"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Παράνομη η διόγκωση του χρέους από το 2009

lafarm

Σχετικά άρθρα

ZOI
ΑΘΗΝΑ Στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος διογκώθηκε με παράνομο τρόπο από το 2009 και μετά κατέληξε η Επιτροπή Αλήθειας για το χρέος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτά, υπήρξε “μαγείρεμα” των μεγεθών την χρονιά εκείνη, η οποία οδήγησε στην υπαγωγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης.

Επιπλέον, καταδείχθηκε το γεγονός πως μεγάλο μέρος του χρέους – παρότι παρουσιάζεται ως δημόσιο – στην ουσία ήταν ιδιωτικό και μετατράπηκε σε δημοσιονομικό προκειμένου να πληρωθεί από τους πολίτες. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονα που μίλησε στην Επιτροπή, τα 2/3 του χρέους είναι τόκοι και χρεολύσια, ενώ 40 δισ. του χρέους αποτελούνται από αμυντικές δαπάνες, οι οποίες συνδέονται με διαφθορά μεταξύ ξένων εταιρειών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο ίδιος ανέφερε πως – όσον αφορά τα πρωτογενή ελλείμματα των περασμένων ετών – μεγάλη είναι η συμβολή της μη πληρωμής εισφορών από τους εργοδότες, που ήταν πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μ.ο. ενώ τα κέρδη των εταιρειών βρίσκονταν την ίδια περίοδο πάνω από αυτόν. Αντίθετα οι εργαζόμενοι πλήρωναν τις εισφορές σε ποσοστό που αντιστοιχούσε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο ίδιος τόνισε πως – αντίθετα με την εντύπωση που υπάρχει – οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα ήταν μέχρι και το 2009 ήταν χαμηλότερες σε σχέση με άλλα μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση τις δαπάνες για την άμυνα που ήταν μεγαλύτερες κατά πολύ από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Συγκεκριμένα από το 1995 ως το 2009 – αν οι αμυντικές δαπάνες βρίσκονταν κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ – το χρέος θα ήταν μικρότερο κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι παραπάνω δαπάνες συνδέονται και με μεγάλη διαφθορά που επίσης διόγκωσε τη μαύρη τρύπα του χρέους. Ενδιαφέρον είναι το συμπέρασμα πως από το 1981 ως το 1993 – περίοδο κατά την οποία το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από το 25% στο 91% – υπήρξε αύξηση των κοινωνικών δαπανών, από το 1993 ως το 2007 το χρέος παρέμεινε σταθερό στο 100% και η μεγάλη διόγκωση γίνεται από το 2009 ανέβηκε ως το 110% ή και 120%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν το χρέος του 2009 διογκώθηκε πλασματικά μέσω swap, αμυντικών δαπανών, δαπανών νοσοκομείων, ένταξη στο χρέος των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ – δηλαδή μεγέθη που δεν εντάσσονται κατά την παραδοσιακή πρακτική. Δηλώσεις Τουσέν Για υπέρογκη αύξηση του ιδιωτικού χρέους τα χρόνια πριν την υπαγωγή στο Μνημόνιο έκανε λόγο ο σύμβουλος της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος, Ερίκ Τουσέν, κάνοντας λόγο για ένα πρόβλημα “φούσκας” υπερδανεισμού που μετατράπηκε σε δημοσιονομικό. Κάνοντας αναδρομή στην αρχή της κρίσης, δήλωσε πως το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή εγκαινίασε πρόγραμμα στήριξης 28 δισ. στις ιδιωτικές τράπεζες με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επιτόκια που πλήρωνε η Ελλάδα στις αρχές του 2009 γιατί οι δανειστές θεώρησαν πως εφόσον η χώρα αναλαμβάνει την εγγύηση εξ ονόματος των ιδιωτικών τραπεζών αναλάμβανε τόσο μεγάλο κίνδυνο που έπρεπε να αυξηθεί το σπρεντ.

Η πρακτική αυτή οδήγησε σε διόγκωση του χρέους, όπως ανέφερε. Πρόσθεσε πως το 2009 – 2010 οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση και οι ξένες τράπεζες που είχαν δανείσει τις ελληνικές βρίσκονταν επίσης σε δεινή θέση και ότι οι τότε πρωταγωνιστές προσπαθώντας να αποφύγουν το πολιτικό κόστος διάσωσης των τραπεζών, έδωσαν το μήνυμα πως το πρόβλημα προήλθε από το δημόσιο και όχι από τις τράπεζες – ετοιμάζοντας το έδαφος για τα “προγράμματα διάσωσης”.

“Δύο ημέρες πριν τις εκλογές του 2008 ο Καραμανλής ανακοίνωσε πως το έλλειμμα έφτανε το 6,5% του ΑΕΠ, για να φτάσει στο 15% από τη μέτρηση που έγινε επί Παπανδρέου” δήλωσε. ΗΞΕΡΕ ΤΟ ΔΝΤ Είπε επίσης πως από έγγραφα του ΔΝΤ από το 2010 φαίνεται πως το Ταμείο γνώριζε πως τα μέτρα λιτότητας που θα επιβάλλονταν θα είχαν κοινωνικό κόστος και θα αύξαναν το χρέος, ωστόσο προχώρησε στον δανεισμό της Ελλάδας, παραβιάζοντας τους κανόνες του – πράγμα που αναφερόταν στο κείμενο που υπογράφηκε στο ΔΣ.

Ο γάλλος, γερμανός και ολλανδός εκπρόσωπος είπαν πως δεν θα πουλήσουν ελληνικά χρεόγραφα τα επόμενα δύο χρόνια, προκειμένου να πείσουν τους εκπροσώπους άλλους χωρών να συμφωνήσουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στην τρόικα – ωστόσο τελικά δεν τήρησαν την δέσμευσή τους, πρόσθεσε. Ως προς την εφαρμογή των Μνημονίων ανέφερε από τα χρήματα του δανείου, στο δημόσιο Ταμείο κατέληξαν ελάχιστα και ότι μάλιστα υπογράφηκαν συμβάσεις – ανέφερε σύμβαση εκμίσθωσης δημοσίων κτιρίων – στις οποίες τα κέρδη πήγαν απευθείας σε τσέπες ιδιωτών, όπως ανέφερε. ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΓΙΟΥΝΚΕΡ «Ο κ. Γιούνκερ σήμερα αξιώνει την υποταγή του ελληνικού λαού, προφασισμένος μάλιστα ότι το κάνει και για το καλό του» τόνισε πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την ομιλία της στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, στην οποία θα παρουσιαστούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εργασιών τους. «Παρασιωπά, όμως, ότι επί πρωθυπουργίας του συγκροτήθηκε στο Λουξεμβούργο ένα σκανδαλώδες πλαίσιο φοροαποφυγής, που πρόσφατα μόλις αποκαλύφθηκε, με τη διαβόητη υπόθεση Luxleaks, που επέτρεψε σε εκατοντάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις- εκ των οποίων πολλές δραστηριοποιούνται στη Ελλάδα- να φοροδιαφεύγουν σε βάρος ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα απώλειες δεκάδες ή και εκατοντάδες δισ. για το ελληνικό Δημόσιο από αποφυγόντα έσοδα» είπε.

«Με ποια ηθική νομιμοποίηση επιχειρείται να κανοναρχηθεί ένας λαός που δεν έφταιξε και επιχειρείται να εξανδραποδιστεί μία κοινωνία στο όνομα του χρέους, στο οποίο συνέπραξαν και το οποίο διόγκωσαν εκείνοι που αναλαμβάνουν να υποδείξουν τους τρόπους αποπληρωμής του;» απηύθυνε το ερώτημα η κ. Κωνσταντοπούλου. Επίσης, ανέφερε ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει την υποχρέωση να εγγυηθεί στους πολίτες πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών, στις οποίες φτάσαμε να χρωστά 32.000 ευρώ κάθε παιδί που γεννιέται, αλλά και να εγγυηθεί ότι θα αξιοποιήσει θεσμικά τα εργαλεία αμφισβήτησης του χρέους.

Μίλησε, δε, για «ενδοευρωπαϊκό ρατσισμό» όταν συκοφαντείται ο ελληνικός λαός χαρακτηριζόμενος σαν «τεμπέλης και κακοπληρωτής» συνδέοντας, μάλιστα, αυτές τις επιθέσεις με τους αγώνες του ελληνικού λαού κατά του ναζισμού. Εξάλλου, η Πρόεδρος της Βουλής, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν αποζημιώθηκε ποτέ για τις θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων αν και εμείς σπεύσαμε να διαγράψουμε μεγάλο μέρος του χρέους της ηττημένης Γερμανίας το 1953.

Ακόμη, περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε και διογκώθηκε το δημόσιο χρέος και σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση- η οποία είναι η πρώτη που δεν έχει συμπράξει ούτε στη δημιουργία ούτε στη διόγκωση του δημοσίου χρέους- νομιμοποιείται να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο για την αμφισβήτηση και διαγραφή του. Η συνεδρίαση της Επιτροπής έκλεισε το πρώτο της μέρος με μήνυμα συμπαράστασης από την Ισπανία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης