"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.1 C
Trikala

Πονάει ο σκοταδισμός που απορρίπτει αλήθειες και επιστημονικά δεδομένα- της Μαρίας Καναρά

lafarm

Σχετικά άρθρα

Διανύουμε πια τον δεύτερο χρόνο της πανδημίας του κορονοϊού.

Κατά την διάρκεια της ιστορίας, οι επιδημίες έχουν κοστίσει την ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπων.

Ο αριθμός των νεκρών είναι τόσο μεγάλος, επειδή οι επιδημίες είναι συνήθως εξαιρετικά μεταδοτικές καινούργιες ασθένειες που μολύνουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια και η γνώση της αποτελεσματικής θεραπείας τους είναι σε πρώτη φάση φτωχή.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο ιός που έχει στερήσει την ζωή από τόσο κόσμο, καταδεικνύει την ανικανότητα της ανθρωπότητας απέναντι στη δύναμη της φύσης.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό που πιά ξέρουμε είναι ότι η ανθρωπότητα απέχει πολύ από την αδυναμία, καθώς η πανδημία δεν κινείται πλέον ανεξέλεγκτη.

Η επιστήμη την έχει μετατρέψει σε μια διαχειρίσιμη πρόκληση-είτε με εμβόλια είτε με νέα φάρμακα. Κι όσο περνάει ο καιρός, αυξάνει ο όγκος των δεδομένων μας και οι θεραπευτικές μας δυνατότητες. Σήμερα ζούμε ένα ακόμη επιδημικό κύμα.

Νέα στελέχη του ιού που «κινούνται» με ιδιαίτερα υψηλή μεταδοτικότητα στον πληθυσμό έχουν πυροδοτήσει νέες εξάρσεις μολύνσεων, οι οποίες σε συνδυασμό με την κόπωση των πολιτών, τον καιρό και τις βασικές εστίες μόλυνσης που εξακολουθούν να «παράγουν» κρούσματα, δημιουργούν την απελπιστική αίσθηση ότι η πανδημία δεν τελειώνει ποτέ.

Η ιστορία παρέχει ένα πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσαμε να στηριχθούμε για να υποθέσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα κλείσει τον κύκλο του το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Το «ιστορικό μοτίβο» μας διδάσκει πως οι πανδημίες τελειώνουν-όχι παντού, όχι ταυτόχρονα, αλλά τελειώνουν.

Μας διδάσκει επίσης ότι σε κάθε πανδημία, ακόμα κι όταν η ιατρική επιστήμη και έρευνα δώσει τη λύση με τα εμβόλια, η -τραγική και επικίνδυνη-αντίδραση του πληθυσμού είναι κατ αρχήν δυσπιστία και απόρριψη.

Η εμπιστοσύνη στην δύναμη της επιστήμης είναι μονόδρομος επιβίωσης. Σαν γιατροί ζούμε μια δύσκολη και επώδυνη καθημερινότητα, με αφόρητη επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Πονάει να αντιμετωπίζουμε απώλειες που θα μπορούσαν να είχαν, μέσω του εμβολίου και της τήρησης των οδηγιών προφύλαξης, αποφευχθεί.

Πονάει ο σκοταδισμός που απορρίπτει αλήθειες και επιστημονικά δεδομένα.

Συγχρόνως όμως πιστεύουμε ότι είμαστε όλο και πιο κοντά σε ένα τέλος της επιδημίας.

Με αλήθειες και όχι με θεωρίες συνωμοσίας.

Γιατί η γνώση ήταν και θα είναι πάντα δύναμη

  • Η Μαρία Καναρά είναι Χειρουργός μαστού Γ.Ν.Τρικάλων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης