"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Παραπομπή Σαρκοζί σε δίκη ζητεί η εισαγγελία του Παρισιο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η εισαγγελία του Παρισιού ζήτησε την παραπομπή σε δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και 13 συγκατηγορουμένων για υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης της εκστρατείας για την επανεκλογή του το 2012, δήλωσαν δικαστική πηγή και πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Επαφίεται τώρα στους ανακριτές να αποφανθούν για το αίτημα αυτό, αλλά πρέπει να περιμένουν το λιγότερο έναν μήνα ώστε να αφήσουν χρόνο στα μέρη να καταθέσουν τυχόν πρόσφυγες.

Το χρονοδιάγραμμα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον Νικολά Σαρκοζί, υποψήφιο στις προκριματικές εκλογές που διοργανώνει η κεντροδεξιά αντιπολίτευση στις 20 και 27 Νοεμβρίου για να ορίσει τον υποψήφιό της στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2017.

Μια απόφαση να παραπεμφθεί ενώπιον του δικαστηρίου πριν από τις προκριματικές εκλογές θα απειλούσε τη φιλοδοξία του να ξαναγίνει ένοικος του Ελιζέ.

Η εισαγγελία ζητεί την παραπομπή του κ. Σαρκοζί «για υπέρβαση του ορίου των προεκλογικών δαπανών» και την «αναφορά» στον λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012 «στοιχείων που εσκεμμένα υπολογίστηκαν χαμηλότερα», ανέφερε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Η έρευνα αφορά ευρύτερα ένα τεράστιο σύστημα πλαστών τιμολογίων με σκοπό να συγκαλυφθεί η υπέρβαση κατά 18,5 δισεκ. ευρώ του ορίου των επιτρεπόμενων προεκλογικών δαπανών που είχε οριστεί στα 22,5 δισεκ. ευρώ.

Στις 30 Αυγούστου, η εισαγγελία του Παρισιού είχε ζητήσει την παραπομπή σε δίκη άλλων 13 ατόμων για πλαστογραφία, κατάχρηση εμπιστοσύνης, απάτη ή συνέργεια [σε απάτη] και συνέργεια σε παράνομη χρηματοδότηση.

Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλά πρώην στελέχη του UMP, του κόμματος του κ. Σαρκοζί που ονομάζεται τώρα «Οι Ρεπουμπλικανοί», υπευθύνων της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012 και επικεφαλής της εταιρίας επικοινωνιών Bygmalion, θυγατρική της οποίας οργάνωνε τις συναντήσεις του.

Ο Νικολά Σαρκοζί δεν κατηγορείται ότι είχε γνώση της απάτης. Όμως στις 16 Φεβρουαρίου απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του ως υπόπτου ότι προέβη σε επιπλέον δαπάνες ζητώντας να πραγματοποιηθούν και άλλες συγκεντρώσεις, ενώ ήταν σίγουρο ότι ο προϋπολογισμός του θα υπερέβαινε το όριο.

Ο πρώην πρόεδρος ήταν παραλήπτης σημειωμάτων ορκωτών λογιστών που τον είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο. Ο ίδιος αμφισβητεί ότι υπήρξε υπέρβαση δαπανών.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης