 μάρτυρες εισέτι.
Μεθ’ ο θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι και θα επακολουθήσουν αι αγορεύσεις επιτρόπου και συνηγόρων. Υπολογίζεται, ότι μέχρις της μεσημβρίας θα τελειώσει η δίκη.


Στο φύλο της 24 Ιουνίου 1924, στη 1 σελίδα, η εφημερίδα «Θάρρος» γράφει την είδηση για το ενδιαφέρον του θέματος της υποθέσεως ΚΑΒΛΙΑ.


ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Όλοι η κοινωνία παρακουλούθησε μετ’ εξαιρετικού όντως ενδιαφέροντος την δίκην του τρομερού εγκλήματος του Καλλιφωνίου. Και το ενδιαφέρον δεν επιδείχθει μόνον ενταύθα. Και εις Καρδίτσαν και εις Καλαμπάκαν και πανταχού της Θεσσαλίας το ίδιον. Δια να γίνει καταληπτόν το ενδιαφέρον σημειούμεν τούτο, ότι εξετυπώσαμεν τας δύο αυτάς ημέρας διπλάσιον αριθμό φύλλων. Και δεν έμειναν ούτε εν. Και από τα τελευταία μικρά χωριά μας εζήτησαν φύλλα.

Στο ίδιο φύλο της 24 Ιουνίου 1924, στη 1 σελίδα, η εφημερίδα «Θάρρος» γράφει την είδηση της εκτελέσεως των καταδικασθέντων της υποθέσεως ΚΑΒΛΙΑ.


Η εκτέλεσις
Η εκτέλεσις της προχθεσινής αποφάσεως του Στρατοδικείου δι ης κατεδικάσθησαν εις θάνατον δια το έγκλημα Καλλιφωνίου οι Γουλόπουλος και Τριγώνης θα γίνη αύριον την 8 π.μ. εις τον χώρον, όπου εγένετο προ ημερών και η άλλη εκτέλεση παρά την οδόν Τρικάλων – Λογκάκι.

Στο φύλο της 26 Ιουνίου 1924, στη 1 σελίδα, η εφημερίδα «Θάρρος» γράφει την είδηση της εκτελέσεως των καταδικασθέντων της υποθέσεως ΚΑΒΛΙΑ.


Η εκτέλεσις
Χθες την πρωίαν εγένετο η εκτέλεσις της αποφάσεως του Στρατοδικείου δια το έγκλημα του Καλλιφωνίου. Το σκληρόν θέαμα παρηκολούθησαν χιλιάδες κόσμου εξ όλων των τάξεων.

Στο ίδιο φύλο της 26 Ιουνίου 1924, στη 1 σελίδα, η εφημερίδα «Θάρρος» επισημαίνει το σκληρό θέαμα των εκτελέσεων των καταδικασθέντων.


ΤΟ ΣΚΛΗΡΟΝ ΘΕΑΜΑ
Χιλιάδες κόσμου όλων των τάξεων και ηλικιών και φύλων και χθες και προ ημερών έσπευσαν επί τόπου να παρακολουθήσουν και ιδούν το σκληρόν θέαμα της εκτελέσεως των αποφάσεων του Στρατοδικείου. Μεταξύ των θεατών πολλά, πάρα πολλά μικρά παιδιά και γυναίκες ακόμη. Όσον δικαία και όσον επιβεβλημένη δια τον παραδειγματισμόν και αν είναι η αυστηρά εφαρμογή του αυστηρού νόμου, το θέαμα της εκτελέσεως αυτού είναι πάντοτε σκληρόν και οδυνηρόν. Δεν αρκεί η αναγγελία της εκτελέσεως της αποφάσεως και πρέπει να την παρακολουθήση κανείς και με τας αισθήσεις του; Θα ηυχόμεθα να μην ευρεθή το Στρατοδικείον εις θέσιν να εφαρμόση τον άτεγκτον νόμον, αλλά αν ευρεθή εις την δυσάρεστον θέσιν η εκτέλεσις ας μη αναγγελθή παρά μετά την συντέλεσίν της δια να σημειωθή μόνον χρονογραφικώς. Ουδείς λόγος συντρέχει να συγκεντρώνωνται εκεί μικρά παιδιά και γυναίκες.

Και άλλες εφημερίδες κατέγραψαν το έγκλημαΣτο έθνος της εποχής διαβάζουμε:


Αναφορά για το ίδιο θέμα έγινε και στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» της 8 – 3 – 1924 στη 2 σελίδα, όπου αναφέρονται τα εξής:

“ΣΚΟΤΩΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΝ”
Ηγγέλεται εκ Πόλιν, ότι την προχθεσινήν νύχτα εις το χωρίον Καλλιφώνιον εφονεύθη δοι όπλων και μαχαίρας ολόκληρος η οικογένεια του Θωμά Καβλιά απαρτιζόμενη εξ αυτού, της συζύγου του και των δύο θυγατέρων του. Επι τόπου μετέβη αμέσως ο περιοδεύον ανώτερος Διοικητής Α. Κατσώνας, ο οποίος κατόπιν προκυψάντων σοβαρών στοιχείων ενοχής κατά του Γ. Γουλοπούλου κατεπυγόντος κρυφίως εν τω μεταξύ εις Τρίκαλα ενήργησε την σύλληψιν αυτού».


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Ο περιβόητος Σακαφλιάς ήταν ο Θωμάς Καβλιάς από το Καλλιφώνι Καρδίτσας.


Στο βιβλίο μου «ο θρυλικός Σακαφλιάς», σκιαγραφείτε περίπου ο θρύλος του Σακαφλιά με τις αμφιλεγόμενες και αντικρουόμενες αναφορές που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί, αλλά, το άρθρο της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ έρχεται να ολοκληρώσει το πάζλ και να φωτίσει για το ποιος πραγματικά ήταν ο Σακαφλιάς, ποιοι, πότε και γιατί τον σκότωσαν.
Παρακάτω θα επιχειρήσω να συνδέσω και να εξηγήσω πως, ο θρυλικός Σακαφλιάς με τον Θωμά Καβλιά, πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.


Ο χρόνος της δολοφονίας
Ο Ηλίας Πετρόπουλος στο βιβλίο του «Τα ρεμπέτικα» αναφέρεται στην χρονολογία της δολοφονίας του Σακαφλιά ως εξής: «Σύμφωνα με τους θρύλους του υποκόσμου, ο Γιώργος Σακαφλιάς, (ή Σαρκαφλιάς ή Σακαβλιάς) ήτανε τύπος της παρανομίας, που τον σκότωσε το 1924, ο Αντονίτσης».
Στην εκδοχή του Μπαγιαντέρα, στο βιβλίο του Κώστα Χατζηδουλή με τίτλο «Βασίλης Τσιτσάνης – η ζωή μου, το έργο μου», ο μπαγιαντέρας αφηγείται σχετικά:
«Όταν έγινε το έγκλημα ο Βασίλης ήταν μωρό παιδάκι και μετά φαίνεται άκουσε για το φόνο από άλλους παλιότερους στα χρόνια και έγραψε το τραγούδι».
Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε το 1917 και όταν έγινε το έγκλημα ήταν επτά χρονών.
Άρα σύμφωνα με τον Ηλίας Πετρόπουλο, τον Μπαγιαντέρα και τους θρύλους του υποκόσμου η χρονολογία της δολοφονίας του Σακαβλιά συμπίπτει με το δημοσίευμα του ΣΚΡΙΠ και τη δολοφονία του Θωμά Καβλιά η οποία έγινε το 3 Μαρτίου 1924.

Το όνομα
Τη δεκαετία του 1930 στη λαϊκή μουσική της Ελλάδας κυριαρχούσε ο Παπάζογλου και ο Βαμβακάρης, οι οποίοι έγραφαν τραγούδια του υποκόσμου, μάγκικα και χασικλίδικα.
Ο Τσιτσάνης επηρεασμένος από αυτά τα ρεμπέτικα τραγούδια του Βαγγέλη Παπάζογλου και του Μάρκου Βαμβακάρη τα οποία άκουγε από τα γραμμόφωνα έφηβος στα Τρίκαλα, θέλει να γράψει κι αυτός τέτοια τραγούδια. Πρέπει όμως να βρει δικά του θέματα.
Ρίχνοντας μια ματιά γύρω του, στο δικό του χώρο, τα ανακαλύπτει.
Ο απόηχος ενός εγκλήματος που έγινε το 1924 και είχε συγκλονίσει την περιοχή, αποτελεί έμπνευση και καλή ευκαιρία για τη δημιουργία ενός τέτοιου τραγουδιού.
Ο Τσιτσάνης παίρνει το θύμα του εγκλήματος, αυτόν τον τραγικό τύπο και τον κάνει ήρωα του τραγουδιού του. Ο Θωμάς Καβλιάς που δολοφονήθηκε μαζί με ολόκληρη την οικογένειά του, γίνεται ο ήρωας του τραγουδιού.


Έτσι γράφει το τραγούδι «Ο ΣΑΚΑΒΛΙΑΣ» και το ηχογραφεί το 1938.
«Στα Τρίκαλα στα δυο στενά
Σκοτώσανε το Σακαβλιά.
Δυο μαχαιριές του δώσανε
Και κάτω τον ξαπλώσανε.
Τέτοιο δερβίσικο παιδί
Τον κλαίμε όλοι μας μαζί.
Δεν τον ξεχνάμε βρε παιδιά
Τον φίλο μας το Σακαβλιά».
Λόγω της προκλητικότητας του ονόματος Καβλιάς = Καύλα – καυλιάρης – ο υπερβολικά φιλήδονος) ο Τσιτσάνης ενδεχομένως να πρόσθεσε μπροστά στο όνομα τη συλλαβή «Σα» και από Καβλιάς να το έκανε Σακαβλιάς.
Ενδεχομένως όμως το όνομα να προέκυψε από Καβλιάς σε Σακαβλιάς εκ παραφθοράς καθότι υπέστη πολλές διαμορφώσεις λόγω της προφορικής διάδοσης από στόμα σε στόμα.
Έτσι εξηγούνται και οι διαφορετικές αποδόσεις του ονόματος Καβλιάς, Σακαβλιάς, Σαρκαφλιάς, Σακαφλιάς
Ο Ηλίας Πετρόπουλος στο βιβλίο του «Τα ρεμπέτικα» αναφέρει ένα μουρμούρικο τραγούδι σχετικό με τον Σακαφλιά με ελλιπείς στίχους το οποίο το λέγανε οι φυλακισμένοι το 1930.
«Σκοτώσανε το Σακαφλιά
………………
………………
Το Σακαφλιά σκοτώσανε
κι οι μάγκες μαραζώσανε».
Αυτό σημαίνει πως το έγκλημα του Καβλιά είχε επηρεάσει τους φυλακισμένους της φυλακής των Τρικάλων και γι αυτό δημιουργούσαν αδέσποτα μάγκικα τραγούδια διατηρώντας και διαδίδοντας έτσι τη φήμη του φονικού και ηρωποιώντας το θύμα.

Ο τόπος του εγκλήματος
Όσον αφορά για τον τόπο του εγκλήματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Θωμάς Καβλιάς δολοφονήθηκε στο σπίτι του, στο χωριό Καλλιφώνι της Καρδίτσας.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι το 1924 που έγινε το έγκλημα, η Καρδίτσα διοικητικά υπάγονταν, ως επαρχία στο νομό Τρικάλων. Ο νομός Καρδίτσας συγκροτήθηκε το 1944.
Το αποτρόπαιο έγκλημα πείρε διαστάσεις και συγκλόνισε την κοινωνία των Τρικάλων αλλά και το Πανελλήνιο κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης των δολοφόνων, Γουλόπουλου και Τριγώνη. Η δίκη διεξήχθη στα δικαστήρια των Τρικάλων, τον Ιούλιο του 1924 και καταγράφηκε στη συνείδηση των κατοίκων ως έγκλημα των Τρικάλων.
Ο Τσιτσάνης φτιάχνοντας το τραγούδι του, τον τόπο του εγκλήματος τον περιγράφει με το δίστιχο:
«Στα Τρίκαλα στα δυο στενά
Σκοτώσανε τον Σακαβλιά».
Εδώ ο Τσιτσάνης με την φράση «στα δυο στενά» δεν κυριολεκτεί, και δεν εννοεί στενά δρομάκια, ούτε εννοεί την φυλακή «στενή» αλλά περιγράφει με ποιητικό λόγο γενικότερα τον τόπο δυστυχίας.
Τον όρο «στενά» τον συναντούμε σε πολλές περιπτώσεις στην ποίηση και στη στιχουργία, σαν «τόπο δυστυχίας».
Υπάρχουν μερικά παραδείγματα άλλων ποιητών και στιχουργών που χρησιμοποιούν τον ποιητικό όρο «στενά».
Ο Ρήγας Φεραίος τον χρησιμοποιεί στον Θούρειο.
«Ως πότε παλικάρια, να ζούμε στα στενά,μονάχοι σα λιοντάρια, σταις ράχαις στα βουνά;Σπηλιαίς να κατοικούμε, να βλέπωμε κλαδιά,να φεύγωμ’ απ’ τον κόσμο, για τη πικρή σκλαβιά;Ο Γιάννης Παπαϊωάνου χρησιμοποιεί τον όρο «στενά» στο τραγούδι του «Βγήκε ο χάρος να ψαρέψει».

«Βγήκε ο χάρος να ψαρέψει, με τ’ αγκίστρι του ψυχές
και γυρεύει πληγωμένους, δυστυχείς και προδομένους
Μεσ ‘τις φτωχογειτονιές, ω, βγήκε ο χάρος για ψυχές

Με την μαύρη την σφεντόνα, βγήκε ο χάρος στα στενά
Για πιαστείτε χέρι-χέρι, βρε να του στήσουμε καρτέρι
Κι όποιον πάρει η σφεντονιά, ω, βγήκε ο χάρος στα στενά

Ρε κορμιά βασανισμένα, πιάστε απόψε τα στενά
Για πιαστείτε χέρι-χέρι, να του στήσουμε καρτέρι
Κι όποιον πάρει η σφεντονιά, ω, βγήκε ο χάρος για δουλειά».

Ο Ιάκωβος Μοντανάρης χρησιμοποιεί τον όρο στενά, στο πανομοιότυπο τραγούδι του με τον Σακαβλιά, «Η κακούργα πεθερά».
«Στου Χαροκόπου τα στενά, μια μικροπαντρεμμένη εσκότωσε τον άνδρα της βρε, ή δαιμονισμένη Στον ύπνο πού κοιμότανε, μάννα και θυγατέρα, εβάλανε τον ανεψιό και του ‘ριξε τη σφαίρα».
Ο όρος «στενά» χρησιμοποιείται και σε διάφορα άλλα στιχάκια και Κριτικές μαντινάδες.
«Στου κάτω κόσμου τα στενά
τώρα θα περπατήσω
με μόνη ελπίδα στην καρδιά
πως θα σε λησμονήσω».

«Επόκαμές μου κοπελιά
του καντηλιού το λάδι
κι εδά μονάχος τριγυρνώ
μεσ’ στα στενά του Άδη».

Το επάγγελμα του Σακαβλιά


Ένα άλλο στοιχείο που δένει με την υπόθεση Καβλιά ο θρύλος του Σακαφλιά είναι το επάγγελμά του.
Πολλές φήμες φέρουν τον Σακαβλιά να ασκεί το επάγγελμα του καπνεργάτη.
Στο Καλλιφώνι οι αγρότες ασχολούνται με την καπνοκαλλιέργεια και σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΣΚΡΙΠ έχουμε την αναφορά η οποία λέει: «Τας τελευταίας ημέρας προ του εγκλήματος, λόγω των σχέσεών του με το θύμα εγνώριζεν, ότι τούτο είχε 30.000 δραχμάς εκ πωλήσεως καπνού. Και προέβη εις το έγκλημα δια να τας πάρη».Ο Θωμάς Καβλιάς λοιπόν ήταν αγρότης, καπνοπαραγωγός.


Επίσκεψη στο Καλλιφώνι
Όταν ανακάλυψα το δημοσίευμα της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ που αφορούσε το έγκλημα της οικογένειας Θωμά Καβλιά, επισκέφτηκα το χωριό της Καρδίτσας, Καλλιφώνι. Ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 2009. Το πρώτο που έκανα ήταν να ρωτήσω να μάθω αν υπήρχαν κάτοικοι με το επώνυμο «Καβλιάς». Μου απάντησαν ότι υπάρχουν, αλλά έχουν αλλάξει το επώνυμό τους, για ευνόητους λόγους και το κάνανε «Καλιάς».
Στη συνέχεια ζήτησα να με οδηγήσουν σε κάποιο σπίτι με το επώνυμο αυτό και με οδήγησαν στο σπίτι ενός, Κώστα Καλιά. Έναν ηλικιωμένο κύριο 77 χρονών.
Ο Κώστας Καλιάς με καλοδέχτηκε στο σπίτι του μαζί με τον γιό του, που είναι Δικηγόρος στην Καρδίτσα.
Αφού τους είπα ποιος είμαι και ότι συγκέντρωνα πληροφορίες για κάποιο έγκλημα που είχε γίνει το 1924 στην οικογένειά τους, τον ρώτησα αν είχε ακούσει κάτι για το έγκλημα;
Μου απάντησε: Bεβαίως! Πρόκειται για τον αδερφό του παππού μου, και άρχισε να μου διηγείται με τόση ακρίβεια όλο το ιστορικό σαν να είχε διαβάσει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
«Ο Θωμάς Καβλιάς , ο Γουλόπουλος και ο Τριγώνης ήταν φίλοι και κάνανε μαζί διάφορες κλοπές, ληστείες και απατεωνιές. Για κάποιο λόγο τα χάλασαν στη μοιρασιά και για λόγους εκδίκησης ο Γουλόπουλος και ο Τριγώνης σκότωσαν τον Καβλιά και ξεκλήρισαν ολόκληρη την οικογένειά του.
Μπαίνοντας το βράδυ στο σπίτι, ο Γουλόπουλος και ο Τριγώνης, άρχισαν να μαχαιρώνουν πρώτα τον Θωμά Καβλιά.
Την γυναίκα του την σκότωσαν στην προσπάθειά της να τους εμποδίσει, ενώ τα παιδιά του τα σκότωσαν γιατί είδαν το έγκλημα και θα τους πρόδιδαν. Μάλιστα πριν σκοτώσουν τα δύο κοριτσάκια τα ρώτησαν, αν τους γνωρίζουν; Όταν τα κορίτσια απάντησαν κλαίγοντας, «ναι σας γνωρίζουμε»! τότε τα σκότωσαν κι αυτά με τα μαχαίρια. Στο τέλος για να είναι σίγουροι οι δολοφόνοι ότι είναι όλοι νεκροί τους πυροβόλησαν με πιστόλι και τους τέσσερις στα κεφάλια, τους έδωσαν τη χαριστική βολή.
Ο Θωμάς Καβλιάς είχε καλή περιουσία την οποία μοιράστηκαν μετά τέσσερις κληρονόμοι του…»

Δημ. Τσιγάρας

Πηγές:

http://tsigarasdim.blogspot

Kallifoni Karditsa

Efi TrigoniΚΑΡΔΙΤΣΑ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης