"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.8 C
Trikala

Ο Τρικαλινός «Κεφαλοπόταμος»

lafarm

Σχετικά άρθρα

  Βρίσκεται δεκαεννέα χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, στα ριζά του Κόζιακα, στο Γοργογύρι σε υψόμετρο 450-600 μ. με κύριο χαρακτηριστικό όλης της περιοχής η αφθονία των νερών που το χειμώνα είναι ορμητικά και το καλοκαίρι ήρεμα, αλλά πάντα γάργαρα και κρύα.

Εκεί σταθμεύαμε με το μικρό καραβάνι των αλόγων των κυραντζήδων (αγωγιάτες), ανεβαίνοντας στο Σαμαρινιώτικο οικισμό της Κόρης, άλογα και αναβάτες για να ξεκουραστούμε και να ξεδιψάσουμε τη δίψα μας με κρύο και καθαρό νερό.

Μέσα στο βουητό του νερού που μούγκριζε σαν να ήταν βογγητά ανθρώπων, καθώς κατρακυλούσε πάνω στους βράχους, οι μεγαλύτεροι μας διηγούνταν ιστορίες που έλεγαν ότι το όνομα το πήρε τον καιρό του Αλή Πασά, όταν πέταγε τα κομμένα κεφάλια των κατάδικων στη λίμνη των Ιωαννίνων και κάπου-κάπου κάποια από αυτά τα ξέφραζε η πηγή του ποταμού.

Μια άλλη ιστορία που διαβάσαμε πρόσφατα μας παραπέμπει σε έναν τσοπάνο που πήγε στα Γιάννενα, ενώ η οικογένειά του κατοικούσε στο χωριό. Αυτός όταν έσκυψε να πιει νερό, κοντά στη λίμνη, του έπεσε η μικρή φλογέρα που είχε.
Η γυναίκα του όταν πήγε στην πηγή είδε πιο πέρα τη φλογέρα και την πήρε σπίτι της. Μόλις γύρισε ο άντρας της του είπε τι είχε συμβεί.
Αυτός μόλις το άκουσε της είπε να πηγαίνει κάθε μέρα στην πηγή για να της στέλνει διάφορα πράγματα. Κάθε 10-15 ημέρες έπαιρνε από ένα γίδι, πρόβατο και το έκοβε. Το πέταγε στην πηγή, εκεί στα Γιάννενα, κι έβγαινε εδώ στο Γοργογύρι. Το έπαιρνε η γυναίκα το έτρωγε και έτσι ζούσε.
Μετά από καιρό τον κατάλαβαν στα Γιάννενα, που έκλεβε και το σκότωσαν. Του έκοψαν το κεφάλι του και το πέταξαν εκεί που έριχνε τα σφαγιά.
Τη μέρα που πήγε η γυναίκα του να πάρει το σφάγιο, που της έστελνε, βρήκε το κεφάλι του. Κατάλαβε τότε ότι σκότωσαν τον άντρα της και δεν ξαναπήγε άλλη φορά στην πηγή. Από τότε ονόμασαν το ποτάμι «Κεφαλοπόταμο».

Άλλη ερμηνεία λέει, ότι πριν από πολλά χρόνια, κατεβαίνοντας τα ορμητικά νερά από τον Κόζιακα έφτιαναν στο διάβα τους μικρές λιμνούλες που ήταν γεμάτες από μεγάλους κέφαλους και άλλα είδη μικρών ψαριών για αυτό το λόγο ονομάστηκε «Κεφαλοπόταμος».

‘Όμως, όποια και να είναι πηγή του ονόματός του η διαδρομή είναι μικρή και θα σας αποζημιώσει η πλούσια πανίδα της περιοχής, σε αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, η ποικιλία των καρποφόρων δένδρων, θάμνων και αιωνόβιων δέντρων, το κρύο νερό, η άγρια μορφιά του και τα περίφημα μαντάνια και οι ντριστέλες που δουλεύουν με τη δύναμη μόνο του νερού.

Βασίλης Πάνος

Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΟΡΓΟΓΥΡΙ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Βάλε και άλλα άρθρα με φυσιολατρικές φωτογραφίες και ιστορίες του τόπου.
    Ωραίο άρθρο από μια περιοχή με πολλές ιστορίες.
    Να μας ηρεμείς εσύ τουλάχιστον Βασίλη από τα κοινωνικά προβλήματα του τόπου.
    Καλή χρονιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης