"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.3 C
Trikala

Πολιτικοί που κυβέρνησαν τη χώρα στο σκάνδαλο της Novartis

lafarm

Σχετικά άρθρα

Βαριά πολιτικά ονόματα ερευνώνται για τη συμμετοχή στο σκάνδαλο της Novartis. Μεταξύ αυτών βρίσκονται πολιτικοί που κυβέρνησαν τη χώρα τη δεκαετία και έως τον Δεκέμβριο του 2014, δύο πρόσωπα με ανώτατο θεσμικό αξίωμα και ένας ακόμα που συμμετείχε ως «αναπληρωτής».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών αρχών αλλά και κυβερνητικών παραγόντων, αποδεικνύει στενές σχέσεις στελεχών της εταιρείας με πολιτικά πρόσωπα.

Εκτός από τα βίντεο, που καταγράφουν πως βασικό στέλεχος της εταιρείας επαίρεται για τις στενές σχέσεις του με δύο υπουργούς Οικονομικών και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλά και με έναν πρώην πολιτικό που κατείχε ανώτατο θεσμικό αξίωμα, έχουν εντοπιστεί και νέα βίντεο, στα οποία ο ισχυρός άνδρας της Novartis, την περίοδο που γινόταν το πάρτι με τα φάρμακα, κάνει λόγο για την πολύ καλή σχέση του με ανώτατο πολιτικό πρόσωπο, το οποίο μάλιστα τον είχε δεχθεί σε επίσημη επίσκεψη και με άλλους επικεφαλής πολυεθνικών εταιρειών.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι διαδρομές μαύρου χρήματος προς τους πολιτικούς, αφού σύμφωνα όλες τις μαρτυρίες τα χρήματα που κυκλοφορούσαν ήταν κυρίως μετρητά και μόνο οι μίζες προς τους γιατρούς περνούσαν από τραπεζικούς λογαριασμούς ως «δώρα».

Επιπλέον σε ηχητικό ντοκουμέντο, που περιλαμβάνεται στα στοιχεία της έρευνας, ο «αναπληρωτής», που αναφέρθηκε νωρίτερα, καλεί τον τότε επικεφαλής της εταιρείας να ενισχύσει συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό, λέγοντας πως πρόκειται για «δικούς του ανθρώπους». Σε άλλο ντοκουμέντο, οι επικεφαλής της Novartis στην Ελλάδα (σημ: ένας εξ αυτών κατέχει και σήμερα θέση στη Βασιλεία της Ελβετίας) αναφέρουν τις πολιτικές επιρροές τους στις κατά καιρούς ελληνικές κυβερνήσεις.

Ενδεικτικό του δικτύου και των πρακτικών της Novartis είναι πως από τα στοιχεία που έχουν οι αμερικανικές αρχές στα χέρια τους προκύπτουν και μίζες σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο με στόχο να δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη φαρμάκων, ώστε να αυξηθούν οι παραγγελίες και να ωφεληθεί η εταιρεία.

Άτομο που έχει πρόσβαση στο υλικό των ερευνών, όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα «Παραπολιτικά» για τους λόγους που τα στελέχη της εταιρείας βιντεοσκοπούσαν ή ηχογραφούσαν τα «κατορθώματά» τους, απάντησε: «Μα για να αποδείξουν στους ανωτέρους του που έδιναν τις μίζες».

Έφοδοι σε σπίτια κρατικών λειτουργών

Η έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis βρίσκεται σε εξέλιξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ήδη έχουν γίνει έφοδοι σε σπίτια περίπου 20 κρατικών λειτουργών του υπουργείου Υγείας και άλλων εποπτευόμενων οργανισμών. Παράλληλα ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έχει διατάξει το άνοιγμα 10 προσώπων, ένα εκ των οποίων είναι ανώτατο στέλεχος της εταιρείας, που σήμερα βρίσκεται στην Ελβετία, και κατείχε θέση υψηλότερη και από τον Κωνσταντίνο Φρουζή, αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Novartis Hellas. Για τον Φρουζή ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία CD με κινήσεις από το 2006 έως το 2015. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης