"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.9 C
Trikala

Πλειοψηφία για την ακροδεξιά στην ιταλική Βουλή

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το χειρότερο (αλλά ταυτόχρονα και αναμενόμενο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) σενάριο φέρεται να επιβεβαιώνεται στις ιταλικές εκλογές, καθώς η δεξιά/ακροδεξιά συμμαχία έχει σημαντικό προβάδισμα.

Συγκεκριμένα, η συμμαχία αυτή φέρεται να λαμβάνει το 41-45% των ψήφων και 227-252 έδρες στη Βουλή, ενώ ακολουθεί ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς (ποσοστό 25,5-29,5% και 78-98 έδρες), σύμφωνα με το exit poll της κρατικής τηλεόρασης RAI. Ακολουθούν τα Πέντε Αστέρια (έδρες: 36-56 και ποσοστό 13,5-17,5%) και ο Κεντρώος Πόλος (ποσοστό: 6,5-8,5% και 15-25 έδρες). Ανάλογο είναι το προβάδισμα της ακροδεξιάς και στη Γερουσία. 

Όσον αφορά τα ποσοστά των κομμάτων: 

  • Αδέλφια της Ιταλία: 22-26%
  • Δημοκρατικό κόμμα: 17-21%
  • Πέντε Αστέρια: 13,5-17,5%
  • Λέγκα: 8,5-12,5%
  • Φόρτσα Ιτάλια: 6-8%
  • Κεντρώος Πόλος: 6,5-8,5%

Συνολικά, οι έδρες στη Βουλή ανέρχονται σε 400 (για να έχει κάποιος την πλειοψηφία απαιτούνται 201 έδρες) και στη Γερουσία σε 200 (πλειοψηφία: 101). Το 1/3 των προκύπτει από τις μονοεδρικές περιφέρειες.

Πλέον, η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι από το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» φαντάζει ως το φαβορί να είναι η επόμενη πρωθυπουργός, διαδεχόμενη τον Μάριο Ντράγκι, με τη στήριξη του Ματέο Σαλβίνι (Λέγκα), αλλά και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (Φόρτσα Ιτάλια), ο οποίος δείχνει να επιστρέφει δυναμικά στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Εάν συμβεί αυτό, η Μελόνι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι κύριες συμμαχίες κομμάτων είναι το δεξιό-ακροδεξιό μέτωπο (με τα Αδέλφια της Ιταλίας, τη Λέγκα και τη Φόρτσα Ιτάλια) και το κεντροαριστερό (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών).

Ως ανεξάρτητη δύναμη συμμετείχε στις εκλογές το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ τη στήριξη των εκλογέων ζήτησαν επίσης τα κόμματα Ζωντανή Ιταλία και Δράση, τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο «Κεντρώο Πόλο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης