"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Πήρε τα “ναι”, έχασε την πραγματική εμπιστοσύνη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ψήφο εμπιστοσύνης με 155 “Ναι”, 131 “Όχι”, 2 “παρών” και 12 βουλευτές απόντες, έλαβε η κυβέρνηση μετά από ένα έντονο κοινοβουλευτικό τριήμερο που κορυφώθηκε με τη σφοδρή αντιπαράθεση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζελου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στα ύψη ανέβηκε η αντιπαράθεση, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν οι 180 βουλευτές για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και πως χρειάζεται κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή να διαπραγματευτεί για το χρέος.

Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε με οξείς τόνους, κάνοντας λόγο για πολιτική αθλιότητα, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι “με τρόπο αδιανόητο υπονόμευσε το εθνικό συμφέρον και τη διαπραγματευτική θέση της χώρας”.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι “η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο δανειακό πρόγραμμα”, σημειώνοντας ότι “μπορούμε να βγούμε από το Μνημόνιο 1,5 χρόνο νωρίτερα“.

Υπογράμμισε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχουν ήδη φοροελαφρύνσεις -μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, επιστροφές στους ενστόλους και περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια-, ενώ τα περισσότερα επιπλέον έσοδα θα έρθουν λόγω της ανάπτυξης και όχι από νέους φόρους. “Όποιος άκουσε τον κ. Τσίπρα γνωρίζει τη ματαιότητα κάθε συνεννοήσης μαζί του. Για την εκλογή του ΠτΔ χωρίς ντροπή βάφτισε ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ όποιος βουλευτής δεν είναι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Με αλαζονεία μικρού Ναπολέοντα βάφτισε εξωνημένους όσους βουλευτές σκοπεύουν να ψηφίζουν για ΠτΔ. Πρόκειται περί πολιτικής αθλιότητας. Οι συνιστώσες σας μπορούν να κάνουν παρεΐτσα με την τρομοκρατία, αλλά τους βουλευτές δεν τους τρομοκρατείτε”.

“Με βρισιές και με λάσπες διάλογος δεν γίνεται. Εγώ παλεύω κάθε μέρα σε χίλια μέτωπα, όχι για να κάνω το κομμάτι μου στις συνιστώσες κ. Τσίπρα”.

“Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνει σε μια κυβέρνηση δημοκρατική τη σταθερότητα που χρειάζεται, για να κάνει τα τελευταία βήματα. Αλήθεια πρώτη, η Ελλάδα για πρώτη φορά στον προύπολογισμό του 2015 θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα”.

“Η αντιπολίτευση προβλέπει πάντα τα χειρότερα και πέφτει έξω”.

“Η οικονομία τραβάει προς τα πάνω. Τα προβλέπουν οι επίσημοι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ. Η ανεργία άρχισε να υποχωρεί με σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Και θα υποχωρεί και τα επόμενα χρόνια”.

“Με την ψήφο εμπιστοσύνης και την εκλογή ΠτΔ θεμελιώνουμε το κλίμα σταθερότητα. Με την έξοδο στις αγορές η Ελλάδα γίνεται μία χώρα φυσιολογική”.

“Το χρέος μας μειώνεται ονομαστικά. Θα αρχίσει να μειώνεται και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το χρέος μας είναι βιώσιμο. Ευτυχώς για την Ελλάδα είναι. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς είναι”.

“Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο Μνημόνιο. Στείλτε χαιρετίσματα σε όσους έλεγαν ότι θα χρειαστεί. Μπορούμε να βγούμε από το Μνημόνιο 1,5 χρόνο νωρίτερα”.

“Οι φοροελαφρύνσεις άρχισαν. Άλλη ανακούφιση είναι και οι αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στα Σώματα Ασφαλείας. Είναι αλήθεια ότι δικαιώθηκαν οι προσφυγές τους, αλλά τους δίνουμε τα χρήματα, από το πρωτογενές πλεόνασμα. Αν δεν τα είχαμε, πώς θα τα δίναμε. Ταμειακά θα καλυφθούν τα 3/4 των περικοπών που τους έγιναν”.

“Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία οι δόσεις θα αυξηθούν σε 72 έως 100 και μείωση των προσαυξήσεων, ενώ για όσους ήδη έχουν κάνει ρύθμιση, αυτοί θα έχουν καλύτερη μεταχείριση, ενώ θα είναι πιο εύκολο για όσους μπαίνουν.

“Επεξεργαζόμαστε επίσης την πολύ σημαντική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Θα προχωρήσουμε σε πολλές δόσεις, μείωση του αρχικώς οφειλομένου ποσού και εξωδικαστικές συμφωνίες γι΄ αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν και όχι στους επιτήδειους που θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα”.

“Το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη θα καταργηθεί”.

“Να μην αφήσουμε την εκλογή του ΠτΔ να πυροδοτήσει αστάθεια. Διαχωρίζουμε πλήρως τη σημερινή ψηφοφορία από την προεδρική εκλογή”.

“Καταλαβαίνω ότι για κάποιους η λέξη σταθερότητα δεν έχει καμία αξία. Γι’ αυτούς το μπάχαλο είναι αρετή. Θέλουν όταν συλαμβάνονται κουκουλοφόροι, να μπλέκουν οι αστυνομικοί. Με τις τριτοκοσμικές γελοιότητες, τελειώσαμε οριστικά”.

“Πρόγραμμα έχει ο κ. Τσίπρας; Ή έχει όσα προγράμματα έχουν οι συνιστώσες τους. Τώρα προσθέτουν και ένα καρύκευμα μετριοπάθειας. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να πει κάτι διαφορετικό από αυτά τα χαοτικά που κραύγαζε μέχρι σήμερα, αλλά δεν τα καταφέρνει”.

“Εμείς θα τελειώσουμε με το θέμα του χρέους και εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα θα τσακώνεστε για το αν θα υπάρξει κούρεμα, διαγραφή ή ό,τι άλλο”.

“Η αλαζονεία του ερχόμαστε και όπου να’ ναι θα κυβερνήσουμε σας έχει τυφλώσει. Ήταν το πεζοδρόμιο που ματαίωνε τις μεταρρυθμίσεις. Εκείνοι που πρωτοστατούσαν, είναι αυτοί που μας κουνούσαν το δάχτυλο. Το πεζοδρόμιο όμως σίγησε”.

“Αν ανεβάζαμε τώρα τον κατώτατο μισθό, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα; Θα έκλειναν επιχειρήσεις και θα είχαμε νέους ανέργους. Εμείς θέλουμε να ωφεληθούν όλοι. Κανείς δεν θέλουμε να μείνει πίσω”.

“Πήγατε στο Άγιο Όρος, πήγατε στο Βατικανό, αλλά εδώ στον αγιασμό τον σταυρό τον αποφύγατε. Κάντε ό,τι θέλετε, τον κόσμο μην δουλεύετε. Μην μπερδεύετε το σταυρό με τους σταυρούς”.

“Οι εκλογές δεν θα γίνουν όποτε βολεύουν εσάς, αλλά όποτε προβλέπει το Σύνταγμα”.

“Ήσασταν αντίθετοι σε όλα, υπονομευτικοί σε όλα, όμως αυτό που κάνατε προχθές, που κορυφαίο δικό σας στέλεχος, υπονόησε ότι περάσαμε νόμους για συμφέροντα χωρίς να πει ονόματα, ήταν απαράδεκτο. Λάσπη στον ανεμιστήρα και όπου κάτσει”.

“Ασκείτε ιδεολογική τρομοκρατία στους αντιπάλους σας. Το κάνετε σε δημοσιογράφους, όπως ο Πρετεντέρης. Και μένα με αδίκησε. Αλλά ποτέ δεν σκέφθηκα να κάνω εμπάργκο σε δημοσιογράφους ή σε βουλευτές, όπως κάνατε με τον κ. Γεωργιάδη”.

“Δεν φοβίζουμε εμεις τον κόσμο. Εσείς τον τρομοκρατείτε, γιατί βγάζετε ένα πρόσωπο ανθρώπων που δεν σέβονται την αντίθετη άποψη. Έχετε δρόμο για να γίνετε αξιωματική αντιπολίτευση, για κυβέρνηση μην το σκέφθεστε. Ήταν ντροπή η σημερινή παράσταση σας. Δεν σας παίρνω και στα σοβαρά, αλλά αν δεν αλλάξετε μυαλά θα έχετε πρόβλημα. Σας το λέω ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων”.

“Η Ελλάδα σπάει τα δεσμά της και προχωράει όπως το θέλει ο ελληνικός λαός”.

 

samarastsiprasvouli1010141

Ομιλία Τσίπρα

 

“Απάντηση δεν πήρα γιατί η κυβέρνηση θέλει την ψήφο εμπιστοσύνης”.

“Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός: Η απελπισία μπροστά στα συσσωρευμένα αδιέξοδα και τη διωγκούμενη κοινωνική δυσφορία”.

“Ο λαός έχει μάτια και βλέπει. Δεν καταπίνει και την κινδυνολογία, που εξαπολύεται πότε από τα τηλεοπτικά παράθυρα και πότε από το καφενείο της Βουλής”.

“Κάνατε τρεις ημέρες πρόβα αντιπολίτευσης”.

“Ο λαός έχει πάρει χαμπάρι, ότι λύση είναι η πολιτική από μία άλλη κυβέρνηση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”.

“Ο λαός όχι μόνο άκουσε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά το αγκάλιασε ο λαός μας”.

“Είναι παροχολογία η ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης;. Είναι “λεφτά υπάρχουν” το να εξασφαλίσουμε ένα πιάτο φαΐ στους συμπολίτες μας;”.

“Ξεπατικώνετε το πρόγραμμα μας, με φοροαπαλλαγές”.

“Νομιμοποιείτε τον ΕΝΦΙΑ, που λεηλατεί την περιουσία των πολιτών και τους μετατρέπει σε νοικάρηδες στα σπίτια τους”.

“Ισχυρίζεστε ότι τώρα προετοιμάζετε την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Εσείς δεν λέγατε ότι το μνημόνιο ήταν καλό. Τότε γιατί ξαφνικά γίνατε αντιμνημονιακοί;”.

“Είτε φύγει η τρόικα είτε δεν φύγει, τους μνημονιακούς νόμους θα τους εφαρμόσετε”.

“Υποσχεθήκατε φοροελαφρύνσεις και φέρνετε 2 δισ. φόρους”.

“Δεν μπορούμε να φορολογούμε τους έλληνες πολίτες με πλασματικές αξίες”.

“Στηρίζετε τις αντιλήψεις που σήμερα κλονίζονται, απόλυτα ταυτισμένοι με την πολιτική της κ. Μέρκελ”.

“Εσείς είστε στη στρατηγική του υπάκουου μαθητή που καρφώνει τους συμμαθήτές του στη δασκάλα”.

“Μία διαπραγματεύση πρέπει να έχει δύο μέρη που διαφωνούν. Δεν υπάρχουν δύο μέρη σε διαφωνία. Υπάρχουν Μέρκελ και Σαμαράς σε πλήρη αρμονία. Και οι δύο συμφωνούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Τι ακριβώς διαπραγματεύεστε για το χρέος κ. Σαμαρά όταν συμφωνείτε σε όλα με την κ. Μέρκελ;”.

“Δεν έχετε πολιτική ευρωπαϊκών συμμαχιών. Πιστεύετε ότι είναι ελληνικό πρόβλημα το χρέος. Αγνοείτε την ευρωπαϊκή του διάσταση. Εμείς επιδιώκουμε μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε ευρωπαϊκή αλληγγύη. Ζητάμε διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης”.

“Η επιστοσύνη θα είναι πολύ μακρία από τους 180 βουλευτές που το Σύνταγμα απαιτεί για την εκλογή του ΠτΔ. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δεδηλωμένη πρόθεση να μην ψηφίσουν για ΠτΔ. Δεν σας αρκούν οι βουλευτές σας για την εκλογή του ΠτΔ. Ούτε με τα κυάλια δεν το δείτε. Τι θα κάνετε; Θα συνεχίσετε κλείνοντας το μάτι σε πρακτικές 1965; Αυτό θα κάνετε επί 4 μήνες; Θα κρατάτε δέσμια τη χώρα σε ένα προεκλογικό κλίμα; Για να μείνετε στο Μαξίμου για 4 ακόμα μήνες; Σας ζητώ κ. βουλευτές και από τον κ. Σαμαρά να το ξανασκεφθείτε. Συναίνεση για 180 βουλευτές από την παρούσα Βουλή δεν πρόκειται να υπάρξει. Αυτό ισοδυναμεί με συναίνεση στη συνέχεια της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας και των μνημονίων”.

“Μπορεί να υπάρξει μέλλον και προοπτική στη χώρα και χωρίς εσάς στις κυβερνητικές καρέκλες”.

“Με ποιον θα πάτε σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού; Με ποιον; Με τον δαίμονα ΣΥΡΙΖΑ σας λένε. Πως θα γίνει αυτό, πως θα διαπραγματευτείτε, όταν από το εσωτερικό σας αμφισβητείσθε. Κύριε Σαμαρά είστε πρωθυπουργός περιορισμένου ορίζοντα. Πως θα έχετε κύρος και διαπραγματευτική δύναμη”.

“Όλες οι μετρήσεις μιλούν για μία διαφορά συντριβής”.

” Μην προχωρήσετε σε κρίσιμες κινήσεις και αποφάσεις που θα δεσμεύουν τις επόμενες κυβερνήσεις. Δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε σας απόφαση. Δεν θα δεσμεύει την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε την υπογραφή μας σε αποφάσεις με μνημονιακό καμουφλάζ”.

“Δεν αρνούμαστε τη συναίνεση, αλλά σε ποια βάση συναίνεση;”

“Σας καλώ να μην επιμείνετε σε αυτή την αδιέξοδη τακτική, σε μία τετράμηνη και παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και να αναλάβετε δεσμεύσεις μακράς διάρκειας εν ονόματι του λαού που δεν σας εμπιστεύετε”.

“Να πάμε συντεταγμένα και ομαλά σε εκλογές που θα δώσουν κυβέρνηση διαπραγμάτευσης. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν”.

“Το παλιό φεύγει, το καινούργιο έρχετε. Η πραγματική δημοκρατία και οι κανόνες θα επιστρέψουν στην πατρίδα μας. Μην καίτε τα σπαρτά και μην καίτε τις γέφυρες πίσω σας. Μην αποσταθεροποιείτε τη χώρα προσπαθώντας να αποσταθεροποιήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ”.

 

Απάντηση Βενιζέλου
“Δεν περίμενα ποτέ ότι μπορεί η κομματική πρόωρη αλαζονεία να οδηγήσει σε τέτοιου βαθμού ατοπήματα. Ο κ. Τσίπρας με τρόπο αδιανόητο υπονόμευσε το εθνικό συμφέρον και τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Θέλησε να παρεμποδίσει την κυβέρνηση να συνάψει τη συμφωνία για το χρέος. Νιώθει ότι χάνει το παιχνίδι με το μνημόνιο και την τρόικα. Έβλαψε την εθνική οικονομία και την εθνική υπόθεση. Έβλαψε τα πάντα. Εκβίασε ανοιχτά τη Βουλή και τους θεσμούς. Ταπείνωσε τον Κ. Παπούλια ως σύμβολο εθνικής ενότητας. Φοβάστε την έξοδο από την κρίση. Δεν έχετε στρατηγική, δεν έχετε συμμάχους. Ο ελληνικός λαός θα συνειδητοποιήσει ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα και ποια η πραγματική επιλογή”.

samarasvenizelos1110141Προτού αρχίσει η παρέμβαση Βενιζέλου, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες με πρωταγωνιστή τον Π. Λαφαζάνη. “Να χτυπιέστε σαν χταπόδι, εγώ θα πω αυτά που θέλω να πω” του απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

Οι ομιλίες των άλλων πολιτικών αρχηγών:

– Εκλογές και μετά κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα συμφωνήσει την αλλαγή της πολιτικής, επιτροπή λογιστικού ελέγχου, διαγραφή του χρέους, βίαιη μείωση των φόρων, σεισάχθεια για τους μικρομεσαίους και διασφάλιση των εθνικών θεμάτων, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο Π. Καμμένος, αφού κατήγγειλε με σφοδρότητα την κυβέρνηση για τις πολιτικές της και την υπογραφή των μνημονίων, κάλεσε τους ανεξάρτητους βουλευτές που εξελέγησαν με τους ΑΝΕΛ “πέρα από τις διαφορές που έχουν με το κόμμα” να καταψηφίσουν την κυβέρνηση, και να καταλάβουν, όπως τόνισε, “ότι αν βγουν από την Ολομέλεια της Βουλής έχοντας δηλώσει “παρών” ή συναινέσουν σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα έχουν επιτελέσει εθνική προδοσία, θα είναι κοινοί αποστάτες και θα έχουν παραβιάσει την λαϊκή εντολή”.

 

–         Κουβέλης: Όλες οι πολιτικές δυνάμεις να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους και την εφαρμογή πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάπτυξη.”Η κυβέρνηση ότι ταυτίζεται με το Βερολίνο, όταν χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία ζητούν πλέον ανοικτά άλλες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν λύσεις δίκαιες και αποτελεσματικές”, είπε.

“Δεν επενδύουμε στην αποτυχία, δεν επενδύουμε στο λαϊκισμό, αλλά δεν συναινούμε με αυτές τις πολιτικές. Η ΔΗΜΑΡ δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση”, κατέληξε.

-Επίθεση τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι αντιπαρατίθενται και ανταγωνίζονται με χαρακτηριστικά εξαχρείωσης. Ο ένας, είπε, δηλώνει σωτήρας, ο άλλος καταστροφέας, και το αντίθετο, ενώ η βάση της πολιτικής τους είναι ίδια και στο πλαίσιο του καπιταλισμού και της ΕΕ.

“Η ΝΔ από τη μια χειραγωγεί και υποτάσσει με τη τρομοκρατία και τη θεωρία των δύο άκρων και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγεί με τις χίμαιρες και τις ονειρώξεις”, υπογράμμισε.

Ιδιαίτερα επικριτική εμφανίστηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για το πρόγραμμα του το οποίο όπως είπε είναι σαν την “άχνη στον κουραμπιέ”, όσο και για δηλώσεις στελεχών του για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

– Τη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης παρακολούθησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

“Ήρθαμε ν’ ακούσουμε και να δούμε τι πρέπει ν΄αποφεύγουμε όταν με το καλό μπούμε στη Βουλή”, δήλωσε. Ερωτηθείς για το σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού, είπε ότι θα πρέπει να δούμε πρώτα θέματα όπως το Σύνταγμα, τον εκλογικό νόμο και το χρέος, και μετά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης