"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Πέθανε ο ζωγράφος και συγγραφέας Νίκος Χουλιαράς

lafarm

Σχετικά άρθρα

Εφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος, πεζογράφος και ποιητής Νίκος Χουλιαράς σε ηλικία 75 ετών. Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο Τετάρτη στις 4 το απόγευμα, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Νίκος Χουλιαράς γεννημένος τον Οκτώβριο του 1940 στα Γιάννενα ήταν απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ζωγράφους.

Κατά το χρονικό διάστημα 1965-1970 ασχολήθηκε με τη μουσική. Έγραψε πολλά τραγούδια, που τα τραγούδησε ο ίδιος, καθώς και άλλοι γνωστοί τραγουδιστές, με μεγάλη επιτυχία. Ήταν επίσης, ο πρώτος που έκανε διασκευές σε δημοτικά τραγούδια και παρουσίασε τα ηπειρώτικα στο κοινό της Αθήνας.

Έχουν εκδοθεί μεταξύ άλλων τα παρακάτω βιβλία του: «Ο Λούσιας», «Το Μπακακόκ», «Το χιόνι που ήξερα», «Ζωή την άλλη φορά», «Το άλλο μισό», «Ο χρόνος είναι πάντα με το μέρος του», «Μια ιστορία του μακρύ χειμώνα», «Η μέσα βροχή», «Οι λεπτομέρειες του μαύρου», «Στο σπίτι του εχθρού μου».

Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, τα ιταλικά, τα αγγλικά, τα σουηδικά και τα γερμανικά, ενώ ο «Λούσιας» έγινε τηλεοπτική σειρά (σκηνοθεσία Σταύρος Καπλανίδης) και μεταδόθηκε από την ΕΡΤ 1 το 1989.

Ως προς τη ζωγραφική του Ν. Χουλιαρά, στις εικόνες του κυριαρχούν μορφές που θυμίζουν το παραμύθι ή το όνειρο ενώ δεν λείπει από τη γραμμή τους και ένα γκροτέσκο στοιχείο. Συχνά οι ζωγραφιές του συνοδεύονται από χειρόγραφα κείμενα που συμπληρώνουν, τροποποιούν ή πολλαπλασιάζουν το νόημα των εικόνων του. Ως ζωγράφος κέρδισε το Βραβείο Παρθένη το 1969 οπότε και παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα.

Τα πρώιμα έργα του διακρίνονται από το στοιχείο της αφαίρεσης ενώ σημαντικό ρόλο στην εικονοποιία του αναλαμβάνει και το τοπίο της ιδιαίτερης πατρίδας του. Αργότερα, η ζωγραφική του θα στραφεί στους έρημους, αλλά υποβλητικά τονισμένους χώρους. Με έμφαση στην εικαστική του δημιουργία είχαν παρουσιαστεί συγκεντρωμένες οι πτυχές του έργου του, στη μεγάλη αναδρομική του εκθεση το 2012, στο Μουσείο Μπενάκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης