"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Περιβαλλοντικό έγκλημα η αποψίλωση του Αγιαμονιώτη στα Τρίκαλα – Ποιος θα λογοδοτήσει;

lafarm

Σχετικά άρθρα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ -ΡΟΗ.

Άιντε ορέ τρικαλινή μου, τρικαλινή μου πέρδικα
ορέ τρικαλινή μου πέρδικα και λαρσινή τρυγόνα

Άιντε ορέ σ’ όλο τον κόσμο, σ’ όλο τον κόσμο ήμερη
ορέ σ’ όλο τον κόσμο ήμερη σε μένα αγριεμένη

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Και πώς θα μπορούσε να μην είναι αγριεμένα τα εκατοντάδες πουλιά και η φύση όλη, με αυτό το ανοσιούργημα, αυτή  την καταστροφή που συντελέστηκε, με πρόσχημα την αντιπλημμυρική προστασία,  στον ποταμό Αγιαμονιώτη των Τρικάλων.

Θλιβερές και εξοργιστικές οι εικόνες που αντικρύσαμε με την δαγκάνα του εκσκαφέα να  έχει «ξεκοιλιάσει» την κοίτη και τα πρανή του ποταμού Αγιαμονιώτη, επηρεάζοντας και την υδραυλική διατομή του!

Ποια μελέτη μηχανικού πρότεινε την αποψίλωση 2 χλμ αυτοφυούς βλάστησης για να εξασφαλίσει αντιπλημμυρική προστασία και όχι το αντίθετο;; ποιος υπέγραψε και με τίνος υπευθύνου μηχανικού την επίβλεψη έγινε αυτή η επέμβαση στο ποτάμι; Υπάρχει άδεια του Δασαρχείου για κοπή 400 δένδρων και με ποια αιτιολογία;

Μπορεί να είναι εικόνα δέντρο και σώμα νερού

Παρά την διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική ότι:

  • Η βλάστηση εντός της κοίτης είναι απόλυτα απαραίτητη και αδιάσπαστο στοιχείο του οικοσυστήματος.
  • Η παρόχθια και αυτοφυής βλάστηση, προσφέρει προστασία κατά πλημμυρών καθώς βοηθά στη διήθηση των απορροών και μειώνει ή εξαλείφει τη διάβρωση.  Κυρίως τα δένδρα που το ριζικό τους σύστημα προχωρεί σε μεγαλύτερο βάθος, ενοποιεί τα πιθανά διαφορετικά εδαφικά στρώματα με αποτέλεσμα να συγκρατεί το πρανές να μην υποχωρήσει.
  • Τα αυτόχθονα φυτά παρέχουν καταφύγιο και τροφή για την άγρια πανίδα.

Ο δήμος Τρικκαίων χωρίς να λάβει υπόψη του καμμιά από τις διεθνείς επιστημονικές πρακτικές και παραμέτρους, αφού βάφτισε και ενέταξε την «αυτοφυή βλάστηση» στα «φερτά υλικά» (sic),  -παγκόσμια πρωτοτυπία- προχώρησε  σε μία πρωτοφανή καταστροφή του οικοσυστήματος ενός ποταμού, πού μόνο αντιπλημμυρικό έργο δεν θεωρείται.

Πόσες φορές πρέπει να το επαναλάβουμε για να γίνει αντιληπτό;

Δεν λύνει το πρόβλημα των πλημμυρών (τουναντίον το ενισχύει κιόλας), η αποψίλωση όχθεων και κοίτης καθώς δεν καταφέρνεις να βελτιώσεις την αντιπλημμυρική λειτουργία της κοίτης  χωρίς το προστατευτικό μανδύα της βλάστησης και η γενικευμένη διάβρωση της κοίτης θα είναι παραπάνω από σίγουρη.

Λεία κοίτη (χωρίς βλάστηση) σημαίνει μεγάλη ταχύτητα ροής, μεγάλη συρτική τάση και μεγάλη διάβρωση με καταρρεύσεις των πρανών και καταστρεπτικές πλημμύρες.

Μπορεί να είναι εικόνα δέντρο, φύση και σώμα νερού

Εκτός από το αντιπλημμυρικό αποτέλεσμα που ουδόλως επιτυγχάνεται, να αναφέρουμε και ενδεικτικά μερικά μόνο από τα αναπαραγόμενα είδη  πανίδας που εξαρτώνται από τα δένδρα:

Υφάντρα, αιγίθαλος, γαλαζοπαπαδίτσα, καλόγερος, συκοφάγος, σαΐνι, βαλκανικός δρυοκολάπτης. Αλλά είδη του ποταμού σταχτοτσικνιας, νυχτοκόρακας, λευκοτσικνιάς κορμοράνος, σταχτοσουσουράδα, λευκοσουσουράδα.

Επίσης, τα δύο είδη νεροχελώνων του γλυκού νερού. Στικτή νεροχελώνα (Emys orbicularis) και γραμμωτή νεροχελώνα (Mauremys rivulata) και αυτές θα πάθανε τρομερή ζημιά από το ξεκοίλιασμα της κοίτης καθώς ήταν η εποχή που διαχειμάζουν μέσα στην λάσπη.

Στο ποτάμι ζει και ένα προστατευόμενο είδος δίθυρου (ομοταξία μαλακίων με γνώρισμα το διπλό όστρακο)  to unio crassous! Αυτό ελήφθη υπόψη;;;

Τέλος σίγουρα υπάρχει πρόβλημα με την υπερβολική έκθεση του νερού στον ήλιο μετά την κοπή των δέντρων που θα αλλάξει την μέση θερμοκρασία του νερού και κατ’ επέκταση όλο το μικροκλίμα.

Για όλα αυτά ποιος θα λογοδοτήσει;;

Μπορεί να είναι εικόνα δέντρο, φύση και σώμα νερού

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτός που έγραψε το άρθρο, ας πάει κάτω από την γέφυρα που Πηνειού στην οδό Πύλης. Να θυμηθεί την παρέμβαση πριν 2-3 χρόνια και τον κρανίου τόπο και ας το αντιπαραβάλει με την σημερινή κατάσταση.
    Υ.Γ. Οι γκρίνιες είναι …τσάμπα, τα συγγνώμην(με το ξεγομάριασμα) …δωρεάν.

  2. Αυτή η …σπουδή για το unio crassous, με πεθαίνει, από πολίτες που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ χωρίς διαμαρτυρίες και αρθρογραφίες. Η ομοταξία …μαλακίων θα επιζήσει, να είστε σίγουροι. Φροντίστε για εσάς.

  3. Ολα αυτα ειναι ψεματα.
    Μενω διπλα στο ποταμι.
    Απλωσ χρειαστηκε να κοψουν καποια μικρα δεντρακια.
    Ρωτηστε μας ποσα χρονια ειμαστε μεσ στη ζουγκλα και στη βρωμια.
    Γιατι το κανετε αυτο!
    Οτι γινεται γινεται για καλο.
    Ασχοληθειτε με κατι ουσιαστικο.
    Μπαβο στο Δημαρχο μας,κανενας αλλοσ Δημαρχος δεν το εκανε αυτο.καντε Καντε πρωτα ερευνα και μετα γραψτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης