"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Ο Σύριζα και η κυβέρνηση της Αριστεράς

lafarm

Σχετικά άρθρα

Γράφει ο Δημήτρης Παπαθανασίου

Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Στον απόηχο των δύο πρόσφατων συγκεντρώσεων που οργάνωσαν οι Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων και Καρδίτσας με ομιλητές τους σ. Γιώργο Σταθάκη και Χρήστο Λάσκο αντίστοιχα, θα ήθελα να επιχειρήσω μερικές επισημάνσεις:

Το «καλάθι» της κυβέρνησης εν` όψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, είναι στην ουσία άδειο. Εκτός από όσο «success story» απέμεινε και την «έξοδο από το μνημόνιο» που σε ένα μόλις 48ωρο τσαλαπάτησαν οι δανειστές και οι ίδιοι οι διεθνείς πολιτικοί σύμμαχοι του Α. Σαμαρά, θα περιλαμβάνει απεριόριστο «φόβο» και κινδυνολογία.

Λίγο προτού εκδηλωθεί η τρίτη φάση της οικονομικής κρίσης που όλα δείχνουν ότι ξεκινάει και μπροστά στο ξεδίπλωμα της κυβερνητικής έμπνευσης επιχειρηματολο γίας του Θ. Πάγκαλου για «πείνα και δυσωδία με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», η εμπλοκή όλο και περισσότερο του λαϊκού παράγοντα στην πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και η πολιτική προετοιμασία των πολιτών για τις συνθήκες σύγκρουσης με τις δεδομένες μέχρι σήμερα νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αποτελεί πρώτιστο καθήκον των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βασική ευθύνη των στελεχών του, από το συντονιστή της πιο μικρής οργάνωσης μελών, μέχρι τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα.

Η εμπλοκή όμως αυτή για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να οικοδομηθεί με βάση τα νέα πολιτικά και εκλογικά δεδομένα, που επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις .

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κερδίσει τίποτα, ούτε εκλογικά, ούτε κυρίως πολιτικά και ιδεολογικά, από το να οπισθοχωρεί μπροστά στα φοβικά σύνδρομα των μικροαστικών στρωμάτων της κοινωνίας, που ούτως ή άλλως στο τέλος για να υπερασπίσουν, όσα απέχτησαν την εποχή της «ισχυρής Ελλάδας» θα επιλέξουν και πάλι τη λογική της διαχείρισης ενός σάπιου και καταρρέοντος συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων .

Στην ολοένα εντεινόμενη ριζοσπαστικοποίηση της πλειοψηφίας του κόσμου της εργασίας που οδηγεί στη εκλογική του, σε πρώτη φάση, ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και τις σοσιαλδημοκρατικές παραφυάδες τους, που απαιτεί τη ρήξη και την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλλε και συνεχίζει να συμβάλλει με τις δικαιωμένες ιστορικά θεωρητικές του επεξεργασίες και τα ιδεολογικά του προτάγματα, έχοντας ως προμετωπίδα τα συνεδριακά του κείμενα και ντοκουμέντα, αλλά και τις συλλογικές αποφάσεις των κομματικών του οργάνων , που μιλούν για κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων , για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους (50% plus), για αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης, για θέση των τραπεζών σε δημόσιο έλεγχο , για ριζική αναδιανομή του εισοδήματος, για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Αν κάποιοι παρ` όλα αυτά, μέσα στο κόμμα θεωρούν, ότι ο ιστορικός ρόλος της επερχόμενης κυβέρνησης της Αριστεράς, πιθανό να είναι η καλύτερη διαχείριση της κρίσης μέσα από τα μνημόνια και τη διαπραγμάτευση συμφωνιών με λιγότερο επαχθείς όρους με τους δανειστές, αδικούν την πλειοψηφία των αριστερών που αγωνίσθηκαν και αγωνίζονται για την ανατροπή και το σοσιαλισμό στην Ελλάδα, για δεκαετίες τώρα.

Σήμερα που οι ιδέες της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αποκτούν ηγεμονεύουσα δύναμη στην ελληνική κοινωνία, όταν οι ίδιοι μας οι πολιτικοί αντίπαλοι διατείνονται ότι «Για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ», κάποιοι ακόμα και μέσα στο κόμμα μας, επιμένουν να επιστρέψουμε και να ανακυκλώσουμε ξεπερασμένες πολιτικάντικες πρακτικές και συμπεριφορές που αποπνέουν παραγοντισμό και ιδεολογική αμφισημία.

Αυτό θα αποτελέσει ιστορικό ατόπημα.

Σαν την ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται τώρα για την Ριζοσπαστική Αριστερά δεν θα υπάρξει άλλη. Ή τώρα θα δημιουργήσουμε κίνημα ρήξης και ανατροπής, ή θα έχουμε ηττηθεί για ακόμα μία φορά στο διάβα της ιστορίας .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης