"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.6 C
Trikala

Πασχαλινό ωράριο και εκπτώσεις στα Τρικαλινά καταστήματα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πάσχα, Μεταφορά της Πρωτομαγιάς & Ενδιάμεσες Εκπτώσεις.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ενημερώνει τους συναδέλφους και το καταναλωτικό κοινό πως, σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε η ΕΣΕΕ, με τις διατάξεις του αναγκαστικού νόμου 380/1968, ο Υπουργός Εργασίας έχει τη δυνατότητα, με απόφασή του κάθε χρόνο, να καθορίζει την Πρωτομαγιά ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Η Μεγάλη Εβδομάδα φέτος διαρκεί από την Δευτέρα 25 Απριλίου έως την Κυριακή 1η Μαΐου (Κυριακή του Πάσχα) και η εβδομάδα του Πάσχα από την Δευτέρα 2 Μαΐου έως την Κυριακή 8 Μαΐου. Οι διατάξεις για μετάθεση αργιών σε άλλη μέρα όταν συμπίπτουν με Κυριακές καταργήθηκαν, όπως ορίζεται από τον ν. 1400/1983. Δυνατότητα μεταφοράς υπάρχει μόνο σε περίπτωση σύμπτωσης της Πρωτομαγιάς με ημέρα Μεγάλης Εβδομάδας ή την Κυριακή του Πάσχα, όπως ακριβώς ισχύει φέτος.

Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υλοποιώντας την δυνατότητα μεταφοράς σε αυτήν την περίπτωση, εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 12618/288/17-3-2016 απόφαση του, με την οποία η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται φέτος για την Τρίτη του Πάσχα 3 Μαΐου 2016. Όπως ορίζεται, κατά την ημέρα αυτή απαγορεύεται γενικά η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός αυτών που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Επιπλέον, το Πάσχα οι εργοδότες υποχρεούνται και στην καταβολή του σχετικού Δώρου προς τους εργαζομένους και τους υπαλλήλους τους. Η σχετική υποχρέωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια πολύ συγκεκριμένη και περιορισμένη χρονική περίοδο και η πληρωμή του Δώρου εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε εργοδότη. Σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 19040/1981, που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 ν. 1082/1980, καθορίζεται πάγιο σύστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα, σύμφωνα με το οποίο:

  • Προϋπόθεση καταβολής του Δώρου είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού από την αρχή του έτους.
  • Ως βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως.
  • Η καταβολή του Δώρου γίνεται μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 27 Απριλίου. Δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Σημειώνεται ότι για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ 690/1945, οι οποίες ισχύουν για κάθε περίπτωση μη καταβολής τακτικών αποδοχών.

Τέλος, όσον αφορά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, όπως αναφέρεται στην επιστολή της ΕΣΕΕ, αυτές πραγματοποιούνται το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου (οι 10 ημέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες). Η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, που δίνεται από το νόμο δικαίωμα λειτουργίας των καταστημάτων, συμπίπτει με την Πρωτομαγιά και την Κυριακή του Πάσχα. Κατά την παράγραφο 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013 «σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή». Έτσι, σύμφωνα με τα παραπάνω, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 2 Μαΐου και θα λήξουν την Τρίτη 10 Μαΐου. Προαιρετικά, τα καταστήματα κάθε είδους μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή, 8 Μαΐου. Η λειτουργία αυτή επιτρέπεται την συγκεκριμένη Κυριακή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994). Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης