"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Παραλύει η Γαλλία: Απεργίες σε σιδηροδρόμους και λιμάνια – Διαδήλωση αστυνομικών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Οι αστυνομικοί σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια δική τους διαδήλωση για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για τις εντάσεις που τους δημιουργούν οι σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις με συμμορίες βίαιων νέων

Απεργίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και στα λιμάνια της Γαλλίας περιόρισαν στο μισό την κυκλοφορία των τρένων και προκάλεσαν σήμερα τη ματαίωση δρομολογίων οχηματαγωγών προς τη Βρετανία, καθώς τα συνδικάτα προσπαθούν να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να οπισθοχωρήσει στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στην εργατική νομοθεσία.

Έπειτα από εβδομάδες διαμαρτυριών κατά τις οποίες τραυματίσθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτών, οι αστυνομικοί σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια δική τους διαδήλωση για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για τις εντάσεις που τους δημιουργούν οι σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις με συμμορίες βίαιων νέων οι οποίοι κινούνται στο περιθώριο του αντιμεταρρυθμιστικού κινήματος.

Οι σημερινές απεργίες στους σιδηροδρόμους, που θα συνεχισθούν μέχρι το πρωί της Παρασκευής, περιόρισαν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας και inter-city κατά 40% έως 50%, ενώ προκάλεσαν επίσης μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές και προαστιακές γραμμές, ανακοίνωσε η εταιρεία των κρατικών σιδηροδρόμων SNCF.

Η εταιρεία οχηματαγωγών Brittany Ferries ανακοίνωσε μαζικές ακυρώσεις δρομολογίων ανάμεσα στη Βρετανία και τη βόρεια Γαλλία, όπου οι λιμενεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Οι οδηγοί φορτηγών συνέχισαν τους αποκλεισμούς οδών που είχαν αρχίσει χθες με στόχο να διακόψουν τον ανεφοδιασμό αποθηκών διανομής καυσίμων και τροφίμων.

Η κινητοποίηση διεξάγεται εναντίον μιας από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις του Ολάντ έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές — αλλαγές στη νομοθεσία που έχουν στόχο να καταστήσουν ευκολότερο για τους εργοδότες να προσλαμβάνουν και να απολύουν προσωπικό και να επιλέγουν να μην συμμορφώνονται προς τους εθνικούς κανόνες που ευνοούν τις συλλογικές συμβάσεις.

Η κυβέρνηση του Ολάντ υποστηρίζει πως η αλλαγή θα ενθαρρύνει εταιρείες να προσλαμβάνουν ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία που παραμένει πάνω από το 10%.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης έχει δηλώσει πως δεν θα είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του, αν δεν σημειώσει επιτυχία στην καταπολέμηση της ανεργίας, όμως επικριτές υποστηρίζουν πως η μεταρρύθμιση θα υπονομεύσει πλήρως τις προδιαγραφές προστασίας που περιλαμβάνονταν εδώ και δεκαετίες στη γαλλική εργατική νομοθεσία.

Το σχέδιο, στο οποίο αντιτίθενται τρεις στους τέσσερις Γάλλοι, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, είχε ως αποτέλεσμα εβδομάδες συχνά βίαιων διαδηλώσεων ενώ έχει αυξήσει και την ένταση στις τάξεις των αστυνομικών, η οποία βρισκόταν ήδη σε υψηλό επίπεδο λόγω των επιπλέον καθηκόντων τους στον τομέα της ασφάλειας μετά τις φονικές ισλαμιστικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στη Γαλλία.

Το αστυνομικό συνδικάτο Συμμαχία καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε αυξανόμενο “μίσος κατά των αστυνομικών” και ζήτησε να πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι συγκέντρωση των αστυνομικών στην πλατεία της Δημοκρατίας, όπου τις περασμένες εβδομάδες σημειώθηκαν αψιμαχίες μεταξύ αστυνομικών και νέων που έριχναν βόμβες μολότοφ και πέτρες τις οποίες αποσπούσαν από το λιθόστρωτο.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Μισέλ Καντό απαγόρευσε μια αντιδιαδήλωση από οργάνωση που κατηγορεί την αστυνομία για βαναυσότητα.

Περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σχεδιάζονται για την υπόλοιπη εβδομάδα.

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης