"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πότε θα χορηγείται – Τι θα γίνει με τα ταξίδια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα χορηγείται στους πολίτες.

Με δεδομένο πως οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα oι διαδικασίες πρέπει να «τρέξουν» γρήγορα έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα μόλις ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς σε ότι αφορά τη διαδικασία του εμβολιασμού τόνισε πως θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους εμβολιαστούν να λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό για δική τους χρήση, μέσω μιας πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στον Ιανουάριο.

Συμπλήρωσε δε, πως μέχρι αυτή τη στιγμή το εν λόγω πιστοποιητικό δεν προβλέπεται να ζητηθεί από κάποια άλλη υπηρεσία. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνέχεια σε επίπεδο ΕΕ.

Ο εμβολιασμός για τον γενικό πληθυσμό θα ξεκινήσει μετά τις 15 Ιανουαρίου και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται μέσα από τη σχετική πλατφόρμα. Όσοι έχουν προτεραιότητα θα λαμβάνουν ένα sms με ραντεβού, το οποίο θα μπορούν να αλλάξουν μέχρι μια φορά αν δεν τους εξυπηρετεί.

Για να καθοριστεί η σειρά προτεραιότητας, όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, θα ελέγχονται μια σειρά αρχείων και κυρίως η συνταγογράφηση των πολιτών μέσα από το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λαμβάνουν όλοι οι πολίτες οι οποίοι θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Όσοι εμβολιάζονται πρώτη φορά θα λαμβάνουν έντυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).

Στο έγγραφο υπάρχει το όνομα του πολίτη που έκανε το εμβόλιο, το ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία εμβολιασμού του αλλά και η ημερομηνίας της δεύτερης δόσης του εμβολίου. 

Τι θα γίνει τα ταξίδια;

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο protothema.gr τονίζει, αναφερόμενος στα ταξίδια, ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζονται πλέον τεστ ή να μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά το πιστοποιητικό σε ψηφιακή μορφή για οποιαδήποτε Αρχή, εθνική ή άλλη το ζητήσει. 

Το ίδιο θα κάνουν και οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, όπου συζητείται η κοινή αναγνώριση μεταξύ χωρών αναχώρησης και προορισμού.

Για τους μη εμβολιασμένους θα υπάρχουν διευρυμένα εργαλεία ελέγχου στα σύνορα, ενώ όπως υπογραμμίζει ο υπουργός υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που επλήγησαν από την επιδημιολογική κρίση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης