"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

ΠΑΜΕ: Μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων

lafarm

Σχετικά άρθρα

H Γραμματεία Ν. Τρικάλων του ΠΑΜΕ, απέναντι στο συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα της ανεργίας και στο πλαίσιο του δίμηνου προγράμματος δράσης με αιχμή την ανακούφιση και την προστασία των ανέργων, πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία-εξόρμηση στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στα Τρίκαλα. Κατά τη διάρκεια της περιοδείες έγιναν δεκάδες συζητήσεις με ανέργους

« Δε μπορεί να έχουμε την κατάκτηση κάποιων μέτρων ανακούφισης, μένοντας ο καθένας στο πρόβλημά του. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε να ζούμε με ψίχουλα . Μόνη διέξοδος είναι ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μέσα από το δυνάμωμα των σωματείων και τη δημιουργία επιτροπών ανέργων .

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις που θα ‘ ρθουν από πάνω με την εναλλαγή των κυβερνήσεων – διαχειριστών του συστήματος Κανένας νόμος, καμία κυβέρνηση δεν παραχώρησε ποτέ στους εργάτες κανένα δικαίωμα. Διαχρονικά επέβαλε τα δίκια της η εργατική τάξη με το δικό της νόμο, το νόμο της ταξικής πάλης, της οργάνωσης, των αγώνων με θυσίες. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, δεν θα έρθουν όλα μεμιάς

Αγωνιζόμενοι σ’ αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να σπάσουμε το φόβο , να διώξουμε την απογοήτευση , τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές που έχουν κάτσει στο σβέρκο μας, ν’ ανοίξουμε άλλη προοπτική προς όφελός μας» τόνιζαν μεταξύ άλλων στις συζητήσεις τους με ανέργους και εργαζόμενους τα μέλη του ΠΑΜΕ. Επίσης, μοίρασαν την ανακοίνωση με το πλαίσιο πάλης και αιτημάτων του ΠΑΜΕ για ουσιαστική ανακούφιση και προστασία των ανέργων που απαιτεί:

  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους (απολυμένων, νέων που δεν βρίσκουν δουλειά, αυτοαπασχολούμενων που έκλεισαν την επιχείρηση) χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλη την περίοδο της ανεργίας.

  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.

  • Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Κανέναν πλειστηριασμό σε σπίτι ανέργου.

  • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

  • Μετακίνηση στις αστικές συγκοινωνίες με την κάρτα ανεργίας.

  • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.

  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.

  • Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι.

  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.

  • Όλα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.

  • Κατάργηση των λεγόμενων προγραμμάτων απασχόλησης («ωφελούμενων» κλπ) που επιδοτούν αδρά τους εργοδότες με χρήματα του ΟΑΕΔ , ανακυκλώνοντας την ανεργία και την εκμετάλλευση.

  • Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, των ΚΕΚ και των ΜΚΟ που κάνουν πάρτυ στις πλάτες των ανέργων μέσων των αποκαλούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

Είναι αιτήματα που το ΠΑΜΕ και τα εργατικά σωματεία αναδεικνύουν και προβάλλουν , γιατί ανταποκρίνονται στις υποτυπώδεις και βασικές ανάγκες των ανέργων , τα θέτουν προ ευθυνών στους κρατικούς παράγοντες αλλά και στα όργανα του κράτους όπως η τοπική διοίκηση (περιφερειακό και δημοτικά συμβούλια) , επισημαίνοντας ότι μπορούν να επιβληθούν με την οργανωμένο και μαζικό ταξικό αγώνα.

Σοβαρό βήμα γι’ αυτό θα είναι η συμμετοχή των ανέργων στα ταξικά σωματεία και στις πρωτοβουλίες τους , αλλά και στο μεγάλο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο για την Ανεργία, το Σάββατο 1η Νοέμβρη στο Σύνταγμα.

Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ , 7 Οκτώβρη 2014

pame1

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης