"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Παναγιά «Γαλακτοτροφούσα» Ανθούσας Ασπροποτάμου

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

H εικόνα της Παναγίας «γαλακτοτροφούσας» βρίσκονταν στην Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Ανθούσας Ασπροποτάμου .  Λίγο έξω από το χωριό και πάνω ακριβώς στο δρόμο προς Καλαρρύτες δεσπόζει η μονή όπου βρισκόταν η εικόνα επί της οποίας αναγράφοταν η χρονολογία 1761 , έτος που η εικόνα μεταφέρθηκε από τη Βενετία.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Αυτή η εικόνα δεν υπάρχει πλέον λόγω της καταστροφής που υπέστη η μονή από τους Γερμανούς . Υπάρχει όμως αντίγραφο αυτής . Στο εξωτερικό τμήμα του ιερού της μονής διαβάσουμε καθαρά ότι η εκκλησία θεμελιώθηκε στις 30 Μαΐου 1799. Το μοναστήρι στη μακραίωνη πορεία του χρησίμευε συχνότατα ως ξενώνας, όπου περαστικοί οδοιπόροι βρίσκανε στέγαση, τροφή και ύπνο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα

Αυτοί οι κατά καιρούς φιλοξενούμενοι, κυρίως κτηνοτρόφοι με κοπάδια ζώων ή κυρατζήδες, πρόσφεραν ζώα, χρήματα ή εικονίσματα, με τα οποία συντηρούνταν και προσέφερε τις υπηρεσίες του το μοναστήρι. Οι μοναχοί που εγκαταβίωσαν από την ίδρυση της μονής είναι άγνωστοι . Πάντως ο περιηγητής Πουκεβίλ τον 19ο αιώνα μιλά για τρεις καλόγερους που είχε συναντήσει εδώ.

Η εικόνα ίσως περιέχει: εσωτερικός χώρος

Η Μονή καταστράφηκε από τους Γερμανούς το φθινόπωρο του 1943, ενώ ως τότε το χρησιμοποιούσαν ως τόπο καταυλισμού και διανυκτέρευσης των γερμανικών στρατιωτικών σωμάτων που έρχονταν από το Μέτσοβο προς το χωριό Καλαρρύτες. Πιθανολογείται πως η αιτία της πυρπόλησης ήταν οι ποσότητες σταριού που ήταν αποθηκευμένες στις αποθήκες και προορίζονταν για τους αντάρτες της περιοχής .

Τότε καταστράφηκαν οι θαυμάσιες εικόνες της Παναγίας και του Ιωάννου του Προδρόμου, καθώς και τα περισσότερα οικοδομήματα. Μετά την κατοχή έγινε η ανοικοδόμηση του καθολικού με τη συνδρομή πολλών κατοίκων των γειτονικών χωριών, κυρίως των Καλαρρυτών , οι οποίοι μεταφέρανε χωρίς αμοιβή την πλάκα από το βουνό «Γκούρα» και δώρισαν τα μισά χρήματα της επισκευής. Το μοναστήρι έχει κηρυχθεί διατηρητέο.

(Πηγη: Σταγων news )

φωτό Γωγώ Κοιλούκου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης