"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Ποιοι δικαιούνται «κούρεμα» σε δάνεια και κάρτες – Πώς γίνονται οι αιτήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς

lafarm

Σχετικά άρθρα

trapeza
Το πρώτο βήμα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με διαγραφές δανείων και τόκων και γενναίες ρυθμίσεις δανείων, κάνει η Πειραιώς.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι προχωρά σε διαγραφή δανείων και «πάγωμα» στεγαστικών για τους πελάτες της που πραγματικά έχουν πληγεί από την κρίση, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ οι αναλυτές αναμένουν ότι θα ακολουθήσουν και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Τραπεζικά στελέχη σχολίαζαν ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση μαζικής διαγραφής οφειλών υπό το βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. «Είναι η πρώτη φορά που μια τράπεζα κάνει “κούρεμα” και οριζόντιες ρυθμίσεις για όσους έπληξε η κρίση, για τους Ελληνες που πραγματικά είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια», ανέφεραν στον «Ε.Τ.» πηγές της Πειραιώς. Και εκτίμησαν ότι ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τη συνολική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες, καθώς «είναι η πρώτη που ανταποκρίνεται στο νέο νόμο της νέας κυβέρνησης».

Στην ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε πρόγραμμα διαγραφής ή προνομιακής ρύθμισης των οφειλών των οικονομικά αδύναμων πελατών της, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Ποιοι εντάσσονται

Στο πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς εντάσσονται οι δικαιούχοι του νόμου 4320/2015, όσοι δηλαδή πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξή τους στο νόμο. Δηλαδή έχουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και τον αριθμό των παιδιών, και η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Το επιτελείο της Πειραιώς δεν έχει ακόμη σαφή εικόνα για το πόσους δανειολήπτες θα «ελαφρύνει», υπολογίζοντας ότι είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες. Και αυτό γιατί είναι ανοιχτή η διαδικασία υπαγωγής των νοικοκυριών στις διατάξεις του νόμου, μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων, και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Μαΐου. Ωστόσο, στην αγορά εκτιμούν ότι η κίνηση της Πειραιώς αναμένεται να δώσει «φιλί ζωής» σε περισσότερα από 50.000 νοικοκυριά – πελάτες της, ελαφρύνοντας σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους, καθώς διαγράφει το 100% των οφειλών μέχρι 20.000 ευρώ για όλα τα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες και, επιπλέον, «παγώνει» τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους διαγράφοντας ταυτόχρονα τους τόκους για όσο διάστημα δεν μεταβάλλεται η οικονομική τους κατάσταση.

Αιτήσεις στην Πειραιώς για «κούρεμα» χρέους θα γίνονται δεκτές από τις 21/05/2015 και μετά, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης στο Ν. 4320/2015.

Πάντως, από την Πειραιώς επισημαίνουν ότι, ακόμα κι εάν κάποιος δεν εμπίπτει στις παραπάνω προϋποθέσεις, η τράπεζα θα του προτείνει μια ευνοϊκή λύση ρύθμισης των οφειλών του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης