"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Πίνδος, πρόβατα, ΜΠΕ και ΑΠΕ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Φέρτε στο μυαλό σας ένα μελλοντικό φυλλάδιο τουριστικού γραφείου που θα διαφημίζει την Πίνδο. Ένα ονειρεμένο μέρος, ένας επενδυτικός παράδεισος, όπου αντί για παρθένες βουνοπλαγιές καταφύγιο σπάνιων μορφών ζωής, αντικρίζει πια κανείς βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αντί για δέντρα και λουλούδια στη γη φυτρώνουν ανεμογεννήτριες, ατσαλένια βιομηχανικά μεγαθήρια από μη ανακυκλώσιμα τοξικά υλικά που στηρίζονται πάνω σε τόνους μπετό. Κάτω από τα ατσαλένια αυτά τέρατα μαζεύονται τα αιγοπρόβατα και “επωφελούνται από τη δροσιά της σκιας τους” και οι επισκέπτες της περιοχής βρίσκουν την ηρεμία υπό τον διαρκή θόρυβο των υπόηχων που παράγουν τα μηχανήματα. Επιπλέον σ’ αυτό τον επενδυτικό παράδεισο “οι ανεμογεννήτριες συνειπάρχουν ειρηνικά” με τα σπάνια πτηνά που κατακρεουργούνται στα πτερύγιά τους.

Σκεφτείτε το διαφημιστικό αυτό φυλλάδιο να συνέχιζε προτρέποντάς σας να προτιμήσετε αυτόν τον επενδυτικό παράδεισο για τις διακοπές σας, λέγοντάς σας ότι αυτή η περιοχή ήταν κάποτε παρθένο δάσος αλλά χάρη στις εμνπευσμένες μελέτες κάποιων εταιρειών “πράσινης” ανάπτυξης κατάφερε να τσιμενταριστεί και να μετατραπεί στο βιομηχανικό τοπίο που κάθε τουρίστας ονειρεύεται να δει στις διακοπές του. Και δίπλα από το κείμενο να έχει και κάποιες φωτογραφίες από αγριες συμπλοκές πολιτών με τα ΜΑΤ που θα αποδεικνύουν με πόσο ενθουσιασμό δέχτηκαν οι πολίτες αυτή την τόσο οικολογική μετατροπή του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου τους σε επενδυτικό και πόσο πολύ την καμαρώνουν.

Ειλικρινά, θα σας φαίνονταν πραγματικά πόλος έλξης ένα τέτοιο σκηνικό; Μη γελάτε! Δεν είναι σκηνή από φαρσοκωμωδία αυτή η περιγραφή. Είναι αποσπάσματα από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή τεσσάρων αιολικών εργοστασίων στις κορυφογραμμές του Περιστερίου (Λάκμος) στην Πίνδο, η οποία ήδη βρίσκεται σε δημόσια ανάρτηση. Το έργο είναι ιδιοκτησία της Γερμανικής ΑΒΟ WINDAG οι ανεμογεννήτριες είναι ιδιοκτησία της επίσης Γερμανικής ΕΝΕRCON και τη μελέτη εκπόνησε ένας δασολόγος-περιβαλλοντολόγος από την Σπάρτη.

Με την «πράσινη» ανάπτυξη να αποτελεί την νέα μεγάλη ευκαιρία των “επενδυτών” να βάλουν στο χέρι δημόσια περιουσία και να κερδοσκοπήσουν στη χώρα μας, έχουμε δει μελέτες και μελέτες να κατατίθενται και να εγκρίνονται, αλλά η συγκεκριμένη δεν έχει προηγούμενο, αν δεν ήταν τόσο σοβαρά τα πράγματα με την Πίνδο να απειλείται να γίνει ένα απέραντο λατομείο, η μελέτη θα αποτελούσε άνετα σενάριο κωμωδίας σπάζοντας όλα τα ταμία.

1 – Η φωτογραφία του εξωφύλλου της ΜΠΕ

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπονητής της μελέτης από τον ζήλο του να μας πείσει εκ μέρους των Γερμανών πόσο ωφέλιμο για το περιβάλλον είναι να καταστρέφουμε παρθένα οικοσυστήματα για να κατασκευάζουμε βιομηχανικές ΑΠΕ αναφέρει μεταξύ πολλών άλλων τα παρακάτω επιχειρήματα:

• Σε μερικά αιολικά πάρκα έχει παρατηρηθεί ότι οι ανεμογεννήτριες γίνονται πόλος έλξης αιγοπροβάτων που επωφελούνται από τη δροσιά της σκιάς που προσφέρουν οι πύργοι τους» (σελ.36 ΜΠΕ)
• Τα αιολικά πάρκα είναι πόλος έλξης τουριστών και πως οι κάτοικοι τα υποδέχονται με χαρά(σελ 37 ΜΠΕ).
• Οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι προσωρινές.

2 – Εγκατάσταση αιολικού εργοστασίου σε ορεινή περιοχή της Ελλάδας

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παράλογα που επικαλείται ως επιχειρήματα υπέρ της εγκατάστασης βιομηχανικών ΑΠΕ εντός της περιοχής Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων η ΜΠΕ στις 350 σελίδες της μελέτης. Φαιδρά επιχειρήματα ενδεικτικά της νοοτροπίας που διέπει την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ στη χώρα μας. Παρόμοια επιχειρήματα δεν θα έστεκαν ως «μελέτη» σε κανένα σοβαρό κράτος που αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα την προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή πολιτική του. Όμως στην Ελλάδα η σύμπραξη επενδυτών και ιδιωτών μελετητών που προωθεί ο κ. Χατζηδάκης κάνει θαύματα!

Μακριά από τη φαιδρότητα των ελληνικών μελετών σύμφωνα με τις οποίες η μετατροπή της Πίνδου σε λατομείο και βιομηχανικό τοπίο αποτελεί μοχλό τουριστικής ανάπτυξης, η UNESCOτονίζει πως τα αιολικά πάρκα απειλούν τα μνημεία φυσικής κληρονομίας και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό. Το ίδιο καταδεικνύει και έρευνα της ένωσης τουριστικών επιχειρηματιών στη Γαλλία.

Ο μελετητής της συγκεκριμένης ΜΠΕ όμως τα παραβλέπει αυτά και θέτει σε δοκιμασία την απλή λογική με παράλογους αλλά και ψευδείς ισχυρισμούς όπως ότι η καταστροφή δασών για τη διάνοιξη λεωφόρων μέσα σε παρθένα οικοσυστήματα, η ισοπέδωση και το τσιμεντάρισμα αλπικών περιοχών υψηλότατης περιβαλλοντικής αξίας είναι κάτι «προσωρινό» και ότι αποτελεί το καμάρι των περιοχών στις οποίες έχει συμβεί!

Η φαρσοκωμωδία κορυφώνεται στο σημείο που διαβάζουμε πως “όποιες παρεμβάσεις θα είναι προσωρινές”. Δηλαδή, θα ανοίξουν δεκάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων πλάτους λεωφόρων με τεράστια ύψη πρανών ,θα αποκεφαλίσουν στην κυριολεξία τις κορυφές , θα κάνουν εκχερσώσεις και εκβραχίσεις και τελικά θα μπορέσουν να ξανά φέρουν το τοπίο στην αρχική κατάσταση, πώς άραγε; Αντικαθιστώντας τα έλατα με ψεύτικο γκαζόν στο φώτοσοπ, σαν αυτό στη φωτογραφία στο εξώφυλλο της μελέτης του; Λες και τα περήφανα δάση της Πίνδου μπορούν να αντικατασταθούν από συνθετικό χλωοτάπητα μετά την καταστροφή τους, ή τα απειλούμενα είδη πτηνών που θα πολτοποιηθούν από τα πτερύγια των ανεμογεννητριών θα ξαναεμφανιστούν.

Σύμφωνα με τη μελέτη που φιλοδοξεί να τεκμηριώσει την καταστροφή της Πίνδου, τα αιολικά πάρκα αναδεικνύουν και αποκαθιστούν το περιβάλλον γιατί χάρη σε αυτά κλείνουν ρυπογόνα εργοστάσια. Διαβάζουμε, λοιπόν, ότι αγάπη για το περιβάλλον είναι το να φέρουμε σε ένα από τα πιο αδιατάρρακτα οικοσυστήματα της Ευρώπης μπουλντόζες, φουρνέλα και τσιμέντα για να «το προστατέψουμε».

Δυστυχώς, αυτή η μελέτη είναι πολύ αντιπροσωπευτική αυτών που εγκρίνονται στη χώρα μας. Παραπέμπει σε πολλές άλλες παρόμοιες πού οδήγησαν ήδη στην καταστροφή άλλα ορεινά ή μη ορεινά μέρη της πατρίδας μας.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι παρόμοια φαιδρά επιχειρήματα, περί τουριστικής αξίας των ανεμογεννητριών και τουρισμού σε αιολικά εργοστάσια, έχει επικαλεστεί σε συνεντεύξεις του και ο υπουργός περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. Την ώρα που στη Γαλλία τα τουριστικά καταλύματα έχουν ειδικό σήμα ποιότητα για να δηλώσουν ότι βρίσκονται σε περιοχή μακριά από ανεμογεννήτριες, στην τουριστική Ελλάδα μας λανσάρουν ως υποστήριξη του τουρισμού την μετατροπή απαράμιλλης ομορφιάς τοπίων σε βιομηχανικές περιοχές.

Η μελέτη αυτή είναι επίσης αντιπροσωπευτική τoυ αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης γύρω από το θέμα των ΑΠΕ που με τον τρόπο που χωροθετούνται στην Ελλάδα θα έπρεπε να λέγονται Ανανεώσιμες Πηγές Εξόντωσης.

Η ΜΠΕ για την εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών εργοστασίων στο Λάκμο, εντός Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων έχει αναρτηθεί και είναι ήδη σε δημόσια κοινοποίηση για διαβούλευση.

Το ερώτημα είναι αν θα προσχωρήσουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση, ως κοινωνία και ως πολίτες σε αυτή την παράνοια που για να εξυπηρετήσει ξένα συμφέροντα βαφτίζει την καταστροφή του περιβάλλοντος «πράσινη» ανάπτυξη, ή θα βάλουμε επιτέλους τέλος στην καταστροφή του τόπου μας από ξένα συμφέροντα η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί. Ας βιαστούμε! Η προθεσμία για ενστάσειςλήγειστις 4.7.2020.

Κίνησης φορέων και πολιτών για την προστασία του Ασπροποτάμου

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης