"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.1 C
Trikala

Ο Τρικαλινός Αντώνης Ντινόπουλος στην εθνική στίβου της Σουηδίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

«Έλληνες του εξωτερικού». Μια φράση που για τους περισσότερους λέει πολλά καθώς δεν υπάρχει σπίτι που να μην βιώνει την απουσία κάποιου συγγενή, κάποιου φίλου που ζει μακριά από την πατρίδα.
Οι περισσότεροι από αυτούς που επέλεξαν τον δρόμο την ξενιτιάς αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, έχουν βρει ήδη τη δική τους Ιθάκη και ζουν στο εξωτερικό το όνειρό τους.

Ο Αντώνης Ντινόπουλος έβαλε τη δική του βάση … μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πιο βόρεια, στην Σουηδία. Εκεί όπου μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του το 2010. Στα 22 του χρόνια τώρα, ο νεαρός αθλητής είναι μέλος της Εθνικής ομάδας στίβου της σκανδιναβικής χώρας.
Ο Μεγαλοχωρίτης τριπλουνίστας, ο οποίος αγαπά πολύ και την ορεινή ποδηλασία, έχει πια βρει τον δικό του τρόπο ζωής, τον δικό του παλμό στην Ουψάλα. Γεννήθηκε στη Σουηδία αλλά μέχρι και την 3η γυμνασίου φοίτησε στο Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου. Πριν από 7 χρόνια επέστρεψε και πάλι στη Σουηδία όπου και πλέον ζει το όνειρό του καθώς συνδυάζει τις σπουδές του με τον αθλητισμό έχοντας σημαντικές διακρίσεις.
Δεν ξεχνά ποτέ του την πατρίδα του. «Συνηθίζω να έρχομαι Ελλάδα μια φορά τον χρόνο. Μερικές φορές καλοκαίρι, και άλλες Χριστούγεννα καθώς έχω συγγενείς στα Τρίκαλα».
Η ζωή για έναν έφηβο στην Σουηδία… έχει τα «πάνω και τα κάτω». Για τον Αντώνη η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίζει είναι η γλώσσα. «Τα μιλάω καλά τα σουηδικά… δε λέω αλλά υπάρχουν κάποιες στιγμές που δυσκολεύομαι να εκφραστώ όπως θα ήθελα. Κατά τα άλλα η Σουηδία είναι εύκολη χώρα για να ζήσει κάνεις. Ο καιρός είναι το κομμάτι που τα… χαλάμε λίγο καθώς σαν έφηβοι δεν είναι εύκολο να κυκλοφορούμε όσο συχνά θα θέλαμε εκτός του σπιτιού μας.

Περνάμε πολλές ώρες σε αυτό και δεν έχουμε τη δυνατότητα για παράδειγμα να βγούμε για ένα καφέ με τους φίλους μας».
Για έναν μαθητή… η σχολική ζωή παίζει μεγάλο ρόλο στην διαπαιδαγώγηση του. Από τη στιγμή που έχει φοιτήσει τόσο σε ελληνικό όσο και σε σουηδικό σχολείο, ο Αντώνης μπορεί να κάνει τις δικές σου συγκρίσεις.

«Οι διαφορές είναι αρκετές αν και δεν ξέρω πως είναι τα πράγματα σήμερα στα ελληνικά σχολειά σήμερα. Εδώ στην Σουηδία δουλεύουμε πολύ με υπολογιστές στα μαθήματα και τις περισσότερες εργασίες τις στέλνουμε μέσω email. Το επίπεδο μάθησης κατά τη γνώμη μου δεν διαφέρει. Η ουσιαστική διαφορά είναι πως στη σουηδική εκπαίδευση χρησιμοποιούμε την τεχνολογία πολύ περισσότερο».
Όσο για το εάν σκέφτεται να επιστέψει στην Ελλάδα… η απάντησή του είναι αινιγματική. «Δύσκολο αλλά… ποτέ μη λες ποτέ».

Πηγη: Εφημερίδα «Η Έρευνα»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης