"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.2 C
Trikala

Πληθωρισμός: Άλμα στο 12,1% για την Ελλάδα, ιστορικό ρεκόρ 10% για την ευρωζώνη

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Μαύρα» νέα για τις κυβερνήσεις και τις τσέπες των πολιτών στην ευρωζώνη από τις σημερινές ανακοινώσεις του πληθωρισμού, που προδιαγράφουν την επικείμενη χειμερινή ύφεση, καθώς οι ακόμα υψηλότερες τιμές υπονομεύουν την καταναλωτική δύναμη.

Στη χώρα μας ο εναρμονισμένος δείκτης του πληθωρισμού σημείωσε σημαντική αύξηση σχεδόν μίας ποσοστιαίας μονάδας φτάνοντας στο 12,1% από 11,4%, που είχε καταγράψει τον Αύγουστο (και αναμένεται να ανέβει στο 12,5% στις ανακοινώσεις του εθνικού δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ, που θα γίνουν στις 10 Οκτωβρίου). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης κατέγραψε αυτόν τον μήνα νέο ιστορικό ρεκόρ, στο διψήφιο 10% , από 9,1% τον Αύγουστο. Μόλις πριν ένα χρόνο ο πληθωρισμός ήταν στο 3,4%.

Το “άλμα” οφείλεται κατά κύριο λόγο στις τιμές της ενέργειας, για ακόμα έναν μήνα, αφού αυξήθηκαν κατά 40,8% σε σχέση με πέρυσι.  Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός, που αυξήθηκαν κατά 11,8%.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ολλανδικός πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 17,1% από το 13,%, ο γερμανικός στο 10,9% από το 8,8% και ο πορτογαλικός στο 11% από το 9,2% σημειώνοντας ρεκόρ δεκαετιών.

Ωστόσο, από τη δίνη της επιδείνωσης των τιμών φαίνεται να ξέφυγαν αυτόν τον μήνα η Γαλλία και η Ισπανία, που είδαν μείωση με ποσοστά 6,2% και 9,3% σε σχέση με τα 6,6 και 10,5% αντίστοιχα τον Αύγουστο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης